Sarcină & BebePrima iarnă a bebelușului, cum să îl pregătești pentru frig și sărbătorile...

Prima iarnă a bebelușului, cum să îl pregătești pentru frig și sărbătorile în familie

Prima iarna a bebelusului – primul Craciun, primul An Nou, prima ninsoare, prima raceala! Amintiri pretioase legate de sarbatorile in familie cu cel mai nou si mai scump membru si amintiri mai putin placute legate de griji, tuse, iritatii, nasuc infundat…

Bucurati-va de prima iarna a bebelusului cu voi – aceste clipe nu se vor repeta… Protejati micutul de riscuri si aratati-i lumea frumoasa din jur in acelasi timp, fara a-l tine intr-o bula de plastic! Sunt cateva aspecte importante in protejarea bebelusului de vreme si virusi, insa nu uitati sa traiti cu adevarat momentele impreuna cu micutul.

Prima iarna a bebelusului – cum il protejati:

Temperaturile sunt prima grija a proaspetilor parinti, pe buna dreptate. Insa a supraincalzi casa si a-l tine pe bebe in casa de teama frigului nu este o alegere buna! Temperatura din casa trebuie sa fie constanta, fara schimbari – acesta e cel mai important aspect; si nu trebuie sa depaseasca 20 de grade Celsius (minim 18 – maxim 22 grade Celsius).

Cat despre temperaturile scazute de afara – echipat adecvat, bebe trebuie expus si acestora, treptat-treptat, cu cate o plimbare zilnica (initial de 5 minute si crescand treptat durata). Beneficiile aerului curat si a luminii naturale sunt multiple – in plus, bebe poate la fel de usor lua o raceala sau gripa si in interior! Iesiti cu bebe afara, aratati-i frumusetea iernii, lasati-l sa descopere noi peisaje, atat timp cat temperaturile nu scad sub -10 grade Celsius (unii ar spune chiar -15).

Un alt aspect important tine de ingrjirea pielii sensibile a bebelusului in prima iarna. Incalzirea din casa, frigul si vantul de afara ii afecteaza pielea. De aceea se recomanda: sa utilizati in interior un umidificator; sa nu ii faceti baita zilnic – ci odata la 2-3 zile, in rest curatandu-i fata, mainile si zona intima; sa folositi produse speciale pentru bebelusi care sa ii hidrateze pielea; sa nu il imbracati excesiv de gros, in special in casa; sa ii puneti un body din fibre naturale ca prim strat.

Afara, se recomanda sa il imbracati pe bebelus in straturi, asa incat sa puteti scoate rapid un strat de imbracaminte. Important este sa puteti sa il dezbracati repede odata intrati in casa, pentru a nu il supraincalzi. Afara, o regula generala spune sa il imbracati cu un strat de imbracaminte in plus fata de cum va imbracati. Salopetele si costumasele speciale de zapada nu sunt necesare decat in conditii ostile si daca iesirile sunt lungi – pentru o plimbare, mai bine este sa apelati la straturi de imbracaminte.

Protejarea extremitatilor si a capului sunt foarte importante, insa nu ii acoperiti fata decat daca vantul este puternic – lasati-l sa vada ce este in jur si sa beneficieze de lumina soarelui (multe mamici ii acopera aproape de tot fata sau lasa copertina caruciorului de tot – nu este necesar si nici benefic decat daca conditiile de afara sunt ostile).

Verificati regulat daca ii este frig, punandu-va mana in spatele gatului micutului (pentru aceasta e important sa aveti mana calda, altfel nu va dati seama daca bebe s-a racit). Daca micutul este deja la varsta curiozitatii si explorarii, atat timp cat stratul de haine de suprafata este impermeabil (regula importanta), il puteti lasa putin jos, sa atinga zapada (cu grija sa nu o bage in gura).

prima iarna pentru bebe

Raceala si gripa sunt motivele pentru care mamicile se tem sa iasa afara in prima iarna a bebelusului. Insa amintiti-va ca nu frigul si zapada cauzeaza o raceala sau gripa, ci virusii, care se pot lua si in interior. De fapt, mediul cald si inchis din casa este perfect pentru inmultirea si raspandirea virusilor, asa ca bebe poate lua o raceala si gripa in casa. In plus, prima raceala a lui bebe este inevitabila si ii ajuta sistemul imunitar sa se dezvolte, ceea ce nu inseamna, logic, ca parintii nu sunt ingrijorati.

Vaccinati-l pe micut, pastrati-l departe de persoane bolnave, respectati igiena bebelusului, protejati-va si voi ca parinti, pastrati casa curata. Orice ati face, micutul tot va raci pana la urma, asa ca masurile excesive nu isi au rostul (cum ar fi sa il tineti numai in casa).

Ingrijiti-l cand pare bolnavior – odihna, temperatura in casa constanta (in nici un caz mai mare si fara sa il imbracati/inveliti mai gros!), hidratare; curatati-i mereu nasul cu picaturi saline si pompita. Urmariti semne ca trebuie dus la medic: febra, tuse persistenta si seaca, lipsa poftei de mancare, stare de somnolenta constanta si de inactivitate (cand nu este la fel de activ si nu raspunde la stimuli).

In prima iarna a bebelusului, protejarea sa tine de regimul alimentar. Nu renuntati la alaptare – laptele matern il face puternic si rezistent! Daca ati inceput diversificarea alimentatiei, dati-i piureuri de fructe (de preferat preparate acasa) si cereale imbogatite cu fier cu lapte (caldute). Daca nu i-ati oferit deocamdata nici un alt aliment, iar bebe are peste 4 luni, iarna poate fi momentul potrivit, caci nevoile nutritive cresc.

Prima iarna a bebelusului si sarbatorile in familie

Prima iarna a bebelusului inseamna mai mult decat protejarea sa si griji peste griji! Inseamna primele sarbatori familiale cu micutul. Inseamna primul sau Craciun si primul sau An Nou. Este primul an in care familia voastra are un nou membru, iar sarbatorile de iarna sunt un ritual ce asigura coeziune, comuniune, spiritul traditiei familiale.

Sarbatoriti cu familia, luati-i micutului primul sau cadou de Craciun si ca o surpriza, luati mici cadouri si de la bebe pentru restul membrilor familiei, impodobiti bradul – chiar daca este micut, bebe va iubi luminitele de Craciun; faceti fotografii sa pastrati aceasta scumpa amintire a primelor sarbatori cu familia intregita.

Daca bebe deja exploreaza in jur in patru labute sau a inceput sa se ridice singurel, feriti-va de ornamente din sticla – atras de stralucirea lor, poate incerca sa ajunga la ele, asa ca puneti globuri de plastic si puneti-le destul de sus. Daca vrea sa se joace cu ele, dati-i un glob frumos pictat, insa din plastic si destul de mare pentru a nu il putea baga in gurita! Renuntati la lumanari – frumoase, insa incarca aerul – in loc, asezati festiv luminite de Craciun sus, la fereastra si sus in brad.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.