Rețete cu hrean – Cum se folosește hreanul și ce proprietăți are

0
37

Hreanul este utilizat frecvent în gastronomie, este apreciat la masă drept condiment. El se folosește în diferite preparate culinare, conserve și murături, cum ar fi: guacamol, sushi (ca wasabi tradițional), sadwich-uri, sos pentru salată, la mâncăruri din carne și legume. Află în acest articol 6 rețete cu hrean și beneficiile acestui aliment pentru sănătatea organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Hrean – beneficii pentru sănătate
  2. Rețete cu hrean

1. Hrean – beneficii pentru sănătate

Hreanul are numeroase beneficii pentru sănătate și anume:

  • Conține vitamine B și C, fibre, carbohidrați, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fosfor, compuși de azot
  • Ajută la vindecarea infecțiilor tractului respirator, urinar și în combaterea becteriilor din gât, datorită proprietăților antibiotice
  • Are efect diuretic, ajută în tratarea edemelor, a pietrelor la rinichi
  • Are proprietăți antibacteriene, calmante, antitusive, expectorante, de reducere a nivelului de colesterol din sânge
  • Calmează durerea de dinți, stimulează pofta de mâncare și crește imunitatea organismului
  • Are glucozinați care intensifică capacitatea de detoxifiere a ficatului și în plus, combate și agenții cancerigeni care ar putea duce la dezvoltarea de tumori maligne
  • Ajută la decongestionarea nasului înfundat și are acțiune pozitivă asupra sinusurilor
  • Calmează tusea, simptomele de răceală (pentru asta se face un piure din hrean cu miere și se administrează câte o linguriță de 2-3 ori/zi).

2. Rețete cu hrean

Hrean cu miere și oțet

Această rețetă ajută la creșterea rezistenței organismului și consolidarea imunității.

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 linguri miere, 100 g hrean, 50 ml oțet, 50 ml apă, sare.

Se prepară astfel:

  • Se spală hreanul cu apă, se curăță de coajă, se spală iar cu apă și se dă pe răzătoare
  • Se pune hreanul mărunțit într-un bol și se adaugă oțetul, apa și sarea
  • Se amestecă bine și se pune într-un borcan din sticlă, apoi se închide ermetic
  • Se lasă să stea o lună, apoi se poate consuma ca garnitură la diferite preparate culinare din legume și carne.

Rețetă cu hrean și sfeclă roșie

Salata cu hrean și sfeclă roșie se servește drept garnitură la diferite preparate culinare.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1-2 radăcini de hrean, 2 kg sfeclă roșie, o linguriță piper, o linguriță semințe de chimen, 150 ml zeamă de lămâie sau oțet, 3 linguri ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline, 2 lingurițe de sare neiodată.

Se prepară astfel:

  • Se spală hreanul cu apă, se curăță de coajă, se spală iar cu apă și se dă pe răzătoare
  • Se spală sfecla roșie, se pune la fiert în apă, se curăță și se dă prin răzătoare
  • Se amestecă cu hreanul, se adaugă zeama de lămâie sau oțetul, semințele de chimen, sarea și uleiul
  • Se pune compoziția în borcane care apoi se închid ermetic și se păstrează într-un loc răcoros, în cămară
  • Se servește la diferite măncăruri, ca garnitură.

Rețetă cu hrean – Sirop din hrean cu ghimbir și miere

Acest sirop are acțiune terapeutică, ajută în cazuri de boli de rinichi, boli de ficat, boli reumatismale și de articulații. Siropul ajută și la eliminarea kg în plus, în combaterea obezității.

Se folosesc următoarele ingrediente: 120 g hrean, o radăcină ghimbir, 2 linguri miere, 2 lămâi, un vârf de cuțit de scorțișoară.

Se prepară astfel:

  • Se spală hreanul cu apă, se curăță de coajă, se spală iar cu apă și se dă pe răzătoare
  • Se curăță rădăcina de ghimbir, se spală cu apă și se dă și ea pe răzătoare
  • Se amestecă hreanul cu ghimbirul, apoi se adaugă mierea, zeama de lămâie și scorțișoara, astfel se obține un amestec care se păstrează în borcan de sticlă, închis cu capac
  • Amestecul va lăsa un sirop care se păstrează foarte bine la frigider
  • Se ia câte o linguriță din amestec în fiecare zi, timp de 3 săptămâni.
Citește și:  Ciuperci umplute pe pat de pâine - o rețetă ideală de servit atunci când aveți musafiri

Rețetă cu hrean și ton

Această salată este delicioasă, se recomandă ca aperitiv.

Se folosesc următoarele ingrediente: o rădăcină de hrean mică, o conservă de ton, zeama de la o lămâie, o roșie, o legătură de pătrunjel, sare și piper.

Se prepară astfel:

  • Se spală hreanul cu apă, se curăță de coajă, se spală iar cu apă și se dă pe răzătoare
  • Se spală roșia și se taie cubulețe
  • Se deschide conserva și se pune tonul într-un bol
  • Se adaugă o lingură de hrean mărunțit (sau cât se dorește pentru a nu fi prea iute), roșiile, zeama de lămâie, sarea, piperul și pătrunjelul tăiat mărunt
  • Se amestecă și se servește cu pâine prăjită.

Rețetă cu hrean și perișoare din carne

Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g orez, puțin hrean, 1 kg carne tocată de porc, un ou, o ceapă, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, făină de grâu pentru perișoare, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, puțin lapte, 2-3 linguri smântână, sare, piper și 2 linguri boia dulce.

Se prepară astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală cu apă și se taie mărunt
  • Se spală hreanul cu apă, se curăță de coajă, se spală iar cu apă și se dă pe răzătoare
  • Se spală orezul în 2-3 ape și se securge apoi de apă
  • Se pune carnea de porc într-un castron, se adaugă ceapa, verdeața tocată mărunt, oul bătut, puțină boia dulce, sare și piper după gust
  • Se adaugă orezul și se amestecă foarte bine
  • Se fac perișoare rotunde, se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins
  • Se face sosul din puțin ulei, 3 linguri cu hrean și 3 linguri făină
  • Se adaugă lapte peste sos, atât cât trebuie ca sosul să nu fie nici pre subțire și nici prea gros
  • Se fierbe sosul timp de 5 minute, se drege cu 2 linguri de smântână, iar apoi se adaugă peste perișoarele prăjite și se servește cu mămăligă.

Rețetă de ketchup cu hrean

Se folosesc următoarele ingrediente: 3 kg roșii, 1 kg ardei, 1-2 kg ceapă, 2 morcovi, 5 căței usturoi, 2 lingurițe boia de ardei iute, puțin zahăr, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală roșiile cu apă și se taie mărunt sau se dau la blender
  • Se pune pasta de roșii la fiert cu puțină sare
  • Se spală hreanul cu apă, se curăță de coajă, se spală iar cu apă și se dă pe răzătoare
  • Se spală și se curăță legumele – ceapa, morcovii, ardeii și usturoiul
  • Se fierb legumele și apoi se trec prin sită sau se mărunțesc la blender
  • Se adaugă hreanul peste legume, apoi se condimentează cu 2 lingurițe de boia, o lingură de zahăr, sare și piper după gust
  • Se amestecă bine și se pune compoziția în borcane din sticlă, închise ermetic
  • Se consumă la diferite mâncăruri din carne, friptură, cartofi prăjiți sau la pizza.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.