DiverseCum poți identifica ușor anumite urme de animale sălbatice, în pădurile din...

Cum poți identifica ușor anumite urme de animale sălbatice, în pădurile din țara noastră?

Multe specii de animale din țara noastră se ascund de oameni, când îi simt pe aceștia în arealul lor. De multe ori mergi prin pădure și ai impresia că nu este niciun animal în zonă, pentru că acestea preferă să se ferească de oameni. Totuși îți pot da seama că animale sunt acolo, dar stau ascunse, după urmele pe care acestea le lasă pe pământul moale sau pe zăpadă.

Cum identifici urmele de animale sălbatice?

Urmele de animale sunt foarte interesante și le poți învăța ușor; în acest fel, le poți identifica atunci când faci trasee în natură, pe tot parcusul anului – în păduri sau alt peisaj.

Urme de vulpe

Vulpea are un glas ca un lătrat scurt, iar când este rănită ea emite un țipăt. Dacă este urmărită și încolțită are obiceiul să scoată un fel de mormăit. Vulpea este un animal de pradă, dar mănâncă și fructe coapte.

Urmele de vulpe se aseamănă cu urmele de pisică. Comparativ cu acestea au semne de degete puțin mai apropiate și alungite și semne de gheare foarte clare. Pe zăpadă sau pământ moale se pot vedea și urmele de pernuțe. Când merge pe pământul moale, vulpea își desface degetele și astfel urmele sunt mai rotunde și mai late.

Excrementele de vulpe sunt înalte, ca un mușuroi, lungi de 10 cm și groase cât degetul. Ele pot conține păr de animale, oase, semințe de fructe și pene de păsări.

Urme de lup

La acest animal, urmele se pot confunda cu acelea de la un câine de talie mare. Ele sunt puțin mai mari ca la vulpe, au 4 degete cu urme de gheare și pernuța mare. Ținând cont că lupul umblă în haită, de obicei se pot găsi mai multe urme ce sunt foarte clare, mari, ovale, cu gheare. La acest animal, urmele de degete sunt clare și distanțate, pentru că el își desface degetele cum fac și câinii. Pe zăpadă, lupii merg la trap întins, adică un lup merge pe urmele celuilalt, sau în orice caz urmele apar una după alta și astfel sunt în linie, ca o înșiruire.

Lupul se hrănește cu mistreți și alte memifere de talie mare.

Urme de bursuc

La acest animal, urmele sunt clare, au 5 degete și gheare clare. Pernuțele au urme clare pe pământul moale.

Urme de jder

La jder, urmele sunt cu 5 degete și gheare puternice. Uneori urma unui deget lateral nu se vede clar. Uneori pernuțele nu lasă urme pentru că acestea sunt atenuate de părul animalului de pe ele.

Urme de dihor

La dihor, urmele sunt clare pentru că acest animal are talpa lipsită de păr. La el, se observă urme de gheare și urme foarte clare de 5 gheare. Acest animal face salturi, lasă urme două câte două, acestea nu sunt chiar simetrice. Uneori de pildă apar trei sau patru urme, sau urma de la piciorul stâng apare în fața urmei de la piciorul drept.

La dihor mirosul de excremente este puternic, acestea sunt în gropi în apropierea vizuinilor. Dihorul se hrănește cu insecte, șoareci, șobolani, broaște, șerpi, iepuri, ouă de păsări, fructe și altele.

Urme de urs brun

La urs, urmele labelor sunt mari, au 5 degete lungi și gheare foarte puternice. De asemenea, se pot observa și urme ale pernuțelor de la degete. Labele din spate au urmele mai înguste. La puiul de urs, urmele sunt mai mici ca la bursuc. La acest animal, când merge încet, urmele sunt în zigzag.

Excrementele de urs conțin urme de insecte, fibre vegetale, semințe de fructe, de mere pădurețe, de zmeură, afine, prune, jir, nuci, ghinde.

Urme de cerb

La cerb, urmele sunt alcătuite din două segmente, foarte apropiate. Acest animal are copite și lasă urme ce par că se suprapun. Atunci când aleargă, urmele sunt mult mai distanțate, dar rectilinii. La mers domol, urmele sunt șerpuite sau în zigzag.

Excrementele de cerb sunt ca niște boabe cu diametrul de 0,8-1,2 cm și grosimea de până la 3 cm.

Urme de mistreț

În cazul mistrețului, urmele sunt destul de clare, în formă de semilună; ele au degete mici pe lateral, care sunt puțin asemănătoare cu urmele de cerb. Urmele sunt unite când animalul merge și puțin mai distanțate, atunci când animalul aleargă. Mistreții au obiceiul să se scarpine de copaci și astfel lasă scoarța acestora plină de noroi.

Mistrețul mănâncă rădăcini, ghinde, viermi, ciuperci, jir, melci, recolte agricole, etc.

Urme de capră neagră

La acest animal, urmele de copite sunt ca două amprente. În cazul picioarelor din spate, urmele sunt puțin rotunjite, iar în cazul picioarelor din față, urmele sunt mai alungite.

Urme de oaie

La oaie, urmele sunt mai mari ca la căprior, rotunde. Excrementele sunt ca niște boabe mari, cu formă neregulată.

Urme de iepure

La iepure urmele sunt mai greu de depistat; acest animal nu lasă mereu urme clare pe pământul ud și înnoroiat. El are urme rotunde și mici în cazul lăbuțelor din față și urme puțin mai alungite la cele din spate. Urmele au câte 5 degete în față și câte 4 degete în spate, care nu sunt chiar foarte clare pe pământul moale.

La iepure, urmele se grupează câte 4, el face sărituri și are urmele de la picioarele posterioare mai lungi decât acelea anterioare.

Urme de veveriță

La veveriță, urmele au 4 degete cu gheare în față și 5 degete cu gheare în spate. În general, degetele sunt lungi și subțiri. Veverița nu prea lasă urme, pentru că este un animal mic și ușor, în plus ea sare de la un copac la altul. De regulă, ea lasă conuri de brad roase pe jos și astfel vezi grămezi de solzi de la conuri pe pământ, pe care îi roade până la bază, pentru a mânca toate semințele.

Urme de arici

La arici urmele sunt clare, au tălpile mari, alcătuite din 5 degete, cu pernuțe și gheare mici. La arici, uneori unul dintre cele 5 degete nu este vizibil și astfel creează impresia că ar avea doar 4 degete bine evidențiate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.