Timp liberBeneficiile cascadei pentru sănătatea oamenilor

Beneficiile cascadei pentru sănătatea oamenilor

Cascadele sunt minunate, ele facilitează oamenilor o întâlnire cu puterea și frumusețea naturii. În țara noastră sunt cascade deosebite, care în zonele montane încântă turiștii. Trăim într-o țară minunată, unde poți vedea mii de râuri, lacuri și pâraie, dar și o serie de cascade impresionante precum:

 • Cascada Cailor, Cascada Bigăr, Cascada Duruitoarea, Cascada Caraiman
 • Cascada Văioaga, Cascada Beușnița, Cascada Toplița
 • Cascadele de sub Piatra Altarului în Cheile Bicăjelului
 • Cascada Vălul Miresei, Cascada Bâlea, Cascada Beușnița.

Despre cascade se spune că au un impact benefic asupra sănătății oamenilor. Atât prin aspect, cât și prin sunetul apei, cascada poate induce o stare de bine și de relaxare.

Oamenii adoră cascadele, sunt impresionați de mișcarea continuă a apei și de sunetul ei. Mulți români apreciază din ce în ce mai mult țara noastră și caută să aibă contact cu mediul înconjurător, își petrec timpul liber sau concediile în natură, în țară, în zone montane foarte frumoase.

Cascadele au numeroase beneficii pentru sănătate

Plimbarea pe un traseu prin pădurile native și găsirea unei cascade poate aduce multă fericire oamenilor. O cascadă induce o stare de bine, deoarece ea pare că împrospătează corpul prin energia sa pozitivă. A vedea o cascadă frumoasă încântă sufletul și oferă momente de bucurie.

Cascadele oferă priveliști minunate, în plus ele par că purifică aerul din jur, astfel acesta este nepoluat. Suntele liniștitoare ale apei ajută în relaxare și în eliberarea de tensiuni și stres, astfel se îmbunătățește sănătatea.

În general, sunetul apei este liniștitor, însă la o cascadă sunetul este mult mai intens și puternic. Acest lucru are un impact și mai relaxant asupra organismului, ceea ce cu siguranță va îmbunătăți și sănătatea fizică și psihică.

Vizitarea unei cascade este o idee grozavă de fiecare dată, în orice anotimp al anului; ea prin sunetul apei va alunga oboseala acumulată. Se spune că acest lucru este și un fel de terapie prin care se obțin mari beneficii:

 • Sunt stimulate toate simțurile simultan
 • Se obține o stare de bună dispoziție, observând frumusețea cascadei și măreția naturii
 • Scapi de oboseală admirând ceva timp frumusețea cascadei
 • Sunetul apei este o tehnică de relaxare care alungă gâdurile negative și induce o stare de liniște și seninătate
 • Fluxul continuu al apei și sunetul ei au un impact bun asupra subconștientului
 • Sunt reduse stările de depresie și de anxietate
 • Este promovată stabilitatea emoțională.

Senzația indusă de sunetele apei și de energia pozitivă a acesteia acționează asupra corpului și trezește simțurile. Această experiență este cu siguranță pozitivă și are un efect benefic asupra creierului. Foșnetul frunzelor copacilor din jurul cascadei și natura în general are o energie vindecătoare pozitivă.

Alte beneficii

În anotimpul cald, vara, unii oameni chiar fac baie în cascadele mari, iar asta le reduce stresul și nervozitatea. Apa rece ameliorează simptomele depresiei și încurajează circulația sângelui. Apa cascadei face corpul să se relaxeze și crește imunitatea.

Odată cu sosirea frigului, cascada își manifestă de asemenea magia, spre marea bucurie a drumeților. Iarna, unele cascade ce sunt la altitudini mai mari se transformă în gropi de gheață solidă și merită de asemenea să fie vizitate. În acest anotimp, absența unui flux puternic de apă și locația stâncoasă convenabilă vor permite oamenilor să calce pe suprafața înghețată a apei.

Cascadele atrag turiștii și iarna, deoarece ele se transformă în întinderi de gheață solidă interesante. Spectacolul oferit de natură este minunat. Totul este acoperit de zăpadă, se pot vedea stalactitele interesante și cascada ce pare că iese în evidență din peisaj.

Ce spun cercetătorii despre cascade?

Potrivit cercetătorilor, ionii negativi sunt abundenți în cascade, iar aceștia măresc nivelul de serotonină din organism, care va îmbunătăți starea de spirit. Ionii negativi sunt molecule fără miros și fără gust, pe care oamenii îi inhalează în diverse medii, mai ales în munți și cascade. Ionii ajung în fluxul sanguin și produc anumite reacții biochimice, ce reduc depresia, anxietatea, stresul. Acești ioni cresc serotonina și energia în organism.

Studiile cercetătorilor sugerează că ionii negativi au efect pozitiv asupra oamenilor care suferă de depresie. Ionii negativi ameliorează stările de depresie și cresc fluxul de sânge către creier. De asemenea, acești ioni pot reduce somnolența, oboseala, induc mai multă energie psihică și cresc vigilența. Prin intermediul lor se protejează organismul împotriva germenilor din aer și se reduce efectul negativ al alergenilor inhalați care pot cauza tuse, iritație a gâtului, curgerea nasului și strănut.

Vizitarea unei cascade ajută la calmarea ochilor, care sunt mereu obosiți de lumina de la gadgeturi, telefoane mobile și calculatoare. Petrecerea timpului liber lângă o cascadă te va ajuta să apreciezi mai mult perfecțiunea naturii, creată de Dumnezeu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.