Relații de familieCe faci când ipohondria îți afectează relația sau căsnicia?

Ce faci când ipohondria îți afectează relația sau căsnicia?

Ipohondria este o tulburare obsesiv-compulsivă, care poate fi cauzată de un dezechilibru al serotoninei. Această problemă când apare la cineva foarte apropiat, la o rudă, poate afecta armonia în familie. Dacă de exemplu, persoana iubită este ipohondră, ea va ajunge să aibă stări anxioase și depresive și să ia medicamente ce reduc aceste probleme psihice.

Din pacate asta poate afecta viața de cuplu, în sensul că apar schimbări de dispoziție frecvente la acea persoană, iar asta duce la anumite probleme, la discuții negative interminabile, la certuri, amânarea vacanțelor și la momente de vinovăție și frustrare.

Conform celor spuse de experți pe WebMD, ipohondria este considerată ca o tulburare mintală, care afectează 5-10% dintre oameni. Simptomele în opinia speciliștilor sunt următoarele:

  • Îngrijorarea excesivă legată de anumite simptome ce nu sunt grave
  • Anxietate și depresie severă din cauza unor boli specifice
  • Evitarea locurilor aglomerate pentru a nu se îmbolnăvi
  • Verificarea excesivă a corpului pentru a depista eventualele semne ale unor boli
  • Îngrijorarea prea mare când apar știri despre o boală gravă, pe care o au alți oameni
  • Tendința de a merge frecvent la medic, de a face analize, pentru cele mai mici simptome
  • Obsesia de a învăța despre simptomele multor afecțiuni și boli.

Cum te descurci cu un partener ipohondru?

Majoritatea oamenilor care sunt ipohondri, știu deja că au această problemă. Ei au stări de anxietate excesive legate de sănătate și caută diferite explicații la asta. În plus, această anxietate (care se dezvoltă pentru că ei sunt mereu stresați din cauza sănătății lor) le provoacă și multe simptome, care le afectează și mai mult sănătatea fizică și psihică.

Dacă partenerul este ipohondru, atunci acesta va avea stări rele, anxietate și chiar atacuri de panică, va avea impresia că nu este înțeles, ascultat, iubit.

În astfel de cazuri ajută mult terapia de cuplu. Alte sfaturi pentru a ameliora situația sunt:

  • Încurajarea partenerului ipohondru pentru a înțelege să nu mai aibă temeri legate de sănătate
  • Mersul la medic este un lucru bun pentru ca el să înțeleagă cum este de fapt situația cu starea lui de sănătate
  • Comunicarea deschisă cu el, prin care să fie ajutat să se bucure de viață, să înțeleagă că viața este prea scurtă pentru a fi irosită astfel, lamentându-se și îngrijorându-se fără rost în legătură cu sănătatea sa.

Pentru a ajuta persoana iubită să scape de anxietate se recomandă evitarea stresului și a situațiilor dificile, comunicarea despre diferite probleme sau boli din trecut, realizarea unor activități relaxante ce pot induce o stare de bine și de echilibru.

Medicii recomandă terapia cognitiv-comportamentală deoarece aceasta poate ajuta la înlocuirea gândurilor negative cu gânduri pozitive, la identificarea cauzelor, temerilor și convingerilor care au legătură cu bolile. Terapia poate învăța un om ipohondru să-și evalueaze într-un mod corect starea, să nu exagereaze, să învețe abilități prin care să facă față stresului și altor situații dificile din viață.

Ce stări de anxietate are un om ipohondru?

Există numeroase stări pe care le poate simți un om ipohondru, acestea includ: tuse, furie, schimbări ale vocii, plâns, stângăcie, frisoane reci, ceață a creierului, dureri de corp, senzație de presiune în urechi, ten palid, constipație sau diaree, senzație de sufocare în gât, scăderea apetitului, gânduri negative și chiar nebunești, dificultatea de a vorbi, slăbiciune, stări rele dimineața, etc.

Anxietatea poate produce temeri care sunt legate de moarte, soartă, situații, circumstanțe, modul cum esti perceput și judecat de alții.

Un om ipohondru are tendința de a căuta pe Internet simptomele bolilor fizice și face asta într-un mod exagerat. Asta duce la griji inutile ce apar în mintea lui brusc, astfel va avea tendința să creadă că are deja unele simptome despre o anumită boală.

Ipohondria este cauzată de gânduri negative, de stări negative ce duc la dureri de cap și dureri de stomac. Astfel de probleme pot fi temporare și uneori pot fi induse prin modul de gândire extrem de negativ. Alături de tulburări fizice apar și tulburări mintale, ce includ depresia și anxietatea.

Ipohondria poate să apară și din cauza stresului din familie, din cauza unor experiențe din trecut, de exemplu dacă această persoană a suferit de o boală mai gravă în tinerețe sau în copilărie. Se spune că 80% dintre bolile oamenilor în vârstă au o cauză în copilărie. De exemplu, dacă părinții sunt prea îngrijorați pentru sănătatea copilului, acesta când va fi adult poate să se confrunte cu ipohondria.

Alte cauze sunt convingerile greșite, respectiv unii oameni pot avea probleme în a face față la anumite situații și senzații inconfortabile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.