Acum, toamna, la mijlocul lui octombrie este perioada când se pot căuta ciuperci comestibile Macrolepiota procera la marginile pădurilor, în pădurile de foioase, de conifere și în pădurile montane. Piciorul căprioarei este o ciupercă pe care o consumă frecvent călugării la mănăstiri, în perioada în care nu găsesc hribi – preferații lor. Aceasta este numită și pălăria șarpelui și are proprietăți bune pentru sănătate.
Piciorul căprioarei din pădurile de foioase
Această ciupercă minunată arată senzațional și este și foarte gustoasă. Când este tânără are pălăria ovoidă, iar apoi pe măsură ce se dezvoltă și ajunge la maturitate, pălăria sa devine semisferică.
Piciorul căprioarei este una dintre cele mai mari ciuperci comestibile. Despre ea se spune că apare în perioada lunilor mai-noiembrie, în pădurile de foioase și de conifere, mai ales atunci când plouă. În lunile secetoase, când solul este uscat, astfel de ciuperci sunt greu de găsit, pentru că au nevoie de multă apă și nu cresc.
De obicei le poți găsi mai ușor începând cu luna septembrie și până în noiembrie, când este perioada lor.
Cum poate fi recunoscută?
Această ciupercă are anumite caracteristici după care poate fi ușor recunoscută. Ea seamănă cu o umbrelă de soare pentru plantele ce cresc în jurul ei. În primul rând la maturitate este foarte mare, are pălăria semisferică, aplatizată și cu diametrul de 10-30 cm.
În al doilea rând, ciuperca poate fi identificată și după aspectul pălăriei deosebit. Dacă se privește cu atenție, se poate vedea că pălăria ei este ca un capac ce are un desen interesant. În mjlocul pălăriei pare să aibă un gurgui maroniu, iar suprafața ei este acoperită cu niște solzi ce au nuanța de culoare brună. Aceștia formează un desen prin faptul că sunt dispuși concentric.
În ceea ce privește piciorul ciupercii se poate vedea că la bază este albicios, deoarece este acoperit cu masă micelară. Apoi piciorul are și un bulb mare, deci și acesta este un semn de identificare. El poate fi destul de bine dezvoltat, se aseamănă cu o măciucă, ce are grosimea de 1-3 cm și lungimea lui poate fi de 10-40 cm.
Alte caracteristici
Alte caracteristici ale ciupercii sunt următoarele:
- Pe piciorul ei se poate vedea în partea superioară un inel ca un fel de fustă de balerină; dacă se trage ușor de acest inel se poate observa că el glisează cu ușurință de-a lungul piciorului, în sus și în jos, ceea ce este destul de neobișnuit la ciuperci
- La exemplarele mature se pot vedea foarte bine lamelele dese, de culoare deschisă, ce aderă la piciorul ciupercii; acestea au o culoare albicioasă când ciperca este mică, iar apoi devin puțin mai închise
- De-a lungul piciorului apare un desen ce imită destul de bine pielea de șarpe; desenul apare deoarece această ciupercă crește foarte repede și astfel se rupe suprafața exterioară ce acoperă piciorul și se formează un desen în nuanțe albe-maronii.
Foarte important este ca aceste ciuperci, atunci când le atingi pe lamele, să nu-și schimbe culoarea în roșu, pentru că asta arată că nu sunt bune.
Ciuperca piciorul căprioarei are beneficii sănătate
Piciorul căprioarei este o ciupercă cu proprietăți bune pentru sănătate:
- Conține vitamine B și minerale esențiale pentru organism, precum potasiu, seleniu, fosfor, tiamină, riboflavină
- Are foarte multe fibre, este hrănitoare și sățioasă
- Nu are grăsimi saturate, nu are colesterol, poate fi utilizată în dietele pentru scăderea în greutate
- Îmbunătățește metabolismul energetic al celulelor
- Menține sănătatea sistemului nervos și al oaselor prin aportul de vitamine și minerale
- S-a constatat că are 0,7 g lipide la 100 g
- Are proprietăți antiinflamatoare
- Crește imunitatea organismului prin nutrienții pe care îi are.
Pălăria este subțire și moale, are gust de alune.
Se consumă pane, ca un șnițel și are gust delicios. Este foarte hrănitoare, are proprietăți antiinflamatoare.
Iată cum se prepară!
Este nevoie de următoarele ingrediente: câteva ciuperci piciorul căprioarei, puțin vin alb, șuncă feliată, cașcaval feliat, prosciutto, 2 ouă, pesmet, ulei pentru prăjit, sare, piper, pudră de usturoi.
Pentru prima rețetă de șnițele din ciuperci se procedează astfel:
- Se spală ciupercile bine cu apă și se pun la scurs; se folosesc pălăriile întregi pentru a face șnițele din ele
- Se bat cele 2 ouă cu telul într-un bol și se adaugă și puțină sare și piper
- Se înmoaie o pălărie de ciupercă în ou, apoi se dă prin pesmet și se pune la prăjit în ulei încins într-o tigaie, la fel cum se procedează și la șnițele din carne
- Se prăjesc pe ambele părți, se întorc încet cu o paletă mare pentru a nu le rupe
- Se scot pe o farfurie și se servesc calde.
Alte rețete
Pentru a doua rețetă cu șuncă și ciuperci se procedează astfel:
- Se pun 2 pălării cu fața în jos pe un grătar grill, după ce acesta a fost uns cu puțin ulei
- Se pun cuburi de șuncă în mijlocul fiecărei pălării, între lamele
- Alături de ele se pun la prăjit și câteva bucățele mici de șuncă
- Se presară puțină sare, piper și pudră de usturoi peste ciuperci și șuncă
- Se adaugă puțin vin alb peste ciuperci pe grill și astfel ele vor avea o aromă deosebită
- Se întorc pălăriile și pe cealaltă parte pe grill, pentru a fi prăjite pe ambele părți
- Se scot ciupercile pe un platou și bucățelele de șuncă și se pot servi.
Ultima rețetă este cu felii de cașcaval, prosciutto, ciuperci și se realizează astfel:
- Se pun 2 pălării cu fața în jos pe o farfurie, se presară pe ele puțină sare și piper
- Pe una dintre ele se pun câteva felii de cașcaval și felii de prosciutto
- Apoi se pune cealaltă pălărie peste prosciutto ca un capac, ca și cum ai face un hamburger
- Acest hamburger se dă prin ou pentru a-l face pane, apoi se dă prin pesmet pe ambele părți și se pune la prăjit în ulei încins, în tigaie, la foc mediu
- Se prăjește ca un șnițel pe ambele părți, apoi se scoate pe o farfurie și se servește cald.
Poftă bună!