Părinți și copiiCând se întoarce bebelușul în burtică?

Când se întoarce bebelușul în burtică?

De-a lungul sarcinii, una din cele mai mari curiozități ale mamei este: când se întoarce bebelușul în burtică?

Pentru că la o naștere, în general, prima dată iese căpșorul, este important ca bebe să aibă poziția potrivită înainte să vină pe lume. Atunci când poziția capului este în jos, se spune că fătul este „în poziție cefalică”.

La ce săptămână se întoarce bebelușului în burtică?

Ca să îți răspundem la întrebarea cand se intoarce bebelusul in burtica este bine sa stii că întoarcerea bebelușului în burtică, adică versiunea cefalică, se întâmplă de la sine aproximativ la săptămâna 33 de sarcină, însă aici nu există o regulă. Uneori se întâmplă mai devreme, alteori mai târziu. Unii bebeluși se pot întoarce chiar și cu câteva ore înainte de a se naște.

Dacă au trecut cele 33-34 de săptămâni, iar bebe încă nu s-a întors în burtică, înseamnă că este timpul să cauți să lucrezi fizic si psihic cu tine și să rezolvi acei factori care blochează această întoarcere.

De exemplu dacă ești tensionată și nu ești aproape niciodată complet relaxată, copilul nu se va putea întoarce, chiar dacă din punct de vedere fiziologic asta ar trebui să se întâmple.

Copilașul se întoarce atunci când greutatea capului îl determină să facă această întoarcere gravitațională, iar cu cat mama este mai incordata si tensionata, cu atat bebelusul nu va avea loc să faca aceasta intoarcere fiziologica.

Ce ar putea bloca întoarcerea bebelușului?

Exact încordarea mamei care este mult prea tensionată, prin care bebe din pântec deși ar putea să se întoarcă, nu are suficient loc.

Iată un secret esențial: emoțiile tale pot influența în mod semnificativ torsiunea fetală. Atunci când ești tensionată sau anxioasă, aceste stări pot bloca capacitatea bebelușului de a se întoarce în mod natural. Tensiunea emoțională îngustează fizic spațiul pe care îl are copilașul, ținându-l în poziții nepotrivite prin care el nu se poate întoarce și nu simte că asta ar fi un lucru sigur pentru e, pentru cu bebelusul simte în mod direct emoțiile și fricile mamei..

Starea emoțională este mult mai importantă decât am crede, de aceea frica și temerile mamei influențează această întârziere de întoarcere a bebelușului. În unele cazuri copilașul ar putea lua chiar o poziție transversală, ca și cum ar sta într-un hamac.

Cea mai simplă, naturală și la îndemână soluție este relaxarea. Asta se poate întâmpla atunci când fricile și temerile pe care le simte mama la nivel emoțional sunt rezolvate. Astfel, torsiunea se va întâmpla de la sine, gravitațional, așa cum este firesc.

Versiunea cefalică externă

Se poate întâmpla ca în unele cazuri medicul să propună o „versiune cefalică externă”, prin care el mută poziția bebelușului atât timp cât cordonul ombilical permite asta și mama este suficient de relaxată. Această manevră se efectuează de obicei după 36-37 săptămâni de sarcină, însă șansele de succes sunt foarte mici, doar 16%.

La cel puțin 24 de ore de la manevră, în 84% din cazuri bebe se va întoarce înapoi în poziția pelviană. Versiunea cefalică externă poate fi o manevră foarte traumatizantă pentru copilaș, nefiind ceva natural atât timp cât nu se întâmplă de la sine.

În general bebelușul se poate naște și în poziție pelviană, cu piciorușele sau cu fundulețul înainte. Însă în România avem prea puțini medici care sprijină mămica în astfel de situații, care nu vor să asiste la astfel de nașteri sau cărora le este mai simplu să propună o cezariană.

Dacă îți dorești să-ți ajuți bebelușul să se întoarcă în burtica ta, iată ce poți face:

  1. Relaxează-te conștient și creează-ți momente dedicate doar pentru tine și bebe din pântec, practică respirația profundă și caută să fii în starea zen.
  2. Confruntă fricile și temerile legate de naștere, care te fac să fii încordată și concentrată pe tot ce s-ar putea întâmpla rău.
  3. Conștientizează care sunt acele emoții negative care pot avea legături și cu propria ta naștere, pentru că acestea pot influența modul în care îți trăiești psihic și emoțional sarcina.
  4. Caută să te afli într-un mediu sigur, în care poți fi autentică și liniștită fără să fii impactată de stresul din jur.
  5. Poziționările inverse pot ajuta bebelușul tău să facă întoarcerea necesară pentru cea de naștere.
  6. Alege acea maternitate în care te simți în deplină siguranță si care permite să participe și partenerul tău.
  7. Asigură-te că ai un medic onest, care nu încearcă să te influențeze spre beneficiul spitalului sau sa te conducă spre proceduri mai rapid rezolvabile (de exemplu cezariana durează doar 25 de minute) , care pune pe primul loc sănătatea ta și nașterea cât mai netraumatizantă a bebelușului tău.

Reține că starea ta emoțională și psihică are un rol esențial în evoluția sarcinii și în procesul de nașterii. Emoțiile, fricile și stresul pot influența direct torsiunea fetală.

Cu ajutorul sprijinului adecvat și al unei abordări holistice, poți contribui la crearea unui cadru propice pentru ca bebelușul să se pregătească să vină pe această lumea în mod natural, care să nu îl marcheze negativ emotional.

Ca viitoare mămică, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru bebelușului tău este să te pregătești atât cât poți.

Unele traume prenatale și perinatale pot fi atât de ascunse încât îți pot ține copilașul pe loc și pot bloca întoarcerea care s-ar putea întâmpla fiziologic, gravitațional. Lucrează cu tine emoțional, rezolvă temerile și subiectele tensionante care te apasă și caută să te documentezi temeinic despre cand se intoarce bebelusul in burtica.

Ca să îi dăruiești o naștere frumoasă, blândă și cât mai naturală, folosește conexiunea pe care o ai deja cu bebelusul tau din pantec și intuiește, cu iubire, tot ceea ce îți transmite.

Ditta Depner

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.