Prietenia este frumoasă, însă nu este chiar o chestiune simplă sau de noroc. Unii copii devin imediat vedeta unui grup, alții însă pur și simplu nu se simt confortabil. Uneori apar probleme din cauza unor copii care au un comportament dificil, iar asta face pe alții să fie rezervați, nesiguri, să aibă probleme de socializare.
Părinții observă uneori că în grupul de prieteni ai copilului lor există și copii toxici. Aceștia pot afecta starea psihică a unui copil care dorește să fie acceptat într-un grup, de exemplu la grădiniță sau la școală. Orice copil vrea să aibă legături speciale cu semenii lui, însă nu întotdeauna reușește, mai ales dacă are în prejma sa prieteni toxici.
Cum îți ajuți copilul să facă față unui prieten fals?
În primul rând, copilul trebuie să înțeleagă ce înseamnă o prietenie adevărată și ce beneficii aduce. O prietenie este importantă pentru copil deoarece ea ajută în construirea stimei de sine, reduce stresul, oferă sprijin, susține o stare de bine și sănătatea.
Există situații în care prietenia nu este benefică, ea din contră este toxică și poate fi dăunătoare pentru copil. Prietenia toxică se recunoaște ușor prin anumite aspecte ce sunt destul de clare. De exemplu, dacă un prieten își încalcă promisiunile în mod frecvent și nici măcar nu-i pasă, asta este un semn clar că acel prieten este fals. În mod normal un copil ar trebui să aibă încredere într-un prieten, însă dacă el nu se simte confortabil din cauza comportamentului acestuia, atunci ar trebui să înțeleagă că nu este un prieten adevărat.
Alte semne care indică un prieten toxic sunt: este mereu indispus, nu empatizează, nu se poartă într-un mod drăguț, face doar ceea ce îi place, spune lucruri răutăcioase, critică în mod frecvent, face glume jignitoare, are obiceiul de a se comporta negativ sau destul de urât.
În general, un prieten toxic are tendința de a face glume în detrimentrul altora, care rănesc și chiar jignesc, iar după aceea nu îi pasă și nici prin cap nu-i trece să-și ceară scuze. De asemenea, un copil toxic va fi lipsit de respect, va subevalua alți copii, se va comporta într-un mod pentru a se va lăuda și va critica pe ceilalți din preajma sa.
Ce pot face părinții pentru un copil rezervat și trist?
Dacă părinții observă supărarea copilului, care se confruntă frecvent cu prieteni falși, atunci ar trebui să-i ofere sprijin, să aibă o discuție cu el, să aibă răbdare să afle care sunt cauzele și să analizeze ce ar putea să facă pentru a schimba situația.
Psihologii spun că părinții trebuie să-și învețe copilul cum să facă față unei prietenii toxice. Copilul trebuie să știe cum să trateze lumea cu respect și cum să se îndepărteze de oamenii falși, toxici, care îl fac să se simtă inferior. Deși poate fi dificil, copilul se poate schimba ușor având susținerea părinților, el trebuie să conștientizeze ce înseamnă o prietenie adevărată și ce este fenomenul de bullying care a apărut la copii, în grădințe și în școli.
Alte sfaturi pentru a construi o prietenie
Într-o prietenie adevărată, copiii trebuie să empatizeze. Asta se poate realiza dacă ei au o bună stimă de sine și mai multă încredere. Prin urmare, copilul trebuie să fie ajutat de părinți să-și crească stima de sine, să fie conștient de abilitățile sale sociale și să devină mai sociabil.
Un alt lucru important în prietenie este sinceritatea. Se spune că la baza oricărei prietenii stă onestitatea, comportamentul pozitiv, modul de a-ți exprima sincer punctul de vedere, fără a supăra pe cineva. Un copil trebuie să învețe să-și argumenteze acțiunile, să-și spună părerea în mod deschis și direct, fără a jigni sau a stresa.
În prieteniile dintre copii, unii trebuie la un moment dat să cedeze, să se integreze în grup. Asta nu înseamnă să facă asta mereu, ci doar atunci când asta ajută în evitarea unor conflicte sau necazuri. Uneori discuțiile pot fi ușor exagerate și nu merită să pierzi un prieten din cauza certurilor, mai bine cedezi și lucrurile se calmează în astfel de situații.
Amabilitatea este de asemenea importantă. Un copil care învață regulile interacțiunii amicale va ști când să asculte pe cineva, când să-și spună argumentele și când să lase de la el pentru a evita disputele. Un alt aspect este increderea, sau mai exact confidențialitatea. Un prieten adevărat va ține un secret mereu, nu va trăda încrederea celuilalt.