Dragoste și relațiiCum să te confrunți cu oamenii dificili, toxici?

Cum să te confrunți cu oamenii dificili, toxici?

Psihologii spun despre oamenii dificili și toxici că suferă în interior și de asta ei simt nevoia să-i doboare pe alții. Dacă ei ar fi fericiți și împăcați cu ei, nu ar mai simți nevoia să facă asta.

Oamenii care te obosesc cu negativitatea lor, care se plâng tot timpul, care dau întotdeauna vina pe alții pentru necazurile și eșecurile lor, sunt oameni toxici. Pe aceștia este bine să-i eviți, pentru că s-ar putea să-ți pară rău că ai petrecut timp fără rost în compania lor. Alți oameni dificili sunt aceia geloși care te bârfesc pe la spate și care încearcă să te imite. Există și mulți oameni stresanți care se comportă negativ, ca și cum ar avea toate răspunsurile, care se cred lideri, dar nu fac nimic, doar le place să dea ordine.

Sfaturi pentru a face față oamenilor dificili

În momentele în care te lovești de cineva cu intenții negative, care încercă să te intimideze sau să-ți strice starea de spirit, este bine să aplici câteva strategii, precum:

  • Analizează ce spune, descoperă intențiile acelui om și gândește bine înainte de a spune ceva
  • Nu reacționa deloc dacă un om vine la tine cu un comportament negativ, cel mai bine este să-i ignori negativitatea; această strategie este bine să o aplici pe platformele de social media unde sunt fel și fel de oameni
  • Când un om negativ se află chiar în fața ta și îți aruncă cuvinte negative îi poți oferi compasiunea ta, evitând să răspunzi la comportamentul lui
  • Dacă încearcă să te intimideze, dă un răspuns scurt, schimbă subiectul și îndepărtează-te
  • Amintește-ți că nimeni nu este șeful tău să îți conducă viața, așa că evită acei oameni care vin cu întrebări intruzive prin care să-ți arate că ești inferior
  • Nu reacționa la oamenii care vor să spună ceva pentru a te enerva; evită să te cobori la nivelul lor, astfel poți preveni alte conflicte mai grave și situația se poate calma
  • Folosește umorul pentru a ieși dintr-o situație neplăcută.

Oameni cu un comportament dificil

Oamenii agresivi verbal sunt cei mai dificili, sunt ostili, au obiceiul de a intimida persoanele din jur, de a țipa, de a înjura. Aceste reacții exagerate îi caracterizează. Cu cât sunt mai mândri, mai egocentrici, cu atât devin mai dificili. Ei nu fac compromisuri pentru nimeni, decât dacă au un interes. Ei nu lasă lumea să vorbească, întrerup conversația când cineva își spune părerea, vor să vorbească doar ei, pentru că simt nevoia să iasă în evidență chiar dacă nu au dreptate.

Unii oameni folosesc agresivitatea într-un mod calculat, în scopul de a manipula și de a obține ceea ce își doresc. De exemplu dacă un om te critică intenționat în fața altor persoane, la job sau la un eveniment social, asta este un comportament dificil și agresiv.

Acceptarea oamenilor dificili nu este o soluție, pentru că aceștia profită și nu au respect. Uneori te poți acomoda cu astfel de oameni, îi accepți fără a te plânge de comportamentul lor. În astfel de situații poți răspunde indirect la acțiunilor lor, fiind sarcastic, fără a-ți exprima direct resentimentele.

Abordarea acestor oameni trebuie să fie ocazională, mai bine este să-i eviți, deoare așa te protejezi pe tine, nu te enervezi, eviți confruntările și îți urmărești interesele.

Încrederea în sine și comunicarea eficientă

Unora le este destul de ușor să facă față oamenilor dificili, deoarece tratează situațiile create de aceștia cu mult calm și par că nu au nicio problemă. Se spune că încrederea în sine îi face să fie așa, să fie detașați. Lor nu le este frică de confruntare și sunt siguri pe ei, pregătiți să-și asume consecințele unor discuții în contradictoriu cu oameni dificili.

Încrederea se construiește în timp, vine cu maturizarea și presupune depășirea unor temeri.

De asemenea, comunicarea cu oamenii dificili este ceva mai mult decât să spui ceea ce vrei; ea implică și să asculți, să analizezi pentru a ști apoi să dai un răspuns mai bun, mai constructiv. A asculta înseamnă a folosi comunicarea non-verbală, adică de a stabili contactul vizual și de a da din cap în semn de recunoaștere sau dezacord.

Deseori oamenii vorbesc mult, chiar în același timp, nu se ascultă deloc și astfel șansele de a interpreta greșit apar. Asta face ca problema să nu se rezolve, ba din contra, să se complice.

Confruntarea

Pentru a înfrunta oamenii dificili trebuie curaj și să fii asertiv (să-ți recunoști rolul, să faci ceea ce vrei și consideri corect, să îți exprimi deschis opinia despre ceva, să nu te lași distras pentru ca situația să escaladeze și să se agraveze). Deși poate este greu să rămâi calm la un comportament dificil, totuși trebuie să-ți controlezi tonul vocii, să nu ataci, să încerci să aplanezi conflictul. Cu oamenii dificili este bine să ai capacitatea de a acționa ferm, de a-ți spune părerea și de a fi deschis spre negociere. Indiferent de comportamentul lor, este bine să fii capabil să gestionezi situația într-un mod calm, fără a căuta ca unul să fie învigător, iar altul invins.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.