Pentru a avea parte de fericire, fă din căsnicia ta o prioritate, petrece timp de calitate cu persoana iubită, întărind prietenia, hrănind intimitatea și construind o relație conjugală împlinită. Psihologii spun că este foarte important să acorzi prioritate căsătoriei deoarece asta este o parte valoroasă și semnificativă a vieții tale.
Prin urmare, poți face lucruri prin care să-ți demonstrezi iubirea, angajamentul față de persoana iubită și să investești energie, timp și efort pentru a-ți menține relația de cuplu. Toate acestea sunt esențiale pentru succesul și longevitatea căsătoriei.
Lucruri importante în căsătorie
Dacă în căsătoria ta sunt anumite probleme sau un conflict nerezolvat, atunci trebuie să înveți să gestionezi astfel de situații care sunt uneori inevitabile. Acestea nu trebuie rezolvate cu furie, lacrimi și amărăciune, ci trebuie găsite soluții la probleme, prin care poți aduce mai multă liniște în familie.
Deseori, un conflict arată cât de trainică este casa ori familia, sau cât de sănătoasă este relația. Conflictul apare din cauza unui dezacord legat de: nevoi, credințe, valori, viziuni diferite, limite personale, reguli stabilite, roluri familiale, comportamente, atitudini și altele. În momentul când s-au format opinii diferite și fiecare ține la orgoliul lui, apare conflictul. Cea mai bună strategie pentru a evita conflictul este de a face o pauză, în care emoțiile să se domolească.
În caz contrar, conflictul deschis va duce la nemulțumire, nervozitate, cicălire, tăcere intenționată, critici și chiar la agresiune verbală sau fizică. Un lucru important de înțeles în această situație este acela că ambii parteneri sunt implicați în apariția conflictului și deci nu mai trebuie analizat cine are dreptate și cine este vinovat. Din păcate, nu toate conflictele duc la o reconciliere, unele mai grave pot duce chiar și la o ruptură a relației.
Arată că îți pasă!
În dragoste nu trebuie să fii egoist, nepoliticos, insensibil, iritabil, trufaș, etc. În căsătorie trebuie să arăți că îți pasă de persoana iubită, trebuie să fii bun, altruist și răbdător. Demonstrarea compasiunii reprezintă o strategie prin care îți arăți dragostea și respectul, iar asta creează o legătură mai puternică.
Respectul reciproc
În căsătorie, respectul reciproc este foarte important, este un element fundamental al unei relații sănătoase, armonioase și de durată.
Mândria poate distruge o relație pentru că este rădăcina certurilor. Antidotul la ceartă este atitudinea împăciuitoare, să-i considerăm pe ceilalți ca fiind oameni cu slăbiciuni și defecte. Cearta și mândria merg mână în mână și pot afecta negativ interacțiunile unui om cu cei din jur.
Lipsa de respect produce resentimente, mânie, negativitate în cuplu și poate duce chiar la ruperea relației sau a căsătoriei.
Pentru a reduce neînțelegerile și tensiunea, trebuie să-ți faci timp să vorbești cu persoana iubită, să devii mai conectat prin timpul petrecut împreună, pentru că asta merită cu adevărat. Este foarte dureros într-o căsătorie când ambii parteneri se simt neînțeleși, neauziți, preocupați doar de ei înșiși.
Comunicarea mai eficientă
Învață să asculți ce are de spus pesoana iubită, să oferi contact vizual, să înțelegi ce își dorește, să prețuiești cu adevărat ceea ce îți explică, să îi arăți că ea contează pentru tine și că merită timpul și atenția ta. Există multe distrageri la care se poate renunța, cum ar fi de exemplu: accesarea telefonului în mașină sau la masă, privitul la TV în timpul unei discuții ce poate fi importantă, etc. Când persoana iubită are ceva de discutat sau vrea pur și simplu să-ți vorbească, este important să-i acorzi atenție, să lași talefonul, să închizi laptopul sau televizorul.
Fii afectuos!
În căsătorie este important să fii afectuos cu persoana iubită, pentru că asta îi va demonstra că este dorită, acceptată și iubită. Intimitatea fizică și afecțiunea ajută la aprofundarea conexiunii dintre voi, la menținerea unui sentiment profund de iubire în căsătorie, la consolidarea legăturii de onestitate, loialitate și apreciere reciprocă.
Un alt lucru important în căsătorie este distracția. Învață să ai o căsătorie fericită, nu una tristă. Iartă mai des, fii glumeț, distrează-te, construiește o căsătorie în care să te simți confortabil. Căsătoria ta poate servi mai multor scopuri de-a lungul anilor, cum ar fi de exemplu: scopul de a fi prieteni, iubiți, parteneri, susținători, confidenți, etc. Un alt scop este acela de a face copii, sau de a avea grijă unii de alții. Cel mai important scop este de a avea o familie puternică, în care copiii să fie crescuți și educați.
Dacă ești în faza în care ai impresia că mariajul tău s-a terminat, nu renunța chiar dacă ești frustrat și epuizat. Încearcă să scapi de negativitate, de gândurile rele că nu mai poți face nimic, redirecționează-ți energiile pozitive și vei vedea că încet vei găsi soluții să-ți salvezi relația. Dezvoltă empatia pentru tine și persoana iubită, recunoaște-ți greșelile și comportamentele neplăcute și încearcă să discuți pentru a analiza care sunt problemele și cum se pot ele rezolva. Deși pare greu de crezut, empatia te poate ajuta să-ți menții un sentiment profund de iubire în căsătorie.