Dragoste și relațiiAi grijă și de tine! Nu fi mereu codependent și retras!

Ai grijă și de tine! Nu fi mereu codependent și retras!

Mulți oameni sunt codependenți și uită să aibă grijă și de ei înșiși. Ei se implică în dramele altor persoane din familie sau din jurul lor și uită de o serie de lucruri de bază, ce țin de îngrijirea proprie și care includ aranjamente confortabile de viață, precum: alimentația, somnul, contactul social, distracțiile, relaxarea, asumarea responsabilității pentru propriile emoții și multe altele.

Oamenii care nu au grijă de ei, care nu dorm suficient, nu mănâncă corespunzător, nu se îngrijesc de propriile emoții ajung cu ușurință să fie stresați și epuizați.

Caracteristicile unui om codependent

Potrivit terapeuților, codependența la un om se poate identifica prin semne distinctive:

  • El alege să intre și să rămână în relații toxice, obositoare, lungi, în care să ajute și să ofere îngrijire, în ciuda consumului de energie și a cheltuielilor pentru sine și pentru alte persoane
  • Simte nevoia să-și suprime propriile dorințe și să aibă grijă de o rudă dependentă sau tulburată emoțional
  • Are un tipar de a se angaja în relații nesănătoase, în care deși oferă ajutor, asta nu ajută cu nimic să schimbe stilul de viață al acelor persoane din relație
  • Acesta are un sentiment de scop prin sacrificiul de sine, prin care satisface nevoile altora
  • Atrage oamenii cu probleme în viața sa și caută să aibă grijă de ei
  • Ignoră propriile vise pentru a-i servi pe alții, sau pentru a obține aprobarea lor
  • Nu dă atenție vieții interioare, nu se pune pe primul loc, este în mod frecvent stresat că partenerul său s-ar putea supăra și l-ar putea părăsi
  • Se simte deseori epuizat și trist din cauza faptului că și-a făcut un obicei din a rezolva problemele altora și de a răspunde la ceea ce vor alții de la el
  • Minimizează propriile nevoi și pune înaintea lui alte persoane din dorința de conectare și de apartenență la un grup
  • Încearcă să schimbe persoanele care au necazuri și care fac greșeli în mod repetat în viața lor fără a învăța nimic din asta.

Oamenii care sunt codependenți se mulțumesc cu puțin, cu ce le oferă partenerul și pentru ei dragostea înseamnă sacrificiu. Căutând securitate și iubire, unii oameni ajung să între în relații toxice, în care sunt nemulțumiți și din care ies foarte greu.

Relația cu un om codependent

Un om codependent primește cu greu un compliment, simte că are defecte, crede că nu merită, că nu este demn. Este posibil să nu aibă încredere în intențiile oamenilor și caută să fie sceptic și prevăzător. Asta vine din copilărie, din perioada aceea în care a fost învățat să nu ceară, să nu vrea nimic de la nimeni.

El are impresia că este posibil să nu obțină dragostea pe care o dorește într-o relație, preferă să dea, să ajute sau chiar să se sacrifice decât să primească ceva. Din păcate, el poate ajunge să fie în relație cu parteneri care profită, care sunt nacisiști, egoiști. Un adult cu tulburare de personalitate narcisică va fi un partener dificil într-o relație, deoarece are un risc ridicat de a suferi de depresie și de stimă de sine scăzută.

Unele experiențe disfuncționale din trecut pot fi o cauză a faptului că un om devine codependent. El probabil a crescut într-o familie bazată pe control, în care a fost mai degrabă judecat și controlat în mod abuziv de unul dintre părinți, cum ar fi tatăl, decât ajutat și crescut într-o atmosferă bazată pe respect, înțelegere și dragoste.

Probleme în relații

Un om codependent poate avea probleme în relația de cuplu, pentru că el este mai vulnerabil și are o frică de intimitate. El vrea să fie iubit și înțeles, dar în același timp prețuiește mai mult singurătatea și izolarea.

Un alt aspect de observat la un om codependent este că a învățat să nu arate că este slab și vulnerabil și crede că a primi și a cere semnifică a fi nepoliticos și egoist. Prin urmare, el nu se așteaptă niciodată să primească complimente și are niște convingeri false, din cauza cărora are obiceiul de a se retrage sau de a se comporta într-un mod modest, fără stimă de sine înaltă.

Unii oameni sunt codependenți de prieteni și cred că aceștia au un rol foarte important în viața lor. În mare parte este adevărat deoarece un prieten îți poate fi confident de încredere, te poate ajuta, sau îți poate aduce o mângâiere când ești la necaz. Totuși nu trebuie exagerat, pentru că prieteniile nu sunt întotdeauna sănătoase, deseori sunt false și toxice.

Dacă ai prieteni care tind să domine conversațiile, trebuie să stabilești anumite limite sau să aplici niște strategii clare și politicoase. Oamenii care vorbesc excesiv sunt egoiști, sunt cu probleme și suferă de anxietate. Este important să-ți dai seama că nevoile tale sunt mai importante decât ale altei persoane, chiar dacă ele nu sunt explicate sau discutate.

Asta înseamnă că nu ai nevoie de energia negativă a altei persoane, pentru că ai și tu nevoie de odihnă, recreere, de timp să-ți îndeplinești dorințele, sau să-ți rezolvi problemele personale. Prin urmare, ai grijă să nu cazi în capcana unor oameni negativi, care sunt asemenea unor vampiri energetici, care te enervează, îți ia din energie și nu demonstrează respect de sine și în comunicare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.