Sarcină & BebeBalonarea la copii – Remedii cu plante pentru durerile abdominale

Balonarea la copii – Remedii cu plante pentru durerile abdominale

Balonarea (acumularea gazelor) este o problemă comună la copiii mici sau la bebeluși și se poate trata cu plante medicinale. Balonarea apare prin deglutiție, supraalimentare, sau ca o consecință a proceselor de fermentație. Ea trece complet după eliminarea gazelor. Balonarea poate să apară și la copiii mai mari și provoacă durere, răgâială și disconfort abdominal. Ce plante medicinale sunt recomandate în infuzii și ceaiuri la copii?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum calmăm durerile abdominale la copii
  2. Mușețelul calmează durerea de dinți la copii
  3. Pernă de somn la copil
  4. Ulei natural pentru bebeluș
  5. Pudră pentru pielea copilului
  6. Șervețele pentru bebeluș

1. Cum calmăm durerile abdominale la copii

Principalele plante medicinale care ajută în calmarea balonării și eliminarea gazelor la copii sunt: fenicul, coriandru, mușețel, chimion, anason, roiniță.

Infuzia de fenicul

Apa cu fenicul se administrează la copii și ajută în combaterea balonării, acumulării de gaze și calmarea durerilor abdominale. Se pun 5-6 semințe de fenicul la un pahar cu apă ferbinte, se infuzează 5 minute și se dă la copil.

Feniculul are efect antibacterian, relaxant și antifungic, calmează colicile, spasmele mușchilor intestinali, flatulența și balonarea la bebeluși.

Infuzia de mușețel

Această plantă are proprietăți relaxante și liniștitoare, ajută la eliminarea gazelor din intestine, la calmarea senzației de plenitudine și durere abdominală ascuțită.

Infuzia se realizează din 1-2 lingurițe de plantă la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se dă copilului. Infuzia calmează și simptomele de colici la bebeluși, are efect ușor antispastic. În caz de colici se recomandă și infuzia din frunze de mentă care are proprietăți calmante și antispastice. Cantitățile se stabilesc în funcție de vârsta copilului.

2. Mușețelul calmează durerea de dinți la copii

Această plantă ajută în calmarea gingiilor dureroase la bebeluși, din cauza erupțiilor dentare. De obicei primul dinte la bebeluș apare la vârsta de 6-8 luni și produce și durere de gingie.

Se face o infuzie din flori de mușețel și apă, adăugând o linguriță de flori uscate la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 minute și se strecoară. Se folosește o compresă sterilă înmuiată în infuzia de mușețel și se aplică pe gingiile bebelușului. Acest tratament menține igiena gingiilor la copil și calmează durerea.

3. Pernă de somn la copil

Această pernă ajută copilul să aibă un somn mai dulce. Se folosesc 40 g flori de tei mărunțite, 20 g petale de trandafir, 20 g flori de lavandă, 3 picături ulei esențial de trandafiri, 4-5 picături de ulei esențial de lavandă.

Se pun plantele într-un bol, se stropesc cu uleiurile esențiale, se amestecă și se face o pernă mică. Aceasta se pune alături de perna bebelușului și trebuie să aibă o față de pernă foarte curată. Perna cu plante își menține mirosul timp de cel puțin jumătate de an.

O altă rețetă de pernă cu plante medicinale pentru un somn mai bun este cea realizată din: 30 g flori de lavandă, 30 g frunze de busuioc sfânt, 60 g flori de mușețel. Perna se realizează la fel ca în cazul de mai sus.

4. Ulei natural pentru bebeluș

Se amestecă 100 ml ulei de susan cu 25 picături ulei esențial de lavandă. Acest ulei se poate folosi timp de 8-12 luni. Se aplică câte puțin pe pielea bebelușului, se face un msaj ușor și are numeroase beneficii asupra țesutului cutanat.

Uleiul de susan este extras din semințe de susan și este recomandat pentru pielea bebelușilor. Acesta are mulți nutrienți și o aromă plăcută. Prin faptul că este bogat în antioxidanți, el contribuie la creșterea imunității organismului. Uleiul de susan protejează pielea de bacterii și este bun pentru pielea copilului. Acest ulei previne uscarea pielii și chiar poate ajuta în tratamentul eczemelor. Are vitamine B și E, calmează pielea, o face mai netedă și strălucitoare.

Uleiul de susan se poate adăuga și în alimentația copilului, dar după ce acesta are cel puțin vârsta de 6 luni, sau chiar de un an.

5. Pudră pentru pielea copilului

Se face un amestec din 4 ingrediente naturale și anume:

  • 3 linguri de bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri de făină de porumb
  • 2 linguri de flori de mușețel uscate și măcinate
  • 4 picături de ulei esențial de lavandă.

Acest amestec se cerne pentru a fi foarte fin și apoi se păstrează într-un borcan închis cu un capac. Pudra se agită înainte de utilizare pe pielea bebelușului. Ea poate înlocui pudra de talc, menține uscată pielea de pe fundul bebelușului. În amestec se pot adăuga și câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai.

6. Șervețele pentru bebeluș

Acestea se realizează din următoarele ingrediente:

  • 2 lingurițe tinctură de gălbenele
  • 2 lingurițe oțet de mere natural
  • 3 picături ulei esențial de lavandă
  • 4 picături ulei esențial de arbore de ceai
  • 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de jojoba
  • 500 ml apă.

Aceste ingrediente se amestecă și se folosesc la șervețele din bumbac. Amestecul se păstrează timp de 6 luni într-un borcan închis cu un capac. Se toarnă câte puțin lichid pe șervețele și apoi se șterge pielea copilului cu ele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.