Gutuile sunt fructe delicioase, foarte aromate, de toamnă. Există diferite rețete de mâncare cu gutui care se prepară destul de repede și ușor și care sunt foarte gustoase. De exemplu rețetele cu gutui și carne sunt foarte apreciate de gurmanzi, pentru că aceste fructe oferă cărnii de pasăre sau de porc o aromă unică și ușoară. Aceste rețete culinare cu gutui sunt perfecte pentru anotimpul de toamnă-iarnă.
Navigare rapidă în articol:
- Plăcintă cu gutui
- Rețetă de mâncare cu gutui
- Rețetă – Dulceață de gutui
- Rețetă de pui cu gutui
- Rețetă de gutui umplute la cuptor
- Gutui coapte cu nuci și miere
- Rețetă de mâncare cu gutui și carne de porc
1. Plăcintă cu gutui
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g gutui, 350 g făină albă de grâu, 400 g zahăr pudră, 7 ouă, 200 g unt, o lămâie, 100 g amidon, un plic praf de copt, un plic zahăr vanilat, sare după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală gutuile cu apă, se curăță de coajă și se scot sâmburii
- Se rad gutuile pe răzătoare
- Se amestecă untul și zahărul într-un bol
- Apoi se adaugă și gălbenușurile, zahărul vanilat, zeama de lămâie și praful de copt și se amestecă bine
- La final se adaugă amidonul și făina
- Separat se bat albușurile cu telul, iar apoi se adaugă în aluatul obținut din celelalte ingrediente
- Se pune aluatul într-o tavă de copt, care în prealabil a fost unsă cu unt
- Deasupra se pun gutuile și se presară zahăr
- Se dă tava la cuptor timp de 40 minute sau până ce plăcinta este gata, foarte bine coaptă și rumenită deasupra
- Se porționează plăcinta și se așează pe un platou.
2. Rețetă de mâncare cu gutui
Se folosesc următoarele ingrediente: 4-5 gutui, 2 linguri zahăr, 5 linguri ulei de floarea-soarelui, o lingură făină albă de grâu, sare după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală gutuile cu apă, se curăță de coajă și se scot sâmburii
- Se taie gutuile felii și apoi se călesc puțin în ulei încins într-o tigaie, la foc mic
- Se caramelizează într-o tigaie zahărul, fără să se ardă și să se înnegrească
- Se adaugă peste zahăr o cană cu apă și o lingură cu făină albă de grâu
- Se amestecă ușor cu o lingură de lemn, pentru ca acest sos să nu aibă cocoloașe de făină
- Se adaugă peste sos gutuile, se pune puțină sare după gust și se fierbe la foc mic, astfel încât sosul să se îngroașe puțin.
3. Rețetă – Dulceață de gutui
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg gutui, 1 kg zahăr, 750 ml apă, o lămâie și un praf de vanilie.
Se prepară astfel:
- Se spală gutuile cu apă, se curăță de coajă și se scot sâmburii
- Se dau gutuile pe răzătoarea mare și apoi se stropesc cu zeama de la lămâie
- Se amestecă apa cu zahărul într-o oală la foc mic, până se topește zahărul și se obține un sirop
- Se adaugă gutuile, vanilia și se lasă să fiarbă la foc mic până ce se înmoaie și se leagă dulceața
- Se pune dulceața caldă în borcane, apoi se închide fiecare ermetic cu un capac.
4. Rețetă de pui cu gutui
Se folosesc următoarele ingrediente: 3 pulpe de pui, 3 gutui, 2-3 cepe, 4-5 linguri ulei de floarea-soarelui, o felie de rădăcină de ghimbir, 2 linguri zahăr, o lingură de oțet balsamic, 20 g unt, 200 ml apă, puțină pudră de scorțișoară, sare după gust, o lingură boia de ardei dulce, un praf de piper, pătrunjel verde.
Se prepară astfel:
- Se spală gutuile, se curăță de coajă și se scot sâmburii
- Se taie gutuile în felii sau bucățele potrivite
- Se pun gutuile într-o tavă la cuptor, se presară puțină scorțișoară pe ele și se coc la 220 grade Celsius
- După ce s-au copt, gutuile se ung cu puțin unt și se lasă în cuptorul cald
- Se pregătesc pulpele de pui, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu boia de ardei, sare și piper
- Se prăjesc pulpele de pui în ulei înr-o tigaie la foc mediu
- Când sunt bine rumenite, pulpele se pun într-o altă oală mai mare, care are capac
- Se curăță ceapa, se spală și se taie mărut
- Apoi se călește ceapa în tigaia cu uleiul de la pulpele de pui
- Se adaugă și o lingură de zahăr, câteva bucățele de gutui și o lingură de oțet balsamic
- Se lasă să fiarbă această compoziție și se mai adaugă și puțină apă
- După ce a fiert suficient, se adaugă compoziția peste pulpele de pui, se pun și gutuile din cuptor, apoi se rade puțin ghimbir deasupra și se lasă la fiert timp de 10-20 minute
- Oala trebuie să fie acoperită cu capac pentru ca să fiarbă bine și să se obțină un gust mai deosebit
- La final se presară pătrunjel peste acest preparat culinar și se servește cald.
5. Rețetă de gutui umplute la cuptor
Se folosesc următoarele ingrediente: 4-5 guturi mari, 150 g brânză gorgonzola, 150 g zahăr, 50 g smântână, 150-200 ml vin roșu, un ardei gras roșu, câteva frunze de salată verde de marole, puțină sare după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală gutuile și se taie fiecare în jumătate, apoi se scoate cotorul
- Se face o adâncitură în centrul fiecărei jumătăți de gutuie
- Se spală ardeiul gras roșu, se curăță de cotor și se taie în cubulețe mici
- Se amestecă brânza cu ardeiul într-un bol
- Se condimentează această umplutură cu sare
- Se spală și se taie salata verde, se amestecă cu smântână și puțină sare
- Se umplu gutuile cu brânză și se pun într-o tavă de copt
- Se adaugă în tavă și vinul roșu amestecat cu zahăr (astfel el va fi caramerilizat) și se lasă la cuptor timp de 15-20 minute, la 250 grade Celsius
- Se scot din cuptor gutuile coapte, se pun pe un platou pe care s-a pus inițial un strat de salată
- Peste gutui se pune câte o lingură de smântână și se servesc proaspete.
6. Gutui coapte cu nuci și miere
Se folosesc următoarele ingrediente: 3-4 gutui mari, 4 linguri miere, câteva nuci.
Se prepară astfel:
- Se sparg nucile, iar miezul obținut se macină
- Se amestecă nucile cu miere
- Se spală gutuile, se scobesc cu un cuțit, astfel încât în mijloc să aibă câte o adâncitură
- Se umplu gutuile cu nuci și miere
- Se pun într-o tavă de copt și se dau la cuptor până se înmoaie
- Se servesc ca desert.
7. Rețetă de mâncare cu gutui și carne de porc
Se folosesc următoarele ingrediente: 3-4 gutui mari, 500 g carne de porc, o ceapă mare, 5 linguri de ulei de floarea-soarelui, un cub de unt, 3 linguri pastă de tomate, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală gutuile, se curăță de coajă, se îndepărtează cotoarele, se taie felii
- Se prăjesc gutuile în unt, într-o tigaie, la foc mic
- Se curăță ceapa, se taie rondele și se călește în unt până devine aurie
- Se adaugă bulionul și se amestecă
- Se pregătește carnea de proc, se elimină grăsimea, se taie în bucăți potrivite și apoi acestea se rumenesc în ulei
- Se adaugă ceapa peste carnea prăjită, apoi se pun și gutuile, se condimentează cu sare și piper și se lasă să fiarbă până ce gutuile devin moi, iar aromele se îmbină
- Acest preparat se servește cald.
Poftă bună!