Păpădia are constituienți nutritivi sănătoși (ex. vitamine, glicozide flavonoide, minerale) și merită să fie folosită în gastronomie. Toate părțile plantei sunt comestibile, atât frunzele, florile, cât și rădăcina. Păpădia este o plantă medicinală foarte bună, iar rețetele realizate din ea sunt excelente.
Navigare rapidă în articol:
1. Păpădia – beneficii pentru sănătate
Păpădia este o plantă bogată în vitamine și minerale, necesare sănătății organismului. Despre ea s-au spus multe lucruri, precum:
- O cantitate de 100 grame frunze de păpădie are 14.000 UI provitamina A, deci mai mult decât morcovii care oferă doar 11.000 UI
- Comparativ cu spanacul, frunzele de păpădie au de două ori mai multă vitamina B1, de patru ori mai multă vitamina B2 și de șase ori mai mult fier
- Comparativ cu roșiile, frunzele de păpădie au cu 40% mai multă vitamina C
- Comparativ cu laptele, frunzele de păpădie au mai mult calciu
- Comparativ cu morcovii, florile de păpădie au cu 20% mai mult betacaroten.
Florile de păpădie au carotenoizi (ce întăresc imunitatea organismului) și lecitină (care este importantă pentru creier, sistemul nervos, metabolismul grăsimilor).
Frunzele de păpădie au în compoziția lor:
- Vitamine A, B, C, D
- Clorofilă și cumarină ce îmbunătățesc calitatea și circulația sângelui
- Bor care este important pentru metabolismul calciului și sănătatea oaselor
- Acid linoleic și linolenic ce reduc inflamațiile și cresc imunitatea
- Colină, acid folic, fier, potasiu, lecitină, glicozide flavonoide.
Rădăcina de păpădie are inulină care menține sănătatea rinichilor, pancreasului, stimulează creșterea florei intestinale benefice. De asemenea, rădăcina de păpădie are:
- Calciu care menține sănătatea oaselor, ulei esențial cu proprietăți antimicrobiene
- Colină pentru metabolizarea grăsimilor
- Asparagină cu efect diuretic natural
- Fier, potasiu, fosfor, zinc, pectină, inulină, acid galic
- Antioxidanți naturali, glicozide flavonoide, polizaharide ce stimulează imunitatea
- Acizi grași – palmitic, stearic, miristic – cu beneficii pentru sistemul nervos.
2. Rețete cu păpădie
Păpădia face parte din categoria florilor comestibile folosite în gastronomie. Iată câteva rețete din păpădie care merită încercate:
Supă din păpădie
Se folosesc următoarele ingrediente: 4 mâini frunze de păpădie, 2 cartofi, 4 căni cu apă, o ceapă potrivită ca mărime, un cățel de usturoi, 2-3 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe curry, sare și piper după gust.
Se realizează astfel:
- Se curăță și se spală cartofii, apoi se taie cubulețe
- Se spală frunzele de păpădie și se taie mărunt
- Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește în ulei, adăugând și pudra de curry
- Se pune în oala de supă ceapa undită și celelalte ingrediente (frunzele de păpădie, cartofii și apa) și se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute
- Se dau aceste ingrediente fierte la blender și apoi vor fi puse în oala de supă
- Se condimentează cu sare și piper.
Brioșe cu flori de păpădie
Se folosesc următoarele ingrediente: o cană petale de flori de păpădie, o mână de frunze de păpădie, un sfert de cană ulei de floarea-soarelui, 3 căni făină albă, o ceașcă de miere, o linguriță praf de copt, un ou, 2 lingurițe de scorțișoară pudră, 2 căni cu lapte, puțină sare.
Se realizează astfel:
- Se ia un castron mare, se pune uleiul și mierea, se amestecă bine
- Se adaugă un ou bătut cu telul, puțină sare, praful de copt și scorțișoara
- Se pune apoi laptele, făina și se amestecă foarte bine
- Se adaugă florile și frunzele de păpădie și se amestecă pentru ca acestea să fie bine încorporate în aluat
- Se toarnă aluatul în forme de brioșe, iar apoi acestea se așază pe o tavă care se dă la cuptorul încins la 180⁰C, timp de 30-40 minute
- Brioșele coapte se servesc cu ceai și puțină dulceață deasupra.
Flori de păpădie cu ouă
Se folosesc următoarele ingrediente: 15 flori de păpădie, 4 ouă, 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui, o lingură lapte, sare și piper după gust.
Se realizează astfel:
- Se bat cele 4 ouă cu telul
- Se încinge uleiul într-o tigaie
- Se adaugă în ulei toate florile de păpădie, apoi se pune și ouăle spumă și laptele
- Se amestecă și se lasă pe foc aproximativ 5 minute, până ce se formează o crustă
- Se presară puțină sare și piper.
Salată de păpădie
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 mâini de frunze de păpădie, 10 flori de păpădie, 2 linguri ulei de măsline, o linguriță oțet de mere natural, o lingură sos de soia, sare după gust.
Se realizează astfel:
- Se culeg frunze de păpădie tinere, se spală și se taie cu un cuțit
- Se culeg 10 flori de păpădie și se elimină partea verde, care este puțin mai amară
- Se face un dressing din ulei de măsline, oțet, sos de soia și puțină sare
- Se pun frunzele și florile într-un castron, se adaugă dressing-ul și se amestecă.
Frunze de păpădie cu brânză de vaci
Se folosesc următoarele ingrediente: o jumătate de cană brănză de vaci, 2 mâini frunze de păpădie, o roșie, o linguriță zeamă de lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe sos de soia, un vârf de cuțit de sare.
Se realizează astfel:
- Se spală frunzele de păpădie și se taie în bucățele potrivite
- Se spală roșia și se taie cubulețe
- Se amestecă brănza de vaci cu roșia și frunzele de păpădie
- Se asezonează cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sos de soia și sare.
Omletă din frunze de păpădie
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 mâini frunze de păpădie, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, 5 ouă, 2 linguri lapte, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.
Se realizează astfel:
- Se spală frunzele de păpădie și se taie bucățele
- Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă frunzele de păpădie și se lasă 5 minute pe foc
- Se adaugă ouăle bătute cu telul, laptele și se lasă la prăjit până ce omleta este bine rumenită
- Se condimentează cu puțină sare și piper
- Deasupra se presară pătrunjel proaspăt, tocat.
Poftă bună!