Rețete culinareÎncercați rețete cu păpădie! - Una dintre cele mai bune alimente și...

Încercați rețete cu păpădie! – Una dintre cele mai bune alimente și plante medicinale

Păpădia are constituienți nutritivi sănătoși (ex. vitamine, glicozide flavonoide, minerale) și merită să fie folosită în gastronomie. Toate părțile plantei sunt comestibile, atât frunzele, florile, cât și rădăcina. Păpădia este o plantă medicinală foarte bună, iar rețetele realizate din ea sunt excelente.

Navigare rapidă în articol:

  1. Păpădia – beneficii pentru sănătate
  2. Rețete cu păpădie

1. Păpădia – beneficii pentru sănătate

Păpădia este o plantă bogată în vitamine și minerale, necesare sănătății organismului. Despre ea s-au spus multe lucruri, precum:

  • O cantitate de 100 grame frunze de păpădie are 14.000 UI provitamina A, deci mai mult decât morcovii care oferă doar 11.000 UI
  • Comparativ cu spanacul, frunzele de păpădie au de două ori mai multă vitamina B1, de patru ori mai multă vitamina B2 și de șase ori mai mult fier
  • Comparativ cu roșiile, frunzele de păpădie au cu 40% mai multă vitamina C
  • Comparativ cu laptele, frunzele de păpădie au mai mult calciu
  • Comparativ cu morcovii, florile de păpădie au cu 20% mai mult betacaroten.

Florile de păpădie au carotenoizi (ce întăresc imunitatea organismului) și lecitină (care este importantă pentru creier, sistemul nervos, metabolismul grăsimilor).

Frunzele de păpădie au în compoziția lor:

  • Vitamine A, B, C, D
  • Clorofilă și cumarină ce îmbunătățesc calitatea și circulația sângelui
  • Bor care este important pentru metabolismul calciului și sănătatea oaselor
  • Acid linoleic și linolenic ce reduc inflamațiile și cresc imunitatea
  • Colină, acid folic, fier, potasiu, lecitină, glicozide flavonoide.

Rădăcina de păpădie are inulină care menține sănătatea rinichilor, pancreasului, stimulează creșterea florei intestinale benefice. De asemenea, rădăcina de păpădie are:

  • Calciu care menține sănătatea oaselor, ulei esențial cu proprietăți antimicrobiene
  • Colină pentru metabolizarea grăsimilor
  • Asparagină cu efect diuretic natural
  • Fier, potasiu, fosfor, zinc, pectină, inulină, acid galic
  • Antioxidanți naturali, glicozide flavonoide, polizaharide ce stimulează imunitatea
  • Acizi grași – palmitic, stearic, miristic – cu beneficii pentru sistemul nervos.

2. Rețete cu păpădie

Păpădia face parte din categoria florilor comestibile folosite în gastronomie. Iată câteva rețete din păpădie care merită încercate:

Supă din păpădie

Se folosesc următoarele ingrediente: 4 mâini frunze de păpădie, 2 cartofi, 4 căni cu apă, o ceapă potrivită ca mărime, un cățel de usturoi, 2-3 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe curry, sare și piper după gust.

Se realizează astfel:

  • Se curăță și se spală cartofii, apoi se taie cubulețe
  • Se spală frunzele de păpădie și se taie mărunt
  • Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește în ulei, adăugând și pudra de curry
  • Se pune în oala de supă ceapa undită și celelalte ingrediente (frunzele de păpădie, cartofii și apa) și se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute
  • Se dau aceste ingrediente fierte la blender și apoi vor fi puse în oala de supă
  • Se condimentează cu sare și piper.

Brioșe cu flori de păpădie

Se folosesc următoarele ingrediente: o cană petale de flori de păpădie, o mână de frunze de păpădie, un sfert de cană ulei de floarea-soarelui, 3 căni făină albă, o ceașcă de miere, o linguriță praf de copt, un ou, 2 lingurițe de scorțișoară pudră, 2 căni cu lapte, puțină sare.

Se realizează astfel:

  • Se ia un castron mare, se pune uleiul și mierea, se amestecă bine
  • Se adaugă un ou bătut cu telul, puțină sare, praful de copt și scorțișoara
  • Se pune apoi laptele, făina și se amestecă foarte bine
  • Se adaugă florile și frunzele de păpădie și se amestecă pentru ca acestea să fie bine încorporate în aluat
  • Se toarnă aluatul în forme de brioșe, iar apoi acestea se așază pe o tavă care se dă la cuptorul încins la 180⁰C, timp de 30-40 minute
  • Brioșele coapte se servesc cu ceai și puțină dulceață deasupra.

Flori de păpădie cu ouă

Se folosesc următoarele ingrediente: 15 flori de păpădie, 4 ouă, 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui, o lingură lapte, sare și piper după gust.

Se realizează astfel:

  • Se bat cele 4 ouă cu telul
  • Se încinge uleiul într-o tigaie
  • Se adaugă în ulei toate florile de păpădie, apoi se pune și ouăle spumă și laptele
  • Se amestecă și se lasă pe foc aproximativ 5 minute, până ce se formează o crustă
  • Se presară puțină sare și piper.

Salată de păpădie

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 mâini de frunze de păpădie, 10 flori de păpădie, 2 linguri ulei de măsline, o linguriță oțet de mere natural, o lingură sos de soia, sare după gust.

Se realizează astfel:

  • Se culeg frunze de păpădie tinere, se spală și se taie cu un cuțit
  • Se culeg 10 flori de păpădie și se elimină partea verde, care este puțin mai amară
  • Se face un dressing din ulei de măsline, oțet, sos de soia și puțină sare
  • Se pun frunzele și florile într-un castron, se adaugă dressing-ul și se amestecă.

Frunze de păpădie cu brânză de vaci

Se folosesc următoarele ingrediente: o jumătate de cană brănză de vaci, 2 mâini frunze de păpădie, o roșie, o linguriță zeamă de lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe sos de soia, un vârf de cuțit de sare.

Se realizează astfel:

  • Se spală frunzele de păpădie și se taie în bucățele potrivite
  • Se spală roșia și se taie cubulețe
  • Se amestecă brănza de vaci cu roșia și frunzele de păpădie
  • Se asezonează cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sos de soia și sare.

Omletă din frunze de păpădie

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 mâini frunze de păpădie, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, 5 ouă, 2 linguri lapte, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

Se realizează astfel:

  • Se spală frunzele de păpădie și se taie bucățele
  • Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă frunzele de păpădie și se lasă 5 minute pe foc
  • Se adaugă ouăle bătute cu telul, laptele și se lasă la prăjit până ce omleta este bine rumenită
  • Se condimentează cu puțină sare și piper
  • Deasupra se presară pătrunjel proaspăt, tocat.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.