Dragoste și relațiiRămâi sau te desparți? Când decizi că relația ta de cuplu a...

Rămâi sau te desparți? Când decizi că relația ta de cuplu a devenit prea obositoare?

Dacă ai ajuns să-ți pierzi încrederea în ideea că relația ta de cuplu se va schimba în bine vreodată, înseamnă că lucrurile au devenit prea obositoare și stresante, iar munca pentru a-ți salva relația ți se pare prea mare. Când iei decizia să rămâi sau să pleci din relație?

Navigare rapidă în articol:

 1. Principalele semne care arată că te străduiești prea mult în relație
 2. Ce motive ai să rămâi în relație
 3. Ce motive ai să pleci din relație

1. Principalele semne care arată că te străduiești prea mult în relație

În orice relație este nevoie de răbdare, efort din partea ambilor parteneri, pentru ca ei să facă lucrurile să meargă în direcția bună, să fie rezolvate problemele ce apar. Uneori însă, oamenii se schimbă destul de mult, încât este greu să-și mai salveze relația.

Principalele semne care arată că te străduiești în zadar ca relația să meargă sunt:

 • Nu poți repara ruptura emoțională creată
 • Ai mereu parte de ceartă și de discuții fără rost
 • Ai ajuns la concluzia că anumite incompatibilități nu pot fi rezolvate ușor, fără compromisuri
 • Faci eforturi prea mari și investești prea mult timp în această relație care nu mai merge deloc
 • Simți că ești mereu stresat, obosit psihic din cauza persoanei de cuplu
 • Ești criticat și învinovățit pentru toate problemele din relație
 • Simți că persoana de culplu te enervează mereu și nu mai știi ce să faci
 • Nu te simți iubit, apreciat, respectat
 • Te-ai schimbat prea mult și îți dorești altceva.

2. Ce motive ai să rămâi în relație

Obișnuința îi ține pe oameni în relație. Ei au în comun familia, copiii, multe lucruri, o locuință, un împrumut, animale de companie, prieteni, obiceiuri, etc. Toate acestea sunt demne de luat în seamă și deci pot fi motive să rămâi în relație, chiar dacă există multe probleme.

Este destul de greu să o iei de la zero, pentru că au trecut mulți ani de relație și deci acum îi cunoști pertenerului toate defectele și punctele slabe.

Unii oameni rămân în relație din nevoia de a fi îngrijiți, de a avea pe cineva, chiar dacă legătura lor nu se bazează pe dragoste adevărată. În mod normal, dragostea și nevoia de îngrijire ar trebui separate, însă există oameni care stau împreună pentru asemenea motive.

Există mulți oameni care nici nu realizează câte așteptări au de la partener. Ei cred că se comportă impecabil, dar de fapt au multe cerințe în cuplu și nici nu-și asumă resposabilitatea pentru asta. Ei spun mereu că nu au așteptări, dar de fapt accentuează faptul că nu mai sunt fericiți din diverse motive – iar aici apar motivele, așteptările. Despre partenerii lor care rămân în relație se poate spune că sunt rezistenți la frustrare și au dorința de a face sacrificii. Asta îi ține împreună, deși relația este una toxică.

Alte motive pentru a continua relația

Se spune că oamenii care mai au sentimente rămân împreună, indiferent de probleme. Dragostea nu se poate pierde din cauza certurilor. Ei nu renunță la relație pentru că se iubesc și continuă să facă eforturi să repare ruptura emoțională creată.

De asemenea, există oameni care spun la mânie că divorțează, pentru a scăpa de sentimentele negative. Ei spun vorbe grele când se ceartă, iar apoi regretă că și-au rănit partenerul.

Oamenii pot fi vulnerabili și de aceea nu renunță la relație. Deși au trecut prin multe încercări – au fost jigniți, criticați – ei sunt dispuși să ceară ajutorul unui terapeut pentru a-și salva relația. Ei se gândesc la câte obstacole au depășit împreună, la câte probleme au avut și care au trecut, au sentimentul că vor fi capabili să facă față și mai departe încercărilor vieții.

Au gânduri pozitive, speranța că relația lor totuși va funcționa, că fiecare va face o schimbare și astfel lucrurile vor merge în direcția bună.

Oameni renunță uneori la așteptări și se detașează de ceea ce nu le convine. Deși nu este ușor de făcut acest lucru, totuși unii vor să meargă înainte și consideră că asta este singura cale. Din păcate, astfel de oameni este posibil să nu cunoască niciodată fericirea, pentru că duc o viață în care doar se detașează, nu mai simt bucuria în a-și trăi viața așa cum vor, sau în a avea un partener așa cum și-ar dori. Dacă în relație sunt probleme, ei trebuie să știe că nu este atât de simplu să se detașeze, să arunce ceea ce nu le convine sub preș, să se prefacă perfect că totul este bine și normal.

3. Ce motive ai să pleci din relație

În nenumărate relații de cuplu, principalul motiv de divorț este violența domestică. Controlul, manipularea, inconsecvența, răceala, minciuna sunt tipare din narcisism. Violența fizică și emoțională – precum sunt insultele sau țipetele – au fost mereu motive de a pleca din relație. Uneori se ajunge și la violență fizică, la lovituri, obiecte aruncate sau uși trântite.

Un alt motiv de a pleca este lipsa de respect și de sinceritate. Dacă se pierde încrederea și respectul, atunci relația se poate termina în cele din urmă.

Când dragostea devine o minciună, sunt șanse mari de despărțire. Unii mincinoși patologici sunt greu de suportat, ei fiind complet lipsiți de conștiință și empatie. Asta fac în general narcisiștii, care seduc și aruncă. Ei nu iubesc cu adevărat pe nimeni, ci doar se bazează pe minciună.

Experții spun și de un alt fenomen – codependența – care apare în multe cupluri. Asta înseamnă că este vorba despre o relație în care cei doi oameni se încurajează reciproc în a avea anumite obiceiuri nesănătoase. Ei își laudă comportamentul rău pe care îl au – cum ar fi dependența de alcool – și rămân astfel împreună.

Tinerețea este un timp caracterizat prin căutarea propriului drum. Unii oameni tineri renunță mai ușor la relație când lucrurile nu merg în direcția bună, pentru că au deja în cap viziunea asupra unei viitoare idile și speranța că vor fi mai fericiți dacă vor căuta altceva. Problema este că tinerii intră în relație probabil fără să-și cunoască așteptările partenerului și nu știu ce să facă pentru a avea o relație de succes.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.