Copii & adolescențiCopiii și dependența de jocurile video – Ce probleme pot să apară...

Copiii și dependența de jocurile video – Ce probleme pot să apară în dezvoltarea lor?

Dependența de jocuri video este considerată acum o tulburare mintală, spun cercetătorii. Este vorba despre tulburarea de jocuri video sau de jocuri digitale, de a avea un comportament de joc persistent și recurent online, pe Internet. În ziua de azi, părinții sunt îngrijorați de impactul pe care îl au jocurile video asupra copiilor și analizează cu atenție riscurile.

Navigare rapidă în articol:

  1. Dependența de jocuri video
  2. Jocurile violente și agresivitatea la copii

1. Dependența de jocuri video

Copilul ce are obiceiul de a sta un timp îndelungat în fața calculatorului pentru a se distra cu jocuri video, este clar că poate avea o problemă de dependență. A acorda prioritate jourilor video și nu educației, plimbării în aer liber sau sănătății, este un semn evident al unui tipar de comportament.

Cercetătorii spun că un copil cu un comportament obsesiv manifestat pe o perioadă de cel puțin un an, poate fi diagnosticat cu tulburare de jocuri video.

Jocurile obsesive au o conotație rea în ziua de astăzi, ele sunt considerate dăunătoare pentru sănătatea psihică a copiilor.

Potrivit sondajelor de opinie:

  • Aproximativ 72% dintre adolescenții din SUA joacă în mod frecvent jocuri video
  • Creierul adolescenților dependenți de jocuri este vulnerabil și la alte tipuri de dependență; adolescenții care joacă jocuri video patologice au un risc mai mare de tulburări de abuz de substanțe și droguri
  • Tinerii care petrec multe ore distrându-se pe jocuri video axate pe violență și luptă, au un risc mai mare de a deveni agresivi mai târziu, în viața de adult
  • Copiii care joacă în mod excesiv jocuri video citesc foarte puține cărți care necesită o atenție mai concentrată și prelungită.

Care sunt riscurile dependenței de jocuri video

Unele jocuri video sunt preferate de mulți prieteni, iar asta îi face să devină instrumente de comunicare pentru tineri, de socializare. Și totuși, jocurile video au și posibile efecte negative, cum ar fi:

Jocul video creează dependență

Copiii care joacă regulat jocuri video au dorința de a continua și le este dificil să renunțe, chiar dacă știu că trebuie să doarmă sau să facă altceva. Ei stau pe computer imediat ce termină orele de școală, sau în timpul liber, ori de câte ori au ocazia. Ei sunt mereu concentrați la joc, uită de alte lucruri, nu-i mai interesează nici mâncarea și vor să fie în contact permanent cu computerul.

Cercetătorii spun că asta este o boală, numită dependența de joc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dependența de jocuri este considerată o boală care afectează în special copiii și adolescenții și care are consecințe negative asupra comportamentelor acestora. Boala poate influența viața socială și de familie a tinerilor.

Irascibilitatea la tineri

Comportamentul dificil al tinerilor dependenți de jocuri pe computer este greu de controlat, din cauza schimbărilor de temperament, ei fiind nervoși și irascibili. În plus, ei pot avea și alte simptome și suferințe fizice, cum ar fi: probleme de alimentație, dureri de cap, migrene, stări de apatie și tulburări de somn.

La asta se adaugă modificările de dispoziție, alternanța între stările de euforie și excitare, sau între stările de bucurie și apatie. Din cauza dependenței apar probleme de concentrare, iar performanța la învățătură se deteriorează rapid, mai ales dacă există și alte motive ce pot contribui la o astfel de schimbare.

Scăderea vederii

Studiile cercetătorilor au arătat că privirea la ecranul computerului sau al televizorului o perioadă îndelungată de timp în copilărie este asociată cu acuitatea vizuală slabă în școală.

Cercetătorii consideră că dependența de jocuri video produce oboseală oculară și poate reduce temporar vederea.

Dependența de jocuri video necesită terapie

Această patologie este reală la tineri și necesită terapie, spun cercetătorii. Tinerii nu-și pot controla dorința de a juca, ei nu-și pot inhiba acest comportament obsesiv. Când stau departe de computer, ei simt o stare proastă, de irascibilitate și apatie și vor neapărat să-și manifeste dorința de a juca. Pot apărea și simptome de anxietate, de depresie sau dureri de cap.

Toate aceste probleme apar în general la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani, care sunt orientați spre utilizarea de gadget-uri sau de echipamente tehnologice.

Cum se pot preveni riscurile?

Tinerii au nevoie de sfaturi, de explicații de la părinți prin care să înțeleagă riscurile. Ei au nevoie și de terapie, dacă este dificil de comunicat cu ei. Părinții le pot face un program strict pentru a se distra pe computer și un program pentru alte activități mai relaxante.

În unele cazuri, este nevoie de intervenția psihoterapeutică, deoarece este destul de greu de corectat comportamentul copiilor dependenți de jocuri video. Dacă apar și probleme de anxietate și depresie, este nevoie și de un tratament pentru aceste afecțiuni, pentru reducerea simptomelor. Părinții trebuie să discute cu copiii, să-i facă să înțeleagă necesitatea unui tratament și să-i ajute să-și schimbe stilul de viață.

2. Jocurile violente și agresivitatea la copii

Cercetătorii au analizat dacă jocurile video violente ar putea duce la un comportament agresiv la copii și la tendințe depresive în timp. Studiul s-a realizat pe un număr mare de tineri: 2.400 de copii cu vârsta cuprinsă între 8-9 ani și 5.000 de adolescenți cu vârsta de 15 ani. Rezultatele studiului au arătat că există o tendință depresivă, un risc de tulburare de comportament agresiv și antisocial, dar și alte probleme.

Un copil care se bucură de un joc violent poate fi influențat de comportamentul antisocial al protagonistului din joc. Experții spun că aceste jocuri îi fac pe adolescenți să devină mai rebeli, le schimbă personalitatea, atitudinea și valorile.

Efectele jocurilor video violente la tineri se pot extinde și dincolo de violență, cum ar fi de pildă la consumul de substanțe nesănătoase, de droguri, la conducerea cu viteză periculoasă și la activitatea sexuală cu risc ridicat.

Cercetătorii spun că la persoanele care sunt dependente de jocuri video răspunsul la stimuli este mai rapid, dar au precizat și efectele secundare ale acestui obicei și anume: distragerea atenției, tendința de a uita de somn și de a mânca la timp. Există studii care au arătat că la adolescenții pasionați excesiv de jocuri video, creierul are conexiuni neuronale neobișnuite, care îi ajută să răspundă rapid la stimuli noi și să proceseze informațiile mai exact, în tot ceea ce are legătură cu jocurile video.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.