Părinții sunt sfătuiți de medici să fie atenți la alimentația copiilor, pentru ca aceștia să aibă o sănătate mai bună. Mulți copii obișnuiesc să facă exces de dulciuri, să consume o mulțime de gustări între mese și să acumuleze astfel kg în plus. Ei mănâncă de obicei la TV, iar asta le poate aduce o serie de dezavantaje, cum este de pildă riscul de a suferi de obezitate.
Navigare rapidă în articol:
1. De ce copiii au tendința de a ronțăi la TV
Acest comportament apare în mod frecvent la copii, dacă aceștia sunt lăsați de părinți să mănânce în fața ecranului de la TV sau de la calculator. Foarte mulți copii, care vizionează programe TV, preferă să mănânce în acest timp, sau să ronțăie ceva. Ei deprind foarte ușor acest obicei, de a mânca în cameră, la TV, iar asta nu este deloc în avantajul lor.
Care sunt riscurile asociate cu obiceiul de a mânca la TV?
Conform studiilor cercetătorilor, copiii care iau masa în fața ecranului de la televizor, au un risc de obezitate destul de mare, pentru că duc o viață sedentară și tind să mănânce mai mult. Cu cât ei înaintează în vârstă se obișnuiesc cu acest mod de viață și riscul de a deveni adulți supraponderali crește.
Atunci când se uită la TV, ei ard mai puține calorii și rata lor metabolică scade. Specialiștii spun că în astfel de cazuri, atenția copiilor este captată de imaginile de la TV, iar acești stimuli le suprasolicită creierului. Ei ajung astfel să mănânce mai mult, să termine tot din farfurie și chiar să mai ronțăie apoi și altceva (biscuiți, snacks-uri). Alimentarea excesivă și în mod pasiv, chiar în mod irațional, poate da peste cap sistemul lor hormonal și endocrin și duce la acumularea de kg în plus.
Obiceiul de a mânca în timp ce se uită la televizor îi face pe copii să consume mai multe alimente și să se îngrașe. Această practică le poate afecta și dezvoltarea limbajului, pentru că ei stau mai mult timp izolați și nu socializează. Conform studiilor realizate de cercetători, copiii care stau mult la TV și mănâncă urmărind programe TV au un vocabular mai puțin dezvoltat și chiar dobândesc anumite ticuri verbale. Specialiștii spun despre copii că trebuie să audă cuvintele, trebuie să le repete, trebuie să socializeze cu persoanele din jur. Ideea este ca părinții să se asigure că micuții lor au un program de TV, de calculator, de somn și de masă, care este bine stabilit.
2. Sfaturi pentru o sănătate mai bună
Supralimentarea poate fi prevenită dacă sunt aplicate o serie de strategii în creșterea copiilor, precum a fi:
- Fiecare părinte trebuie să fie un bun exemplu pentru copilul său
- Alimentația copilului trebuie să fie una sănătoasă și echilibrată
- Gustările dintre mese ar fi bine să fie alcătuite din legume și fructe proaspete, din alimente care au un conținut scăzut în grăsimi
- Copilul are nevoie de proteine, dar de un conținut redus de grăsimi
- Părinții nu trebuie să-și învețe copilul cu mese fast-food
- Copilul nu trebuie obișnuit să mănânce la TV sau la calculator
- Nu sunt recomandate băuturile răcoritoare bogate în zahăr, acestea pot fi înlocuite cu sucuri naturale din fructe realizate acasă
- Părinții trebuie să-și încurajeze copilul să fie activ fizic, să facă un sport, să meargă mai mult pe jos, pentru că acest stil de viață oferă multe beneficii pentru sănătate.
Există numeroase obceiuri sănătoase pe care copiii ar trebui să le învețe și să le aplice în viață.
Riscul de obezitate la copii
Mai multe studii științifice arată că evenimentele adverse și traumele din copilărie pot duce la obezitate. Cercetătorii consideră că evenimentele negative din copilărie au un efect foarte puternic asupra bunăstării copiilor și contribuie semnificativ la creșterea lor în greutate. Astfel de evenimente pot fi: certurile dintre părinți, amenințarea, agresiunea, bătaia, țipetele, blestemele, etc. Evenimentele abuzive de acest fel au un rol în dezvoltarea obezității la copii.
Obezitatea poate fi un „blestem” inevitabil. Există câteva reguli esențiale pentru limitarea și prevenirea obezității copiilor.
Stresul crește riscul de obezitate
Există studii care demonstrează legătura dintre stres și riscul crescut de obezitate. Oamenii în general, dacă suferă de stres social pot avea o poftă de mâncare ridicată, de a consuma în special alimente bogate în grăsimi. Asta fac și copiii care sunt afectați de stres.
Stresul la copii poate fi cauzat de mulți factor, dar și de anumite dependențe:
- Copiii care stau mult timp la calculator sau la TV au un risc mai mare de a suferi de anxietate, depresie, singurătate, stres
- Utilizarea compulsivă și îndelungată a calculatorului este o boală mentală și provoacă dependență; aceasta apare îndeosebi la copii și adolescenți.
Simptomele dependenței de calculator sunt: anxietate, irascibilitate, agitație, depresie, izolare socială, schimbări de comportament, pierderea noțiunii timpului, sedentarism, stres, tuburări de somn, obezitate, dureri de cap, dureri de spate, tulburări digestive, afecțiuni la ochi și altele.
Stresul modifică preferințele alimentare și are consecințe și în ceea ce privește distribuția țesutului adipos pe anumite zone ale corpului. Stresul influențează și metabolismul, contribuind la acumularea de kg în plus.
Stresul poate duce la sedentarism, lene, consumul de alimente fast-food, alimente bogate în grăsimi. De asemenea, stresul duce la o stare de dispoziție rea, la depresie, supraalimentare pe fond emoțional, la consumul excesiv de alimente dulci, sărate sau grase.
Stresul duce la creșterea nivelului de cortizol în corp, iar acest hormon produce creșterea poftei de mâncare.