Dragoste și relațiiIubirea și întâlnirile în timpul COVID-19

Iubirea și întâlnirile în timpul COVID-19

Pandemia aduce schimbări neașteptate pentru oamenii singuri. Cum sunt întâlnirile romantice în această perioadă când se tot vorbește de pandemia de COVID-19, de purtarea măștii, de distanțarea socială? Află în acest articol ce cred psihologii despre relațiile romantice și despre teama de îmbolnăvire a oamenilor.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum să găsești dragostea în timpul pandemiei
  2. Cum poți avea o întâlnire în siguranță

1. Cum să găsești dragostea în timpul pandemiei

Psihologii consideră că oamenii nu mai au parte de relații romantice ca altădată. Acum, când merg la o întâlnire, nu mai dau mâna cu persoana respectivă, iar la prima vedere pot observa doar o față parțial ascunsă de mască, care nu spune mare lucru despre acea persoană, nu exprimă nicio emoție.

Mulți oameni au mai multe rețineri în prezent, nu mai sunt atât de dezinvolți. Uneori pare dificil pentru ei să aibă încredere în cineva și să înceapă o relație.

Probabil că ați auzit și de relații care s-au destrămat în pandemie, din cauza unor dezamăgiri reciproce sau conflicte mari. Cu toate acestea, se poate spune că există și situații pozitive. Unii oameni au avut ambiția de a încerca să cunoască alte persoane, iar o parte au reușit să se angajeze în relații noi, care s-au dovedit de calitate și de durată.

Această varietate de evenimente ne face să credem că relațiile interumane sunt diferite, ele au la bază interacțiunea reciprocă ce se referă la: cunoaștere reciprocă, înțelegere, rezolvarea problemelor, etc. Pentru ca o relație să fie bună, ambele părți ar trebui să obțină satisfacție, să fie mulțumite, să-și urmărească obiectivele, să se susțină și să se respecte reciproc, să ajungă la un acord când sunt în fața unor situații dificile de viață.

Dacă relația este dominată de schimburi de opinii, de discuții îndrăznețe despre nevoile fiecăruia, de preocuparea pentru siguranța comună și sprijin reciproc, atunci această relație are șanse de a crește și de a dura în timp.

2. Cum poți avea o întâlnire în siguranță

Întâlnirile din timpul COVID-19 pot avea loc în siguranță, dacă se ține cont de anumite aspecte importante, pe care le vom aminti în cele ce urmează. Inițial oamenii se pot cunoaște pe site-urile de matrimoniale. Ei își pot trimite fotografii și mesaje, pentru a-și face o primă impresie și a vedea dacă au lucruri în comun. După mai multe ore de conversație, vor ști dacă merită să se vadă și live. Dacă există afinități, atunci ar fi bine să programeze și o întâlnire în oraș.

Inițial cei doi se pot întâlni la o cafenea în aer liber. Dacă decid să se vadă și fără mască facială, ar putea hotărî să facă fiecare un test COVID pentru a avea încredere că niciunul dintre ei nu este bolnav asimptomatic.

Etapele relației

La începutul oricărei relații apare și o etapă inițială, de interes. Cei doi încep să se cunoască și să coopereze, iar nivelul emoțiilor dintre ei este considerabil. Dacă arată cel puțin un minim de bunăvoință și de interes pentru a se cunoaște și mai bine, putem spune că este vorba despre simpatie.

Pe măsură ce timpul trece, cei doi încep să se cunoască și să înceapă o relație. Odată cu această cunoaștere reciprocă și aprofundare a relației, legătura dintre ei se transformă într-o dragoste romantică.

Iubirea, în opinia psihologilor, este înțeleasă ca fiind formată din:

  • Pasiune, emoții, impulsuri ce duc la romantism
  • Intimitate, sentimente de căldură, înțelegere și apropiere
  • Angajament, sentimentul de responsabilitate pentru persoana dragă.

Fiecare relație se poate consolida în timp sau nu, asta depinde de modul cum cei doi reușesc să se implice, astfel încât relația să fie în continuare satisfăcătoare pentru ambele părți. În relații puternice, sigure și sănătoase, oamenii nu au rețineri, comunică fără teamă, se asigură că intențiile lor sunt înțelese corect, iar când apar îndoieli încearcă să le clarifice, pentru ca totul să fie înțeles.

Cum îți poți găsi dragostea la distanță, pe Internet?

Mulți oameni decid în ziua de azi să-și caute dragoste pe Internet. Pentru asta, ei își deschid conturi pe site-urile de matrimoniale, pentru a cunoaște persoane singure. Dacă au norocul să cunoască pe cineva potrivit, dar care se află în alt oraș sau chiar în altă țară, trebuie să aștepte mai mult timp acel moment în care se vor întâlni.

Între timp cei doi au conversații zilnice pe Internet, își povestesc viața și astfel ajung să se cunoască, să-și descopere personalitatea, să vadă dacă sunt pe aceeași lungime de undă, dacă au același valori și obiective în viață, fără a se vedea și live. Există mulți oameni care s-au cunoscut în acest mod, iar relația lor chiar a funcționat foarte bine și sunt împreună și în ziua de azi.

Pandemia și frica

Oamenii singuri sau care nu au o relație cu o altă persoană, de sex opus, au tendința să caute o relație romantică, pentru a-și calma stările de anxietate, stres și frică. Sub influența fricii, așteptările oamenilor față de parteneri scad. Ei sunt dispuși să facă concesii mult mai mari, spun psihologii. Cei care trăiesc singuri simt nevoia apropierii cu o altă persoană, pentru a scăpa de anxietate. Unii ajung să intre într-o relație cu o persoană care este departe de idealul lor; asta face ca la un moment dat relația să se destrame.

Modul cum oamenii fac față singurătății în timpul pandemiei depinde foarte mult de stilul lor de viață de dinainte și de modul cum se descurcau în anii când nu era vorba despre COVID-19.

Uneori singurătatea poate părea dificil de gestionat. Oamenii caută să facă ceva pentru a-și spori stima de sine; ei aplică strategii care le oferă alinare în momentele de stres și anxietate.

Psihologii spun despre bărbați că sunt atrași acum mai mult de femeile modeste și prietenoase. Pe acestea le consideră mult mai atractive decât pe cele provocatoare.

Oamenii caută companie pe rețelele de socializare și pe site-urile de matrimoniale. Este adevărat însă că aceste întâlniri online nu vor putea înlocui apropierea și tandrețea altei persoane. Ele oferă însă puțin sprijin psihologic și emoțional, deoarece este important pentru oameni să socializeze, să se facă auziți și înțeleși de cineva, în această perioadă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.