Se spune că relațiile între două persoane sunt complicate și iubirea este un proces care are nevoie de timp pentru a deveni complet și adevărat. Psihologii consideră că iubirea este importantă, dar există și alte elemente esențiale pentru a avea o relație sănătoasă.
Navigare rapidă în articol:
- Partenerul te iubește și te acceptă așa cum ești
- Timpul petrecut împreună
- Susținerea reciprocă în relație
- Comunicarea și sinceritatea
- Construirea și menținerea încrederii
- Exprimarea dragostei pentru persoana iubită
- Viziuni similare pentru viitor
1. Partenerul te iubește și te acceptă așa cum ești
Iubirea începe cu acceptarea unei persoane așa cum este, ea nu include evaluări sau comparații. Un om care iubește cu adevărat o persoană, o acceptă așa cum este ea, înțelege că este unică și deosebită, iar această acceptare este însoțită de plăcere și chiar de încântare. Acceptarea însă nu este un element permanent al iubirii. Atunci când există lucruri care nu pot fi acceptate la unul din parteneri, este dificil să se formeze o relație sănătoasă.
2. Timpul petrecut împreună
Mulți oameni uită cât de important pentru relație este să-și facă timp pentru partener. Cei care nu se prioritizează reciproc pot avea probleme în relație. Oricât de agitată ar fi viața (plină de probleme, treburi, obligații, facturi) totuși oamenii trebuie să-și facă timp pentru relația lor, să-și acorde atenție și să se susțină reciproc.
Secretul longevității unui cuplu fericit este chiar acest aspect. Prin urmare, este vorba de a găsi timp pentru a petrece timp cu partenerul, de a rămâne conectat emoțional și de a empatiza cu el.
3. Susținerea reciprocă în relație
Pentru ca relația să fie armonioasă, oamenii trebuie să aibă răbdare, să se susțină reciproc, pe deplin în dezvoltarea lor. Cu siguranță fiecare va evolua în timp și peste 10-15 ani nu vor mai fi oamenii de astăzi. Prin urmare oamenii trebuie să se accepte așa cum sunt acum și să înțeleagă că dezvoltarea este o parte naturală trăirii unei vieții satisfăcătoare.
Din păcate, unii oameni se plâng că relația lor nu a fost de durată din cauza faptului că partenerul a încetat să se dezvolte, să evolueze (nu mai aveau nimic de vorbit cu el). Sprijinul reciproc este important în relație și trebuie să se întâmple de la sine. Autonomia este de asemenea crucială pentru ambele sexe, pentru că fără ea nu poate exista nicio șansă de sprijin reciproc.
La fel de important este și faptul ca un bărbat să vadă frumusețea unei femei pe măsură ce trec anii, pentru că frumusețea vine de fapt din interior, din mișcări, privire, creativitate, modul de exprimare și de gândire, etc.
4. Comunicarea și sinceritatea
Pentru o relație sănătoasă este importantă comunicarea deschisă și sinceră între cele două persoane. Există studii care au dovedit faptul că într-o relație pot părea conflicte dacă nu există comunicare onestă. Fiecare om dorește să-și spună părerea fără a fi judecat și fără a fi stresat că ar putea fi criticat. În cazul în care apar astfel de probleme, este clar că se va crea stres în relație.
Deschiderea contează, respectiv conversațiile sincere care sunt o oportunitate de a risipi îndoielile partenerului și de a crește încredere reciprocă. Există oameni care comunică greu și care au temeri când vine vorba de a spune ceva despre slăbiciunile lor.
Comunicarea ajută și în rezolvarea problemelor sau a neînțelegerilor. Mulți oameni reduc la tăcere problemele și țin în suflet frustrarea și supărarea, iar asta nu va avea un efect pozitiv asupra relației lor.
Relația presupune și respectul pentru individualitatea persoanei iubite, pentru că fiecare are dreptul la confidențialitate. Prin urmare, respectul și încrederea sunt importante, nimănui nu-i place să fie urmărit și spionat chiar dacă se află într-o relație.
5. Construirea și menținerea încrederii
Încrederea este piatra de temelie a unei relații sănătoase. Prin încredere se construiește relația în timp, se construiește astfel apropierea, intimitatea, fericirea și sentimentul de siguranță. Mulți oameni au probleme cu asta și cu gelozia. Din păcate, fără încredere este dificil ca relația să fie plină de armonie.
Cum se construiește încrederea în relație?
Asta face ca relația să fie bună și de calitate, dar trebuie să existe un fel de echilibru între libertate și sentimentul de apartenență și responsabilitate al unuia pentru celălalt. Încrederea se construiește prin respectarea unor reguli, loialitate, atenție și îngrijire reciprocă. Acestea oferă un sentiment de siguranță și doar așa poate exista o relație fericită.
Se spune că nu există iubire fără gelozie. Este posibil ca această afirmație să fie adevărată, însă gelozia poate fi și un semn că o persoană nu are încredere în sine sau are o stimă de sine scăzută. De regulă când apare frica de a pierde persoana iubită este din cauza lipsei încrederii în sine a acelui om (care este gelos), sau a capacității lui de a se simți suficient de atrăgător.
6. Exprimarea dragostei pentru persoana iubită
Dragostea trebuie exprimată pentru ca relația să fie sănătoasă. Cuplurile care au probleme cu exprimarea sentimentelor ar trebui să ceară ajutorul unui terapeut. În acest fel vor înțelege cât de important este ca partenerii din relația de cuplu să își arate dragoste unul pentru celălalt.
Dragostea poate fi exprimată astfel:
- Prin cuvinte (ex. complimente sau un simplu „Te iubesc”)
- Prin oferirea și acceptarea cadourilor
- Prin conversații simple și evitarea neînțelegerilor, asta dovedește că partenerul manifestă dragoste și că îi pasă
- Prin ajutor în treburile și sarcinile zilnice, sau chiar în anumite proiecte din viața profesională
- Prin cuvinte frumoase, afectuoase, manifestări calde, fraze care îmbunătățesc comunicarea și adaugă căldură relației
- Prin atingere, îmbrățișări, săruturi, apropiere fizică.
7. Viziuni similare pentru viitor
Oamenii care au aceleași obiective și viziuni pentru viitor pot avea o relație de durată. Dacă cei doi parteneri își doresc lucruri diferite și nu au scopuri comune, pot să apară resentimente și tensiuni, care afectează negativ relația.
Toate aceste aspecte contează într-o relație însă s-ar putea spune și faptul că nu există chiar o rețetă pentru a avea o relație armonioasă și de succes, având în vedere faptul că oamenii sunt atât de diferiți. Totuși aceste elemente sunt esențiale pentru o relație sănătoasă, protejează durabilitatea relației.