Dragoste și relațiiÎnvață cum să te porți cu persoana iubită: respectul și amabilitatea în...

Învață cum să te porți cu persoana iubită: respectul și amabilitatea în relația de cuplu

Invata cum sa te porti cu persoana iubita: de mici copii suntem invatati valoarea respectului si a amabilitatii in relatiile cu ceilalti. Cum ramane cu relatia de cuplu: ne purtam la fel de politicos, respectuos si amabil fata de partenerii nostri, fata de cele mai apropiate persoane? Relatiile de cuplu sunt diferite de toate celelalte tipuri de relatii, in mare parte datorita intimitatii crescute si a confortului, insa inseamna aceasta ca putem uita de regulile respectului mutual si amabilitatii?

Din pacate, deseori ne purtam cu mai multa politete, mai mult respect si amabilitate fata de persoane care ne sunt mai indiferente, chiar fata de straini: stim cat de valoros si placut este un salut cordial si dragut, un zambet, un compliment, o lauda, oferirea ajutorului. Nu merita oare aceleasi lucruri – poate mai mult – si persoana iubita, partenerul nostru de cuplu? Nu valoreaza si mai mult respectul si amabilitatea in cadrul relatiei de cuplu?

De ce uitam uneori de respect si amabilitate in relatia de cuplu

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: esti epuizat si nervos dupa o zi grea si mult prea lunga… Te urci in autobuz si te asezi fericit in singurul loc liber…insa o batranica urca si iti zambeste – treci peste oboseala si nervi, ii zambesti si ii oferi locul. Aproape de casa, te intalnesti cu un vecin care te saluta mereu cordial si-ti zambeste, vecin care acum se chinuie sa isi parcheze masina. Desi de abia astepti sa ajungi in casa, te opresti, ii intorci salutul amabil, ii zambesti si il intrebi daca il poti ajuta (chiar daca speri sa nu aiba nevoie de ajutorul tau, i-l oferi).

Si…intr-un final, intri in casa, iti vezi partenerul de cuplu…mormai un „buna” si te trantesti sleit pe canapea. Fara saluturi calduroase, fara zambet, fara imbratisari – in sfarsit, esti in casa si te simti liber sa faci ce vrei, fara politeturi sau amabilitati! Iar daca partenerul iti cere ceva, incepi sa te lamentezi cat de obosit esti – poate chiar rabufnesti putin, descarcandu-te de toti nervii acumulati in timpul zilei… Nu merita partenerul tau, persoana iubita, mai mult decat batranica sau vecinul, salutul calduros, amabilitatea si respectul tau?

In relatia de cuplu, uitam uneori de regulile cele mai banale ale respectului si amabilitatii tocmai din cauza apropierii si a confortului: ne simtim liberi sa fim noi si sa facem ce vrem cu persoana iubita; suntem atat de apropiati, intimi, comozi cu ea, incat nu ne mai gandim cat de valoros este un cuvant, un gest amabil.

Mai mult, deoarece fata de partenerul de cuplu ne permitem mai multe decat fata de ceilalti, il tratam uneori ca fiind o tinta pentru descarcarea frustrarii, a nervilor nostri; nu numai ca nu suntem respectuosi si amabili, suntem uneori cruzi, critici si jignitori. In loc sa apreciem persoana iubita, sa ii aratam afectiune si sa ne purtam dragut, facem inversul.

Invata cum sa te porti cu persoana iubita – ce inseamna respectul si amabilitatea in relatia de cuplu?

Învață cum să te porți cu persoana iubită

Zambeste! Un zambet inseamna atat de mult: poate detensiona orice situatie si exprima bucuria ta la vederea persoanei iubite; chiar daca ai avut o zi groaznica, de ce sa iti intampini partenerul cu o fata incruntata, cand ii poti darui un zambet?

Vorbeste de abia dupa ce gandesti! O regula de bun simt: persoana iubita nu merita sa descarci asupra sa nervi proveniti din alte parti, nu? Asadar, cand esti pe cale sa faci vreo remarca intepatoare sau sa te descarci asupra sa, gandeste-te daca merita!

Asculta. Daca poti asculta ce iti povesteste amicul la cafea, ar trebui sa poti asculta si ceea ce iti spune partenerul de cuplu, fara sa te lasi captivat de altele sau sa casti! A asculta cu adevarat arata respect.

Cere-ti scuze. Iti ceri scuze de la straini cand faci fara sa vrei vreo gafa – de ce este atat de greu in relatia de cuplu sa iti calci pe orgoliu, sa recunosti ca nu ai dreptate si sa spui „imi pare rau”? Daca am invata sa facem aceasta, multe resentimente ar fi evitate…

„Multumesc” – un cuvant atat de simplu, dar atat de valoros! Incearca sa i-l spui partenerului cat mai des, caci astfel ii arati ca apreciezi ceea ce el/ea face.

Apreciaza – cand partenerul de cuplu face ceva pentru tine, nu trebuie decat sa observi acest lucru si sa ii spui ca il apreciezi. La fel, daca iti place ceva la partener, nu trebuie decat sa i-o spui cu voce tare: un mic compliment are o mare valoare…

Ofera-ti sprijinul. Partenerul tau se poate simti ignorat, neapreciat daca nu te oferi sa il/o ajuti cand are nevoie de ajutor, oricare ar fi situatia.

Tine-ti cuvantul. Nu poti arata respect daca spui ca faci ceva si nu tii apoi cont de ce ai spus – oricat de mic este acel lucru! Invata sa faci intotdeauna ceea ce promiti – iar daca nu ai de gand sa faci, mai degraba nu promite!

Aceste mici lucruri inseamna a ii arata partenerului respect si amabilitate. Nu este usor, caci esti atat de apropiat, liber, comod cu partenerul tau, incat uiti ca si fata de acesta trebuie sa te porti cu atentie si consideratie. Insa tocmai partenerul tau este persoana cea mai importanta si care merita sa te porti frumos! Unii pot spune ca aceste cai de a arata respect si amabilitate sunt pure ipocrizii – iar fata de persoana iubita, nu este cazul sa fii ipocrit!

Insa respectul si amabilitatea nu sunt ipocrizii – sunt feluri in care arati ca valorizezi o relatie. In plus, nimeni nu iti cere sa nu fii sincer – incearca doar sa fii sincer fara a fi nerespectuos, brutal sau jignitor! A arata respect si amabilitate nu inseamna sa fii fals – doar sa vezi si sa apreciezi lucrurile bune la partener si sa te porti fata de acesta asa cum doresti ca el/ea sa se poarte fata de tine.

Poate exista prea mult respect si prea multa amabilitate in relatia de cuplu?

Se spune ca persoanele amabile, dragute, „de treaba”, respectuoase, termina pe ultimul loc, pierd; este adevarat – poti pierde purtandu-te prea frumos cu partenerul tau de cuplu? Da: daca in conceptia ta, a fi dragut, amabil si respectuos inseamna a uita de tine, a trece cu vederea peste ce vrei tu si a ii face mereu celulalt pe plac! Daca inseamna ca faci tot pentru partener, fara sa ii ceri lui sa faca ceva, daca investesti tot (afectiune, timp, bani) in relatie, insa nu ii ceri si partenerului sa investeasca (trebuie sa inveti sa ceri ceea ce vrei!).

Daca te porti mereu amabil si dragut, chiar cand partenerul nu o merita, cand nu se poarta la randul sau deloc dragut (il inveti ca tu vei fi mereu dragut, iar el/ea poate face ce vrea!). Daca esti intotdeauna dispus sa ajuti, sa faci tot pentru partener, sa ii oferi tot, esti acolo, de parca nimic nu conteaza in afara de partener. Daca tii in tine tot ce ai vrea sa ii spui din frica sa nu il/o superi sau jignesti (deci nu ii comunici cum te simti, ceea ce ai dori, ceea ce nu-ti convine).

Respectul si amabilitatea sunt pretioase in relatia de cuplu si este cel mai bun lucru sa inveti sa nu uiti de ele, caci persoana iubita merita ceea ce tu ai mai bun. Dar ca in orice alta problematica, uneori poate fi prea mult: poti fi prea dragut, prea amabil, prea dispus sa faci si sa accepti orice de la celalalt, ceea ce insemna sa risti sa nu mai fii respectat, pretuit – ci sa risti ca altul sa profite de tine. Un lucru important despre respect: trebuie sa il respecti pe celalalt; insa sa te respecti si pe tine, pentru a merita respectul celuilalt!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Cred ca respectul este foarte important intr-o relatie. Cand relatia se bazeaza pe incredere, iubire, respect, sinceritate atunci relatia nu ar avea cum sa s distruga. Si eu faceam numeroase greseli, la fel ca si prietena mea. In incercarea de a ne salva relatia, a inceput sa citeasca articole, carti despre relatii. A ajuns la cartea lui John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”. A spus ca este o carte foarte interesanta cu idei practice. Dupa ce a citit cartea, relatia noastra s-a schimbat in bine. De aceea, am hotarat sa merg la conferinta lui John Gray din Bucuresti, de pe data de 17 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.