Părinți și copii4 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o...

4 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o pereche de ochelari copilului tău

Ochelarii pentru copii, fie că indiferent că este vorba despre ochelari de vedere, ochelari de calculator (cu protecție împotriva luminii albastre) sau de ochelari de soare, aceștia joacă un rol esențial în viața micuților. Ochelarii sunt o achiziție importantă pentru sănătatea copiilor, dar și pentru aspectul lor. Dacă ești în căutarea unei perechi de ochelari noi pentru copilul tău, află în acest articol care sunt principalele 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru a face cea mai bună alegere.

Navigare rapidă în articol: 

  1. Cum trebuie să fie ochelarii pentru copii
  2. Ochelari cu lentile antireflex
  3. Protecția împotriva luminii albastre
  4. Ochelari de lectură pentru copii

Cum trebuie să fie ochelarii pentru copii

Ochelarii pentru copii trebuie să fie de calitate

Ochelarii pentru copii trebuie să fie de calitate, cât mai rezistenți la rupere, ușori, stabili și durabili în timp. În general, ochelarii pentru copii au ramele mai mici și mai subțiri, comparativ cu ochelarii pentru adulți, deci nu sunt atât de groși și grei ca aceștia.

Deși ochelarii de vedere trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, selectarea lor nu este atât de dificilă dacă se face cu ajutorul unui medic oftalmolog. Acesta va consulta copilul și va afla dacă are anumite probleme de vedere. Când vine vorba despre sănătatea copilului, nu trebuie neglijată nici vederea acestuia. Lentilele pot fi alese corect de către un oftalmolog, scopul fiind ca ele să oprească vreun defect de vedere sau chiar să-l corecteze.

Ochelarii pentru copii se aleg cu ajutorul unui medic specialist care recomandă cu tărie tratamentele de siguranță pentru lentile și vedere (cum este de exemplu tratamentul antireflex care protejează ochii, sau cel anti-aburire).

Aspectul ochelarilor contează pentru copii, de aceea părinții pot opta pentru ochelari personalizați, cu centrare bună. Dacă ești în căutarea unei perechi de ochelari noi pentru copilul tău, ar trebui să contactezi un optician de încredere, care îți poate explica și modul cum să alegi ochelarii în funcție de forma feței copilului.

Ochelari cu lentile antireflex

Ochelari cu lentile antireflex

Părinții ar putea ține cont și de acest aspect când cumpără ochelari noi pentru copil. Ochelarii cu lentile antireflex sunt foarte utili mai ales pentru un copil de școală, pentru că prin acest tratament copilul va vedea mai clar, transparența lentilelor fiind mărită.

În plus, există tratamente pentru lentile care împiedică murdărirea acestora (de praf, pete, depuneri), iar curățarea lor se face mult mai ușor (mai ales dacă se folosește o lavetă de microfibră care nu necesită folosirea unor produse chimice).

Specialiștii spun că lentilele fără acoperire antireflex au dezavantajul că nu protejează ochii de anumite reflexii vizibile, deranjante, care conduc la o imagine estompată și la un efect neplăcut din punct de vedere estetic. Unele reflexii sunt chiar iritante pentru copil.

Protecția împotriva luminii albastre

Ochelari cu protecție împotriva luminii albastre

Expunerea prelungită la ecranele digitale, la tablete, computere, televizoare poate provoca leziuni permanente ochilor și diferite tulburări de vedere. Copiii stau multe ore pe tabletă, laptop sau în fața televizorului și pot avea un risc crescut de a suferi de oboseală și uscăciune oculară, iritare, vedere încețoșată.

Ochelarii cu protecție împotriva luminii albastre sunt o necesitate pentru copii, deoarece aceștia pot ajuta ochii să se relaxeze (creează un contrast puternic), reduc problemele de ochi și riscul de insomnie, îi ajută pe copii să-și protejeze vederea atunci când stau mult timp pe computer, smartphone ori tabletă.

Ochelarii de protecție pentru calculator au lentile speciale, care blochează mare parte din lumina albastră. Cei mai eficienți sunt cei cu lentile galbene sau portocalii, care blochează chiar 70-90% din lumina albastră.

Prin alegerea unei perechi de ochelari de calculator, cu folie de protecție împotriva luminii albastre, părinții pot preveni orice tulburări vizuale generate de expunerea prelungită în fața ecranelor digitale. La copiii care au vârsta în jur de 8 ani, toate structurile ochiului sunt încă în curs de dezvoltare și deci sunt mai vulnerabile la acțiunea dăunătoare a luminii albastre.

Ochelari de lectură pentru copii

Copil pasionat de citit

Copiii pasionați de citit, de ebook-uri, care folosesc e-reader, tabletă, laptop, smartphone, pot ajunge să sufere de oboseală oculară. Asta înseamnă că la un moment dat au senzația că literele și numerele se estompează atunci când sunt privite de aproape.

Pentru a preveni oboseala, durerile de cap și alte probleme la ochi (ex. senzație de ochi uscat, vedere încețoșată, tulburări ale somnului, afecțiuni oculare), ei au nevoie de ochelari de lectură, ochelari de calculator sau de ochelari de protecție împotriva luminii albastre.

Acest fenomen de oboseală oculară, care apare din cauza luminii digitale, poate fi prevenit cu ochelarii potriviți, astfel cititul poate deveni din nou un hobby complet lipsit de griji. Selectarea lentilelor se face cu ajutorul unei medic, ele trebuie să fie realizate în conformitate cu cerințele de corecție individuale, deci după o analiză a vederii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.