Cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere sunt: conducerea neatentă, folosirea telefonului mobil, nerespectarea dreptului de trecere, neadaptarea vitezei la condițiile de trafic, nerespectarea distanței de siguranță între vehicule, conversațiile cu alte persoane din interior, căutatul unui obiect din mașină și altele. Află în acest articol care sunt cele mai apreciate tehnologii auto pentru prevenirea accidentelor rutiere.
Navigare rapidă în articol:
- Frânarea autonomă de urgență (AEB)
- Faruri LED vs. becuri cu halogen
- Un backup a camerei auto
- Sistem de avertizare pentru păstrarea benzii de circulație
- Direcție automată
- Frânare AEB spate
- Alertă trafic încrucișat
- Sistem de avertizare în caz de coliziune frontală (FCW)
1. Frânarea autonomă de urgență (AEB)
Conform celor spuse de Reuters, din anul 2022, UE va introduce legea privind căreia mașinile vor fi echipate cu un senzor ce va detecta mașinile din față și pietonii; acesta va avertiza șoferul de impactul iminent și dacă el nu va face nimic, AEB va reacționa, prin frânare autonomă.
Potrivit estimărilor, în fiecare an aproximativ 15 milioane de autoturisme vor fi prevăzute cu sistem AEB, iar astfel se va reduce numărul de accidente cu 40%.
Vezi aici un video cu sistemul AEB:
2. Faruri LED vs. becuri cu halogen
Farurile cu LED au o durată de viață mai mare, de peste 20 ani și sunt mai strălucitoare decât becurile cu halogen. Specialiștii spun despre farurile cu LED că sunt mai eficiente (asigură o iluminare mai bună a străzii în fața mașinii, calitatea luminii este mai bună, consumă mai puțină energie), deci condusul pe timp de noapte este mai sigur.
3. Un backup a camerei auto
Camerele auto au devenit foarte populare în ultimii ani. Cele mai apreciate sunt sistemele de camere de supraveghere auto cu filmare la 360 grade. Acestea filmează și ziua și pe timp de noapte, sunt destinate supravegherii video a mașinii, îi ajută pe șoferi să vadă împrejurimile, toate părțile mașinii, are senzori și afișaj în interiorul mașinii.
Multe dintre accidente se întâmplă în timpul parcării, deși se fac manevre cu viteză redusă. Cauzele pot fi: vizibilitatea redusă a șoferilor prin parbriz sau geamurile din spate, forma mașinilor (acestea din ultimii ani sunt mai late și mai lungi, iar parcările sunt pentru mașini mai mici sau mai compacte), etc.
Prin urmare, un backup a camerei auto este o necesitate în ziua de azi. Aceasta are un senzor de avertizare a șoferului, care îl poate ajuta să evite o eventuală coliziune.
4. Sistem de avertizare pentru păstrarea benzii de circulație
Această tehnologie de siguranță poate ajuta în prevenirea coliziunii sau chiar a accidentelor de trafic. Sistemul trimite o avertizare sonoră șoferului atunci când acesta a ieșit de pe banda sa de circulație.
Există 3 forme populare ale tehnologiei, respectiv:
- Sisteme LDW (avertizează șoferul că a ieșit de pe banda de circulație)
- Sisteme LSA (va aplica cuplul la volan dacă șoferul nu face manevre corective)
- Sisteme LCA (menține vehiculul centrat pe banda sa).
Vezi aici un video cu sistemul de siguranță Lexus, + și +A, ce poate evita în mod eficient accidentele rutiere:
5. Direcție automată
Unele mașini, cum sunt cele de marcă Nissan (din seria de la Infiniti), au sisteme de direcție care ajută în evitarea accidentelor. Un sistem de direcție automată poate elimina legătura mecanică dintre caseta de direcție și șofer și are un mecanism de evitare automată a accidentelor.
6. Frânare AEB spate
Prin această frânare automată de urgență se previne o eventuală coliziune sau chiar accidentele. Când sistemul va detecta un obiect, sunt acționate frânele automat.
Tehnologia AEB spate este eficientă în evitarea coliziunilor auto în parcare, dar și în trafic. Este cunoscută și cu denumirea de sistem de pre-coliziune. Sistemul oferă un avertisment șoferului și astfel, eroarea în caz de coliziune poate fi evitată prin frânare.
7. Alertă trafic încrucișat
Această tehnologie avertizează șoferul asupra apropierii de obiecte sau mașini, în locul de parcare sau în zona de staționare. Cu acest sistem se poate ieși din locul de parcare în siguranță, pentru că el va detecta vehiculele ce sunt prea aproape de mașină, dar și oamenii sau animalele. Avertizarea este sonoră și prin lumini intermitente care se văd în oglinzile laterale.
8. Sistem de avertizare în caz de coliziune frontală (FCW)
Prin acest sistem se avertizează șoferul să evite coliziunea. Sistemul este astfel conceput pentru a preveni tamponările, are radar, cameră, laser și senzori GPS.
În prezent, tamponările sunt cele mai frecvente accidente rutiere, deci pentru a reduce numărul lor este foarte importantă păstrarea distanței între vehicule. Și neatenția șoferului poate duce la producerea unei coliziuni, deci acest sistem îl poate atenționa cu privire la o posibilă coliziune cu vehiculul din față. Avertizarea poate ajuta în evitarea accidentului sau în orice caz, în reducerea coliziunii.
Alte sfaturi
Cea mai importantă metodă de reducere a accidentelor este respectarea regulilor de circulație și a vitezei regulamentare.
Majoritatea oamenilor ar spune că cele mai frecvente accidente au loc iarna sau pe vreme de ploaie. Statisticile poliției arată însă că foarte multe accidente se produc și în condiții meteorologice bune, în timpul zilei, sau cu iluminare completă.
Noi gadget-uri ce pot preveni coliziunile ar trebui montate pe vehicule. De exemplu, s-ar putea folosi un sistem de avertizare privind punctul mort, care ajută la viraje și anunță șoferul că există o mașină lângă vehicul pe cealaltă bandă.
De asemenea, se pot folosi aplicații de conducere mai sigură, cum ar fi:
- Acele aplicații de trafic și navigație (de tip Inrix Traffic sau Waze) care oferă și rute alternative șoferilor pentru a evita traficul aglomerat
- Aplicația ETA care are hărți și multe indicații detaliate de orientare privind transportul public
- Aplicația SafeDrive pentru conducerea în siguranță
- Aplicația LiveSaver ce previne conducerea distrasă (blochează smartphone-ul atunci când mașina este în mișcare).
Toate aceste aplicații sunt gratuite și pot fi descărcate pe diferite dispozitive.