Umorul este molipsitor, el poate alunga stresul și te ajută să traversezi mai ușor o perioadă mai dificilă din viață. Află în acest articol de ce este bine să ne păstrăm mereu simțul umorului și să vedem și partea amuzantă a lucrurilor, în orice situație.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum să scapi de stres prin umor
Pentru a scăpa de stres prin umor nu trebuie doar să ai oamenii în preajmă, ci să ai oameni care să râdă cu tine, pentru a aduce un pic de lumină în situațiile negative sau tensionate.
În zilele de astăzi, oamenii se confruntă cu necazuri din care fac o adevărată dramă. Toți trebuie să povestească ce li s-a întâmplat și chiar să exagereze, de asta rețelele de socializare sunt pline de povești. Acum poți vedea pe Facebook tot felul de întâmplări, cum sunt de pildă cele din trafic, din magazine, etc. Oamenii fac poze, sau chiar filmează, în scopul de a posta astfel de întâmplări și drame pe net, pe paginile de Facebook.
Din cauza acestui comportament, de a spune tot ceea ce se întâmplă, de a comenta și exagera, suntem din ce în ce mai stresați.
În plus, mulți oameni au obiceiul de a se plânge mereu, ei se vaită astfel: Știi cât de greu îmi este? Știi cât de ocupat sunt? …Și da…aceste văicăreli pot continua la nesfârșit. Unii, care au simțul umorului, le-ar spune să tacă, că probabil asta i-ar ajuta la ceva (să se calmeze de exemplu) decât să vorbească mereu despre problemele și dramele din viața lor.
Cu cât oamenii subliniază mai mult faptul că au probleme, cu atât starea lor devine mai neplăcută. Cu cât spun mai mult că au dureri de cap, cu atât au mai mare nevoie de calmante.
Stresul provoacă insomnie
Oamenii au probleme cu somnul din cauza stresului și a stărilor depresive. Astfel ajung să ia somnifere și antidepresive. Acum și copiii sunt depresivi, probabil îi copie pe părinți în atitudinea lor negativă. Unii când pleacă de acasă, spun celor din familie că vor fi obosiți când se vor întoarce. Deci este clar că atitudinea lor este spre negativ, spre accentuarea situației de depresie, am putea spune că este o formă de suferință prealabilă.
Ce fac oamenii când se întorc acasă? Ascultă pe cei din familie care îi înnebunesc de cap cu ceea ce s-a întâmplat în perioada cât ei au fost plecați. Unii chiar le reproșează faptul că au fost plecați, de parcă dacă stăteau acasă lucrurile s-ar fi schimbat.
Umorul este important în orice situație
Stresul a devenit ceva normal, este ca o metaforă a existenței. Ce fac oamenii când sunt stresați? Sună prietenii și le povestesc motivele pentru care sunt stresați. Desigur și cei din familie trebuie să știe motivele și tot așa.
Ei nu conștientizează un lucru simplu, că prin umor pot scăpa de stres. Umorul este cheia, ajută în orice situație.
Oamenii uită de partea amuzantă a lucrurilor și de asta sunt atât de stresați. Ei trebuie să renunțe la gândurile negative; asta necesită concentrare, având în vedere că zilnic le trec prin minte în jur de 60.000 de gânduri. La oameni, majoritatea gândurilor sunt negative și asta îi deranjează, îi fac să se gândească la cele mai rele scenarii. Astfel apar și sentimente de disperare sau de teamă, oamenii încep să exagereze și să se vaite. La asta contribuie și majoritatea știrilor de la TV și mass-media.
Acum oamenii se uită frecvent la știri, spun că trebuie să vadă cum este vremea și astfel au parte și de avalanșa de știri negative. Demult, oamenii nu aveau nevoie de televizor pentru a ști cum este vremea; ei se trezeau dimineața, se uitau pe fereastră și vedeau cum este afară. Acum, oamenii încep ziua cu o încărcătură negativă, pentru că deja au primite informații negative de la TV, care le-a schimbat fără să-și dea seama starea de spirit.
Singurul mod de a scăpa de tensiune, de stres și starea negativă este să ne folosim de umor. Oamenii trebuie să vadă partea amuzantă a lucrurilor. Ăsta este un fel de a se detașa de evenimente, ca și cum ei ar fi doar martori la ele. Este un fel de mentalitate prin care se pot detașa, pot scăpa de stres.
Umorul este benefic
Mulți oameni ar spune că umorul este omniprezent și ne influențează alegerile. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi este acela că umorul este benefic pentru că te scapă de stres, te face fericit, te ajută să faci față adversității, durerii, situațiilor neplăcute.
2. Adevărurile incomode se spun în glumă
Se spune că fiecare glumă are și un sâmbure de adevăr. Fiecare dintre noi are cel puțin un prieten cu simțul umorului care prin glumele și poantele lui își propune să spună niște adevăruri care pot fi oarecum incomode dacă sunt spuse într-un mod serios.
Și la emisiunile de tip pamflet de la TV sunt spuse multe adevăruri în glumă, iar acestea sunt tratate ca atare. La astfel de emisiuni se glumește mult, se râde mult și se minte puțin.
Freud spunea despre glumă că este „un comentariu amuzant prin care se poate dezvălui cel mai bine un adevăr” și în plus, gluma este și „un mijloc de a înțelege ce se întâmplă în inconștientul acelui individ”. Există glume nevinovate care nu au o motivație aparte și glume care au un anumit scop, sunt motivate de un impuls ostil.
Oamenii care fac glume proaste și își dau seama că planul lor nu a funcționat, pot adopta un comportament defensiv pentru a se sustrage de la reproșurile ce apar din cauza comportamentului lor. În cazul glumelor nevinovate, acestea sunt bine primite de cei din jur, ele au rolul de a crea o atmosferă mai plăcută și relaxantă.