DiverseCum depășim sentimentul de epuizare, stările negative și slăbiciunile noastre?

Cum depășim sentimentul de epuizare, stările negative și slăbiciunile noastre?

Dr. Diana Gall spunea că mulți dintre noi ne simțim obosiți, în ciuda faptului că nu am făcut nimic întreaga zi. Cu cât pierdem mai mult timp, fără rost, cu atât ne simțim mai obosiți. Faptul că stăm ore în șir într-un loc (pe pat la TV, pe scaun la birou) ne poate scădea nivelul de oxigen, de energie, motivația și concentrarea. Dr. Diana Gall preciza că: „Motivul pentru care ne simțim obosiți și letargici după ce nu am făcut nimic este pentru că permitem corpului să se simtă așa, din lipsă de mișcare.”

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce te simți obosit când nu faci nimic fizic
  2. Exercițiile fizice te fac să te simți mai bine
  3. Învață mereu ceva nou
  4. Funcționăm mai bine cu o recompensă
  5. Iubirea de sine te face să te simți bine

1. De ce te simți obosit când nu faci nimic fizic

Să nu faci nimic este foarte obositor pentru că nu ești motivat și concentrat. Asta spun specialiștii și chiar așa este. Cu siguranță ai observat deseori că te simți epuizat la sfârșitul zilei dacă nu ai făcut nimic fizic, ai stat pe calculator sau te-ai uitat la televizor.

Corpul are nevoie de mișcare și oxigen pentru a funcționa normal. Dacă nu faci nimic, decât să te muți de pe un pat pe altul, nu faci decât să-ți consumi energia mentală, stând cu ochii în ecranul calculatorului sau al smartphone-ului.

În plus apare și acea senzație de plictiseală. Dacă îți petreci ziua stând cu ochii în telefon, pe rețelele de socializare, vei observa că după câteva ore devii foarte plictisit și obosit. În plus este clar că vei fi mai puțin concentrat și motivat. Uneori chiar observi că devii un pic irascibil sau nerăbdător, pentru că se creează și un mic conflict între ceea ce ai dori să faci și ceea ce ai făcut; nu ești mulțumit deloc că ai pierdut timpul și asta duce la epuizare și supărare.

Oboseala este direct proporțională cu numărul distragerilor pe care le are un om în timpul zilei. De pildă dacă el stă ore în șir pe Facebook, va simți la un moment dat că este stresat și foarte obosit. Stresul are un impact negativ asupra vieții și asupra sănătății în general.

Cheia pentru a-ți reveni din această stare este să faci o plimbare, o activitate în aer liber, pentru a-ți oxigena creierul și a te simți mai bine și mai plin de energie.

2. Exercițiile fizice te fac să te simți mai bine

Dacă faci exerciții fizice te vei simți mai bine, vei avea mai multă energie și mai multă putere de concentrare. Dacă le faci dimineața vei avea o stare de spirit mai bună toată ziua.

Există foarte multe exerciții prin care te simți grozav întreaga zi. Dacă faci exerciții fizice îți crești imunitatea, ceea ce este foarte important pentru prevenirea îmbolnăvirii, astfel ești mai puțin sensibil la orice virus. Psihologii consideră că exercițiile fizice au efect bun în tratamentul depresiei și prevenirea recidivei în cazul acestei afecțiuni. S-a demonstrat științific faptul că exercițiile fizice stimulează puterea creierului și au efect benefic asupra psihicului. Ele sunt recomandate îndeosebi persoanelor care fac o muncă sedentară o perioadă îndelungată de timp.

Exercițiile fizice simple realizate dimineața, în mod frecvent, te ajută să te simți excelent întreaga zi. Nu este nevoie să mergi neapărat la o sală de sport, le poți face și acasă.

Ai numeroase variante de a face exerciții fizice, de a face un antrenament sau cu un program de meditație. Există mulți oameni care oferă cursuri de yoga (ex. DoYogaWithMe), de Pilates, de exerciții online; poți găsi astfel de programe pe YouTube.

Beneficiile pentru sănătate oferite de exercițiile fizice sunt considerabile:

  • Ajută la consolidarea sistemului muscular și osos
  • Ajută inima să rămână sănătoasă
  • Mențin sănătatea cardiovasculară
  • Mențin tensiunea arterială în limitele normale
  • Îmbunătățesc stabilitatea, memoria și concentrarea
  • Cresc imunitatea organismului.

3. Învață mereu ceva nou

Urmărește ceva nou pe YouTube în fiecare zi. Poți afla foarte multe lucruri interesante, ceva nou și folositor. Cea mai mare plăcere, mai mult decât orice altceva, este să înveți lucruri noi. Fii curios, creativ, pune-ți întrebări despre ceea ce te interesează. Urmărește documentare interesante și clipuri video despre diferite lucruri, iar în cele din urmă vei vedea că din toate poți învăța câte ceva, toate sunt destul de bune la un moment dat în viața ta.

Ideea este de a nu pierde timpul fără rost. Dacă vei continua să înveți, să te dezvolți, să avansezi, te vei simți din ce în ce mai bine. Mergi la bibliotecă sau citește cărți online.

Încearcă să elimini barierele care îți distrag atenția de la ceea ce este important pentru tine. Asta înseamnă să nu mai pierzi timpul la TV, pe Internet, Facebook. Toate acestea te fac să te gândești la lucruri care nu-ți folosesc și care te obosesc. Selectează informațiile, pentru că multe sunt false. Trebuie să ai puțin mai multă voință să elimini toate aceste lucruri care te împiedică să faci lucruri utile pentru tine, să înveți ceva nou.

Vei vedea că în timp apar și recompense. Faptul că te dezvolți îți va folosi, te va ajuta în viață.

Există diferite site-uri de pe care poți învăța ceva nou în fiecare zi. Iată câteva dintre ele:

4. Funcționăm mai bine cu o recompensă

Recompensa este un element important pentru stima de sine. După o zi în care ai făcut diferite activități este momentul, seara, să faci ceva plăcut pentru tine, ca și cum ai primi o recompensă. Te poți uita la un film, la o emisiune care îți place sau poți citi o carte.

Oamenii reacționează foarte bine și se simt mai fericiți dacă sunt răsplătiți.

Dacă nu-ți oferi o recompensă vei vedea că nu este chiar bine, te simți rău pentru că ai impresia că nu ai câștigat nimic în ziua respectivă. Dacă ai recompensa fără acțiune iar nu este bine, pentru că te simți oarecum vinovat, ca și cum nu ai meritat. Ai senzația că nu te poți bucura de acel moment pentru că în minte apare acel gând că ar fi trebuit să faci altceva.

Dacă vrei să te simți bine, fă-ți un program zilnic, respectă-l și apoi este important să-ți faci un moft, să-ți oferi o recompensă. Asta îți va crește respectul de sine. Noi oamenii, prin felul nostru de a fi, apreciem când primim o recompensă. Putem face asta singuri. Ne găsim motivația, facem ceea ce ne-am propus și apoi ne recompensăm singuri pentru efort. Nu contează ce fel de recompensă este, mică sau mare, important este să fie una pozitivă.

De pildă, poți mânca o pizza seara după ce ai muncit toată după-amiaza. Te vei simți foarte fericit și cu siguranță vei mânca acea pizza cu multă plăcere.

Este foarte important să avem obiective de realizat zilnic, pentru că așa aveam un scop, un ideal, o direcție. Nu ne consumăm timpul fără rost. A avea obiective este bine, pentru că ne face să ne simțim activi; ele ne oferă un scop și o direcție, ne ajută să ne concentrăm mai bine, să ne focalizăm spre ceva anume, să avem un program.

Ce se întâmplă dacă nu-ți faci un program?

Fără un orar sau un program, fără să faci ceva concret, fără să ai scopuri de realizat, ai impresia că pierzi timpul fără rost, te simți mai obosit și nemulțumit, ai o stimă de sine scăzută. Prin cap îți trec gânduri depresive: „Nu fac nimic constructiv. Nu fac nimic cu viața mea.” Toate astea consumă energia mentală și duc la epuizare și oboseală.

În concluzie: Pregătește-ți un program zilnic, pe care este bine să te străduiești să-l respecți. Stabilește ce vei face în ziua care urmează și după ce îți pui în aplicare planul, dă-ți o recompensă.

5. Iubirea de sine te face să te simți bine

Iubirea de sine este necesară pentru că astfel vei fi iubit și de cei din jur. A te iubi nu înseamnă a fi egoist. Omul egoist de fapt nu se iubește pe sine, el din contra se iubește prea puțin. El este preocupat de persoana sa, dar nu se iubește pe sine cu adevărat.

A te iubi înseamnă să ai grijă de tine, să dormi mai mult pentru a fi suficient de odihnit, să mănânci o mâncare bună pentru a fi mai sănătos, etc. Aici intră și activitatea, programul de care spuneam și pe care trebuie să-l planifici și să-l realizezi zilnic, pentru că asta te face să te simți mai bine.

Valoarea noastră depinde de realizările noastre. Stima de sine depinde de acțiunile noastre. Prin urmare, contează abordarea pe care o folosim în fiecare etapă a vieții, contează deciziile pe care le luăm, ceea ce facem. Trebuie să ne iubim mai mult pentru că altfel nu putem dărui altei persoane ceea ce nu avem. Dacă nu suntem în stare să ne iubim pe noi înșine, cum vom putea iubi alți oameni.

De asta nu merg multe relații, pentru că oamenii nu se iubesc în primul rând pe ei suficient. Astfel, ei cad victime cerințelor, manipulării, șantajului emoțional. Ei nu se iubesc prea mult și astfel au și un respect de sine scăzut, ce depinde de judecățile externe.

Oamenii judecă și aceste aspecte: dacă o persoană nu se iubește pe sine, nu știe cum să aibă grijă de ea însăși, poate fi considerată incapabilă să-și satisfacă propriile nevoi. În concluzie este important să te iubești pe tine, să-ți amintești de propriile nevoi, să fii convins că ai dreptul la bunăstare și fericire.

În viață, pentru a te simți bine, contează foarte mult și socializarea cu alte persoane, discuțiile cu cei apropiați, cu prietenii. Pentru a fi echilibrat trebuie să ai o relație bună, o carieră bună și ceva bun pentru tine. Toate acestea îți aduc o stare de bine, de echilibru.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.