Părinți și copiiGalați – Trecând Dunărea cu bacul

Galați – Trecând Dunărea cu bacul

Țara noastră este plină de bogății turistice, de locuri minunate, iar pentru a le descoperi trebuie să facem călătorii frumoase, sau să le vedem urmărind reportajele sau clipurile video prezentate pe numeroase site-uri. Descoperiți în acest articol câteva sfaturi și lucruri interesante despre orașul Galați, despre plăcerea de a trece Dunărea cu bacul, pentru a vă pregăti să ajungeți în alte locuri interesante din țara noastră.

1. Pentru vacanța următoare gândiți-vă la Galați

Pentru a inova timpul liber în vara asta, ar fi o idee bună să vă deplasați spre Galați și apoi spre Delta Dunării și să navigați. Desigur, asta s-ar putea face dacă se termină perioada de criză, de izolare acasă, când sunt obligatorii anumite măsuri restrictive. Indiferent dacă veți pleca în vacanță cu prietenii sau cu familia, cert este că navigarea pe Dunăre este o alegere bună. Nu mai spun cât de grozav ar fi să ajungeți și în Delta Dunării, să navigați pe Dunărea Veche sau pe canalele acestui fluviu.

Această escapadă de succes este o prerogativă excelentă dacă aveți în vedere diferite aspecte, înainte de a începe călătoria. Desigur trebuie să țineți cont și programul de funcționare al trecerilor bac Brăila și Galați, dar și de timpul alocat, care vă permite să faceți o plimbare pe Dunăre.

O croazieră pe Dunărea Veche poate fi o plimbare relaxantă și plăcută, mai ales dacă se fac și opriri pentru a avea posibilitatea de a filma sau de a face fotografii. Dunărea este minunată, iar orașul Galați este o destinație frumoasă, pentru că merită să vizităm toată țara noastră.

Cei care au navigat pe Dunăre au fost plăcut impresionați de fiecare dată. Cu siguranță, o plimbare pe Dunăre nu trebuie ratată, pentru că este spectaculoasă. Peisajul creat de acest fluviu este magnific și din orașul Galați, dar cu adevărat spectaculos dacă este surprins de sus – filmat cu drona.

Din Galați în Tulcea și apoi în Delta Dunării

O destinație superbă este și Delta Dunării, care cu siguranță nu duce lipsă de farmec. Păcat că timpul liber nu le permite oamenilor să stea prea multe zile în Deltă, pentru că în această zonă a României călătoria cu orice ambarcațiune este minunată, încât nu ai mai vrea să pleci niciodată. Delta Dunării este brăzdată în fiecare an de bărci cu motor și ambarcațiuni diverse, multe din ele pline cu turiștii care vor să-și petreacă vacanța aici.

Mulți români au făcut excursii în Deltă și totul a decurs bine, organizarea a fost bună, iar ghidul competent. Opririle pe canalele din Delta Dunării sunt interesante, pentru că ai oportunitatea excelentă de a aprecia frumusețea naturii, a păsărilor și viața pescarilor. Vara se pot vedea peste 200 de specii de păsări aici: lebede, egrete, pelicani, cormorani, pescăruși, etc. De obicei vara este foarte cald, temperaturile sunt în jur de 30-35°C. Cel mai plăcut de mers în Deltă, din acest punct de vedere, este primăvara sau toamna, pentru că este puțin mai răcoare.

Toți turiștii care au venit în Delta Dunării au apreciat îndeosebi frumusețea peisajelor și liniștea locului. Cei care s-au aventurat pe distanțe mai lungi au ajuns la capătul Deltei și apoi la Marea Neagră, unde au făcut baie în apa mării.

Traseul este simplu, din Galați mergi la Tulcea, iar apoi cu o ambarcațiune navighezi de-a lungul canalelor principale până la mare. Poți petrece noaptea la o pensiune în Sulina sau pe brațul Sfântul Gheorghe. Plaja în Sulina este minunată, iar apa este caldă și vara și toamna.

Galați – unul din cele mai frumoase porturi la Dunăre

Privind de pe mal, orașul Galați strălucește de cealaltă parte a Dunării. Asemănător multor orașe din țara noastră, și Galați are farmecul lui, care poate fi descoperit de voi și după ce părăsiți faleza Dunării.

Portul Galați este al doilea cel mai mare port românesc și cel mai mare port fluvial.

Așezat pe o peninsulă între Dunăre și râurile Siret și Prut, orașul se întinde cu toată măreția lui. Lacul Cătușa se află în vestul orașului, lângă fosta pădure de altădată. În partea de nord a orașului se află lacul Brateș, care face legătura cu râul Prut. În lacul Brateș se varsă și pârâul Chineja, dar și alte ape ale văilor din apropiere (Frumușița, Băneasa, Slivna, Covurlui).

Galați este azi un oraș deosebit de frumos, în care există clădiri vechi monumentale, dar sunt amenajate și lucrări moderne. Aici puteți admira:

  • Universitatea Dunărea de Jos fondată în anul 1948, conține 66 de programe de absolvire (în Arhitectură Navală, Inginerie, Electronică, Litere, Știință și Mediu, Știința și Ingineria Alimentelor, Automatică și Calculatoare, Medicină și Farmacie, Economie șu Administrarea Afacerior, Arte și altele)
  • Șantierul naval Galați, care are obiect de activitate construcțiile navale, de remorchere, nave maritime, nave fluviale, șlepuri, șalupe, vase de pescuit, etc. Acesta aparține companiei olandeze Damen Group
  • Portul mineralier Romportmet, Portul Docuri și Portul Bazinului Nou
  • Combinatul siderurgic ArcelorMittal, care este cel mai mare combinat integrat din țară, ce se ocupă cu realizarea de produse siderurgice.

2. Galați – Oraș al teilor

Galați este numit „Orașul teilor” datorită teilor falnici de pe Faleză și strada Domnească, deși în prezent este invadat mai mult de betoane. Totuși, mai există Parcul lui Eminescu, care este apreciat și astăzi, aici se plimbă oamenii în timpul liber.

În Galați se află „Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza„, a primului domnitor al României (1859-1866). Muzeul adăpostește o expoziție permanentă, foarte interesantă, dedicată domnitorului.

La Galați se află prima statuie din România a poetului național Mihai Eminescu. Opera este realizată de sculptorul Frederic Storck, în anul 1911.

Spațiul cultural al orașului este evidențiat de clădiri monumentale precum sunt:

  • Teatrul Dramatic „Fani Tardini” care datează din 1955
  • Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”
  • Palatul Administrativ
  • Catedrala Arhiepiscopală „Dunărea de Jos” ridicată de prințul Ferdinand și regina Maria, în anul 1906-1917
  • Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”
  • Biserica Mavromol „Stânca Neagră” cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
  • Biserica fortificată „Sfânta Precista” ce datează de la mijlocul sec. al XVII-lea și care a fost sfințită în anul 1647, pe vremea domnitorului Vasile Lupu
  • Bibloteca „V.A.Urechia”.

„Galați, oraș cumplit de negustori”

Așa a numit poetul Barbu Nemțeanu acest mare port dunărean. Această denumire a apărut în poezia „Galați”, din volumul de versuri „Stropi de soare”:

„Galaţi, oraş cumplit de negustori/ La tine stă poetul ca-n Sodoma/ El seamănă cu trudă mândre flori/ Tu nu le poţi simţi însă aroma/

Copiii tăi ţin ochii-n jos mereu/ Ei nu cunosc nici cerul urbei tale/ Spre altă cale-i cheamă cântul meu/ Dar gândul lor le-arată altă cale.”

Galați, orașul viitorului

Economia acestui oraș este susținută de combinatul siderurgic ArcelorMittal, sectorul industrial metalurgic și de construcții navale, dar și de anumite firme din mica industrie. Despre oraș se spune că este unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din țara noastră. Orașul este conectat pe cale fluvială la canalul Rhine-Main-Dunăre, canal ce leagă Marea Nordului de Marea Neagră. Transportul fuvial este pentru mărfuri generale, produse siderurgice, mărfuri vrac (ex. minereuri, cărbune), cereale, cherestea, materiale de construcții, dar și produse de carieră și balastieră.

În ceea ce privește locurile de muncă, ratele de angajări în Galați au crescut în anii precedenți cu un procent semnificativ din totalul populației. Ca și în alte orașe din țară, există și în prezent locuri de muncă vacante, mai ales pentru muncitori necalificați.

 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.