Copiii mici se joacă prea mult timp pe tablete, smartphone-uri? Care sunt concluziile medicilor despre consecințele expunerii copiilor mult timp la ecranul acestor dispozitive digitale? Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor, prezentat în revista Jama Pediatric, timpul excesiv petrecut de copii în fața ecranului, în mod consecvent, poate afecta dezvoltarea și sănătatea timpurie a copiilor. Află în acest articol ce efect are asta asupra creierului copiilor și ce alte riscuri apar, din cauza folosirii excesive a dispozitivelor digitale în copilărie.
Navigare rapidă în articol:
- Îngrijorări legate de ecranele tactile – Studiu pediatric
- Efectele negative ale dispozitivelor digitale asupra copiilor
1. Îngrijorări legate de ecranele tactile – Studiu pediatric
Cercetătorii sfătuiesc părinții să nu-și lase copiii prea mult timp să stea pe tabletă sau alt gadget de acest fel. Ei consideră că asta nu este bine pentru sănătate micuților. Copiii de 2 și 3 ani care petrec mult timp în fața televizoarelor și tabletelor pot avea probleme de dezvoltare timpurie.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, copiii pot sta în fața ecranelor cel mult o oră pe zi. Un studiu recent, realizat pe un număr de 3600 de copii, a arătat faptul că majoritatea dintre micuți stau cam 2-3 ore pe zi în fața ecranelor dispozitivelor digitale. Asta are consecințe mari asupra copiilor, mai ales asupra dezvoltării lor și a sănătății.
Iată care sunt principalele consecințe:
- Este afectată dezvoltarea creierului
- Poate fi afectată sănătatea emoțională, cognitivă, mintală a copiilor
- Scade durata de somn noaptea, copiii se vor odihni mai puțin
- Crește tendința de a acționa impulsiv
- Scade puterea de concentrare, de autocontrol
- Apar probleme oftalmologice – ochi uscați, deteriorarea retinei
- Scade memoria, capacitatea de atenție și de concentrare a copiilor.
Lumina de la ecranul gadget-urilor are efect negativ asupra dezvoltării creierului copiilor
Lumina ecranului are efect asupra acelor zone ale creierului care au legătură cu autoreglarea și limbajul. Află mai multe aspecte, în studiul din revista Jama Pediatric și studiul prezentat pe cbdnews.com.
Oamenii de știință au încercat să arate modul în care timpul petrecut pe ecran poate afecta structura fizică a creierului copiilor, dezvoltarea lor emoțională, cognitivă și sănătatea mintală. Studiul de pe cbdnews.com s-a făcut pe un număr de 4500 copii. Scanările RMN au arătat diferențe mari în creierul copiilor care folosesc dispozitive digitale (tablete, smartphone-uri, jocuri video) mai mult de 7 ore pe zi.
Iată care sunt diferențele și consecințele negative:
- Apare o subțiere prematură a cortexului, iar asta scade procesul de dezvoltare și maturizare
- La copiii care stau mai mult de 2 ore pe ecran, scade capacitatea de gândire și exprimare; s-au realizat teste de gândire și limbaj, iar copiii au avut rezultate mai mici
- Bebelușii nu transferă în lumea reală ceea ce văd pe tablete, iPad, deci părinții nu trebuie să-i lase pe cei mici în fața acestor dispozitive. Cercetătorii recomandă părinților să nu lase copiii, care au vârsta mai mică de 18-24 de luni, în fața dispozitivelor digitale.
În prezent, copiii se joacă mai mult pe dispozitive digitale, decât în anii trecuți. Cercetătorii spun că timpul petrecut de copii în fața ecranelor gadget-urilor a crescut. Acest lucru a fost asociat cu multe probleme, cum sunt: alimentația nesănătoasă, obezitatea, calitatea slabă a somnului, bolile cardiovasculare.
În mod normal, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani nu ar trebui să stea mai mult de 2 ore în fața ecranului pe zi.
De ce părinții își lasă copiii în fața ecranelor?
După cum se știe deja, aceste gadget-uri atât de grozave (tabletă, smartphone, Androids, iPad, iPhone) sunt preferate de copii. Părinții le cumpără pentru ei, dar îi lasă și pe copii să le folosească, deoarece au alte lucruri de făcut și astfel cei mici sunt ocupați, stau mai cuminți și mai liniștiți. Din păcate această modalitate poate avea consecințe asupra copiilor.
Un studiu pediatric arată că mulți părinți obișnuiesc să citească copiilor de 3-5 ani povești din cărți electronice, de pe dispozitive digitale și asta nu este bine pentru cei mici. S-a constatat faptul că ei au o capacitate mai mică de înțelegere a poveștii, din cauza luminii ecranului acestor dispozitive, decât în cazul folosirii cărților fizice.
Află aici ce pot face părinții pentru stimularea și dezvoltarea inteligenței copilului.
2. Efectele negative ale dispozitivelor digitale asupra copiilor
În primul ani de viață, creierul copilului se dezvoltă rapid și ăsta este un motiv pentru care părinții ar trebui să-și protejeze micuțul de lumina dispozitivelor digitale. Ecranele acestor dispozitive sunt periculoase pentru copil, prin lumina pe care o emit.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat că un copil de 2-5 ani nu poate sta mai mult de o oră în fața ecranelor dispozitivelor digitale (tabletă, smartphone, Androids, iPad, iPhone și altele). Dacă se depășește această perioadă de timp, pot apărea consecințe nedorite asupra sănătății copilului, dar mai ales asupra dezvoltării lui fizice și mentale.
Un alt aspect pe care îl spun medicii este că un copil care stă 2-3 ore în fața ecranului, frecvent, are o viață sedentară. În mod normal, el ar trebui să fie mai activ fizic, să exploreze activ mediul, să se miște. Există un studiu din anul 2019, în care s-a asociat acest obicei al copiilor mici (de a sta pe tablete sau smartphone) cu performanțele mai slabe în ceea ce privește abilitățile motorii.
Cercetătorii consideră că acest lucru poate afecta și abilitățile de comunicare ale copilului, dar și memoria.
Viața sedentară, obezitatea, capacitatea de atenție
Un studiu de pe ahajournals.org, arată că un copil, care se joacă prea mult timp pe dispozitivele digitale, ar putea dezvolta mai târziu boli de inimă. Cercetătorii spun că un copil care duce o viață sedentară poate deveni obez sau supraponderal. În ziua de azi, timpul petrecut de copii în alte activități (cum este plimbarea sau jocul activ) a fost înlocuit cu timpul petrecut pe gadget-uri.
Specialiștii spun că mișcarea este foarte importantă pentru dezvoltarea normală a copiilor mici. Despre obezitate se știe că este un factor de risc al creșterii tensiunii arteriale, al colesterolului ridicat și al dezvoltării unor boli grave.
Un alt studiu pedriatic arată că petrecerea mult timp pe ecranul gadget-urilor poate afecta capacitatea de atenție a copilului. S-a realizat acest studiu la copii preșcolari, care stau pe ecran în medie cam 2 ore pe zi. S-a analizat comportamentul copiilor, care au folosit jocurile de pe dispozitivele mobile. Concluzia a fost că la preșcolarii care stau prea mult timp în fața ecranului dispozitivelor digitale pot avea probleme de neatenție mai grave.
O altă consecință a folosirii în exces și în mod consecvent a dispozitivelor digitale este și schimbarea de comportament la copii. Specialiștii în pediatrie au spus că mulți dintre copiii mici, care stau mai mult de 2 ore în fața ecranului dispozitivelor digitale (tabletă, smartphone), pot avea probleme semnificative de comportament ADHD – tulburare hiperactivă cu deficit de atenție.
Alte consecințe nedorite ale expunerii la lumina albastră
Lumina albastră poate deteriora retina și sănătatea ochilor. Oamenii de știință au spus că lumina albastră poate avea aceste consecințe asupra vederii. Ea produce fenomenul de ochi uscați și afectează somnul.
Copiii care dorm în apropierea unui smartphone pot dormi mai puțin în timpul nopții. Timpul de somn scade în medie cu 20,6 minute în fiecare seară. Cercetătorii au precizat că lumina albastră poate duce la scăderea hormonului melatonină, care are efect asupra ritmului circadian.
De asemenea, lumina albastră afectează pielea, grăbește procesul de îmbătrânire prematură a acesteia.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Părinții care vorbesc mult la smartphone uită de copii?