Când vine vorba despre prietenie nu are importanță vârsta, dar contează ca respectul să fie reciproc. În viață se poate întâmpla ca, de multe ori, când se întâlnesc doi oameni să apară și contradicții sau diferențe de opinie, acest lucru este normal.
Află în acest articol aspecte interesante despre prietenie, cum să îți dai seama dacă o persoană îți este sau nu prieten adevărat, cum să interpretezi limbajul nonverbal și cum să-ți construiești o relație de prietenie de calitate.
Navigarea rapidă în articol:
- Semne subtile despre prietenie
- Cine se aseamănă se-adună.
- Pe ce se bazează o prietenie?
- Ce trebuie să știi despre prieteniile pe Internet?
Semne subtile despre prietenie
Contactul vizual poate transmite un semnal prietenos unei persoane, dar și alte semnale nonverbale, precum sunt:
- Înclinarea capului într-o parte
- Ridicarea din sprâncene
- Zâmbetul autentic.
Gesturile capului – Înclinarea capului spre dreapta sau spre stânga
Când vezi o persoană care înclină capul spre stânga sau spre dreapta, ai impresia că face un gest oarecum nesemnificativ, dar el transmite un semnal prietenesc. Înclinarea capului este un mod de a interacționa cu alte persoane. Prin acest gest pe care îl au oamenii față de alți oameni, în anumite momente, ei arată că îi simpatizează sau că îi consideră de încredere.
Înclinarea capului spre interlocutor este un semn de prietenie. În plus, astfel de oameni care își înclină capul spre alți oameni cu care au o conversație, sunt mai atrăgători, mai onești, mai prietenoși. Gestul este făcut mai mult de femei comparativ cu bărbații. Despre bărbați se spune că au tendința de a-și ține capul drept, pentru a arăta că sunt mai siguri pe ei sau pentru a poza în dominatori.
În ceea ce privește relația cu o femeie, bărbații ar trebui să țină cont de acest gest, pentru că înclinarea capului într-o parte îi poate face să pară mai amabili, mai prietenoși, mai atrăgători. Când o femeie vede un bărbat care își înclină capul într-o parte, are impresia că pe el îl interesează foarte mult ceea ce spune și că este interesat de persoana ei. În consecință, îi este măgulit egoul, crede că acesta este fascinat de ea și astfel așa ea poate fi convinsă destul de ușor să aibă mai multă încredere în el. Având în vedere acestea, el poate folosi acest gest în avantajul său, pentru a fi mai atrăgător, pentru a câștiga inima unei femei.
De ce oamenii înclină capul spre dreapta în timp ce se sărută?
Cercetătorii au ajuns al concluzia că oamenii care sunt implicați în relații romantice, de dragoste, obișnuiesc să-și încline capul spre dreapta în timp ce se sărută. Acest lucru se întâmplă la două din trei cupluri. Ei au analizat pete 500 de fotografii ale oamenilor îndrăgostiți care se sărutau, și le-au comparat cu fotografiile unor oameni care erau doar prieteni sau rude și care se sărutau platonic. Rezultatele au arătat că la 80% dintre cuplurile în care este vorba despre dragoste apare tendința ca în timp ce se sărută, cei doi să întoarcă capul spre dreapta. În cazul în care este vorba doar despre prietenie iar sărutul este platonic, între amici sau rude, rezultatele au arătat că oamenii au tendința de a întoarce capul spre stânga, deci în direcția opusă.
În concluzie:
- Dacă relația este romantică, de dragoste, înclinarea capului în timpul sărutului se face spre dreapta. Cu cât sentimentele sunt mai puternice, cu atât apare tendința de a înclina capul spre dreapta.
- Dacă relația este platonică, se înclină capul spre stânga.
Ridicarea din sprâncene
Acest semnal prietenos nonverbal este subtil și poate transmite mesajul că respectiva persoană nu reprezintă niciun pericol, ci din contră că este deschisă spre amiciție. O persoană prietenoasă poate ridica în mod aproape inconștient din sprâncene atunci când întâlnește pentru prima dată o altă persoană pe care o place și acest lucru arată clar simpatia sau faptul că se bucură să se cunoască.
Această comunicare nonverbală reciprocă apare între două persoane care sunt la o distanță de cel puțin 2 m. Dacă una dintre ele nu face acest gest, înseamnă că este reținută sau își dorește să evite apropierea. Ridicarea din sprâncene reciprocă reprezintă un semnal că apropierea sau comunicarea poate avea loc. Lipsa semnalului este un semn clar de ingnoranță, dezinteres sau chiar antipatie.
Zâmbetul unei persoane
Orice persoană zâmbitoare este atrăgătoare, transmite o stare de bine celor din jur. Zâmbetul este un semnal care arată entuziasm, plăcere, optimism, politețe, fericire și încredere. Oamenii prin natura lor sunt ființe sociale, iar dacă zâmbesc au numai de câștigat. Zâmbetul spune multe lucruri despre prietenie.
Zâmbetul este un mod simplu de a arăta unei persoane că o placi. Este bine să zâmbești celor din jur, pentru a le transmite prietenia ta. În plus, este bine să nu vorbești de rău pe nimeni, să rămâi neutru pe cât posibil, să îți vezi de treaba ta, acesta este secretul fericirii. De asemenea, nici să minți nu este bine, pentru că se spune că minciunile au picioare scurte, și asta așa este – totul iese rapid la iveală.
Zâmbetul este cea mai simplă și avantajoasă expresie facială. Dacă îți dorești să te placă lumea, trebuie să zâmbeti mult, iar zâmbetele tale să fie autentice. Din păcate în ziua de azi oamenii sunt mai mult triști și abătuți.
Iată care sunt semnele care arată că un om zâmbește forțat sau că zâmbetul său este fals:
- Un zâmbet care nu este autentic pare dezechilibrat.
- La unii oameni, zâmbetul fals este accentuat pe partea dreaptă a feței (la dreptaci), la alți oameni din contră este accentuat pe partea stângă a feței (la stângaci).
- Un zâmbet forțat transmite mesajul că persoana respectivă nu este interesată de cel sau cea care îi zâmbește.
- Un zâmbet adevărat este destul de greu de mimat. Acesta este simetric, nu durează mult. Are loc o mișcare a sprâncenelor și formarea ridurilor de laba gâștei la ochi.
Prin zâmbet are loc secreția de endorfine, de dopamină și serotonină, și astfel apare sentimentul de plăcere și de fericire. Cercetătorii au descoperit și faptul că zâmbetul artificial se corelează cu anumite regiuni ale creierului care produc emoții negative.
Cine se aseamănă se-adună
Această zicală este foarte populară și spune ceva despre prietenie. Oamenii în general sunt atrași de acele persoane care împărtășesc aceleași păreri cu ei, sau care au aceleași activități, peocupări, care îi fac să dezvolte prietenii sau relații strânse.
Oamenii care se aseamănă se-adună pentru că:
- Au aceleași interese.
- Au opinii asemănătoare.
- Se susțin reciproc.
- Au aceleași valori.
- Gândesc oarecum asemănător.
- Au capacitatea de a-și ridica reciproc stima de sine și astfel de a-și crea o stare de bine.
- Se înțeleg reciproc și astfel experimentează un sentiment de mulțumire.
- Se ajută și empatizează destul de bine.
- Le plac aceleași lucruri.
- Interacționează foarte bine.
Prietenia trebuie să aducă bucurie, siguranță, confort și fericire. Dacă vrei să ai o prietenie super, trebuie să respecți câteva reguli:
- Sunt lucruri pe care prietenii trebuie să le facă împreună, să se ajute reciproc mai ales atunci când unul are nevoie neapărată de ajutor (căratul bagajelor, curățenia în apartament și altele).
- Petrecerea timpului liber împreună ajută la consolidarea prieteniei.
- Distează-te cu prietenii tăi, astfel legătura va deveni mai strânsă, va fi bazată pe empatie, simpatie, înțelegere și alte sentimente frumoase.
- Un prieten adevărat trebuie să fie capabil să țină un secret și să nu te trădeze niciodată.
- Răspunde întotdeauna la mesajele prietenilor tăi, vezi dacă le merge totul bine.
- Nu-ți certa prietenul atunci când greșește, ajută-l să depășească momentul dificil, susține-l în ceea ce vrea să facă.
- Fii vesel, pozitiv, pentru că astfel poți face ca prietenia să fie frumoasă și permanentă. Cu cât ești mai optimist, cu atât vei fi mai mult înconjurat de prieteni.
Pe ce se bazează o prietenie?
Iată ce spun psihologii despre prietenie și oamenii care sunt dramatici. Află cât de toxică poate fi o relație cu astfel de persoane – care nu știu că respectul trebuie să fie reciproc într-o relație! Unii oameni sunt dependeți de dramă și nu reușesc să scape de astfel de stări, ba din contra le amplifică. Influența lor negativă este rea pentru că te trage în jos și de aceea trebuie să eviți astfel de oameni.
Așa zișii prieteni dramatici se pot recunoaște prin următoarele caracteristici:
- Vorbesc în continuu doar despre problemele lor. Nu țin cont de părerea nimănui și nici nu caută soluții pentru a rezolva situațiile în care se află.
- Sunt dramatici, acționează în acest mod, exagerând mereu lucrurile.
- Nu țin cont de prieteni și nu-și respectă promisiunile făcute față de aceștia.
- Vorbesc foarte tare, deseori țipă și explică lucrurile rapid și obositor.
- Se laudă cu greșelile lor, vor să primească mereu laude și complimente.
- Nu se uită spre interlocutor atunci când îi vorbesc.
- Au obiceiul de a critica și de a bârfi alți oameni.
- Repetă mereu că sunt stresați și că au probleme și vor să fie compătimiți și ajutați de toată lumea.
- Orice au de făcut li se pare greu și se plâng mereu că nu mai pot.
- Își contactează prietenii doar ca să se vaite și să profite de pe urma lor.
Uneori este mai bine să-ți petreci timpul singur, decât alături de un prieten care te poate încărca negativ, care îți oferă o relație de prietenie plină de ostilitate și dramă. Compania nepotrivită îți poate face rău, acea persoană vine la tine pentru a face un fel de terapie. Din păcate, acest lucru nu este corect, astfel de persoane trebuie evitate, pentru că în caz contrar riști să te încarci cu toate problemele și frustrările lor.
Umorul îmbunătățește modul de a relaționa
Oamenii care au umor sunt percepuți într-un mod pozitiv, sunt mai atrăgători, mai simpatici. Discuțiile dintre ei sunt mai plăcute, astfel pot interacționa mai bine.
Beneficiile umorului:
- Se reduce stresul, tensiunea, neliniștea.
- Se stabilește o posibilitate prin care se consolidează relația de prietenie.
- Se creeză o atmosferă relaxantă.
- Se comunică mai ușor cu o persoană de sex opus, față de care apare sentimentul de atracție.
- Se eliberează endorfine prin râs, ceea ce creează o stare de bine.
- Ajută în relația de prietenie. Spune multe despre prietenie sau amiciție. Prin umor îi faci pe cei din jur să se simtă bine.
- Este un instrument util care ajută în soluționarea multor dispute sau conflicte între persoane. Cu o stare bună de spirit se poate trece mai ușor peste discuții contradictorii și îți poți spune punctul de vedere într-un mod plăcut, fără a jigni pe cei din jur.
- Întărește relațiile romantice sau de prietenie cu alte persoane. Prin umor, prin zâmbete te poți apropia mai ușor de alte persoane. Umorul poate crea un sentiment de intimitate între două persoane, o legătură pozitivă și o conexiune între acestea.
- Este un medicament pentru depresie și anxietate. Umorul îmbunătățește starea de bine și sănătatea fizică și emoțională.
Fiecare om ar trebui să-și dezvolte un simț mai inteligent al umorului pentru a se putea adapta circumstanțelor. Unii oameni au capacitatea de a folosi umorul foarte bine în orice situație tensionată și astfel să poată face față mai ușor provocărilor. Important este ca fiecare om să învețe să interpreteze semnalele transmise de alți oameni și să facă în așa fel încât, prin umor să depășească orice conflict care apare. Umorul trebuie să fie inteligent și nicidecum sarcastic (pentru că acesta îi poate răni în sentimente pe oameni).
Ce trebuie să știi despre prieteniile pe Internet?
Internetul oferă posibilitatea de a-ți face prieteni și de a-i verifica pe oamenii pe care-i ai în vedere în ceea ce privește dezvoltarea unei amiciții. Pe Internet găsești informații despre persoanele pe care încă nu le cunoști live și despre care nu știi nimic.
Cum îți faci prieteni pe Internet? Din ce în ce mai mulți oameni sunt singuri (sunt despărțiți, divorțați) și trăiesc singuri, de aceea ajung să caute prietenii pe Internet. Se înscriu pe grupuri de interese aparte și pe rețele de socializare – pe Facebook, Tumblr, Twitter – și caută persoane cu care să comunice, să facă activități împreună.
Oamenii își doresc să socializeze, să se plimbe, să meargă în vacanță, să ia masa în oraș, să vizioneze un fim la cinema sau pur și simplu că cunoască pe cineva cu care să aibă o conversație bună. Unii vor să împărtășească totul împreună, să aibă parte de intimitate, de conversații plăcute, de susținere din toate punctele de vedere.
Unde pot fi găsiți astfel de oameni? Internetul oferă posibilitatea de a-ți face prieteni, de a afla multe aspecte despre prietenie. Tehnologia evoluează repede și mărește șansele de a cunoaște oameni noi, de a căuta informații, de a trimite mesaje și de a conversa cu aceștia.
Sfaturi cu privire la utilizarea rețelelor sociale:
- Trebuie să ai grijă ce prieteni virtuali îți alegi.
- Este bine să faci setări de confidențialitate, prin care să filtrezi cine să-ți vadă sau nu postările, cine să-ți vadă fotografiile, etc.
- Este foarte important să fii atent ce anume postezi pe Internet.
- Nu te expune prea mult în spațiul virtual, pentru a nu avea probleme pe parcurs.
Despre prietenie și relații online
Sunt oameni care consideră că pe Internet își pot găsi perechea potivită, își pot face o relație de prietenie cu cineva. Acest lucru depinde de foarte mulți factori, nimeni nu poate garanta că astfel de relații virtuale pot ajunge să fie de succes și în realitate.
Relațiile care se pot dezvolta pe Internet au șanse de reușită, dar și anumite riscuri:
- Unele relații pot fi la fel ca în viața reală, dacă cei doi sunt sinceri și de caracter.
- Sunt multe situații când lucrurile stau altfel, când apar surprize neplăcute, de aceea trebuie mare atenție cu relațiile pe Internet.
- Oamenii pot fi în multe cazuri falși pe Internet și de aceea trebuie să fii foarte perspicace, să nu te lași păcălit.
- Uneori lucrurile pot fi haotice, iar comunicările private pot ajunge să fie publice. Mare grijă la ce mesaje primești și scrii unor așa ziși prieteni pe Internet.
- Înșelăciunile pe rețelele sociale sunt destul de frecvente în ziua de azi, pentru că sunt mulți oameni cu probleme, care se dau altceva decât ceea ce sunt în realitate. Uneori poți descoperi oameni care sunt bolnavi psihic, sau care au un comportament rău-voitor.
Sunt și situații când lucrurile decurg bine, când comunicările sunt plăcute și online și în viața reală.