Un bebeluș poate impresiona părinții săi încă de la naștere, chiar dacă este dependent de aceștia. El face mici progrese care sunt remarcate imediat de mama sa, dar și alte persoane din jur. În primul rând își va stabili din instinct propriul ritm de viață, pe care în special mama sa îl va observa cu atenție și îl va ajuta să reușească să se adapteze cât mai bine la noul mediu.
Pe măsură ce crește, el își lărgește sfera de acțiuni, care în primele zile erau destul de limitate doar la câteva atingeri. Preocuparea principală a mamei va fi desigur sugarul, restul treburilor vor fi lăsate pe planul doi (ea va uita de curățenia din casă, de rude și invitați, de orice altceva). Sugarul are nevoie de îngrijirea și atenția mamei, pentru a se dezvolta sănătos și normal.
Părinții sunt responsabili pentru micuț și trebuie să știe nevoile acestuia, tot ce trebuie să facă un sugar în primele sale luni de viață. Fiind luat mereu în brațe bebelușul se va obișnui cu mirosul corpului mamei, cu tonalitatea vocii ei, cu modul ei de a-l alăpta la sân și de a-l schimba. Toate acestea vor alcătui lumea sa încă din primele zile de viață și pentru el va reprezenta suficient pentru a fi liniștit.
În momentul când ceva lipsește, când altcineva îl ține în brațe și îl alintă, el va sesiza imediat, la el sentimentul de siguranță fiind creat în primul rând de mamă (pentru că ea este aceea care îl alăptează). El își va deosebi foarte bine mama de alte persoane, iar pentru a se obișnui și cu alți oameni (rude din familie) îi va trebui destul de mult timp.
Personalitatea micuțului se va vedea imediat, va plânge rapid când ceva nu se potrivește cu ,,programulˮ său, cu ritmul propriu al funcțiilor sale vitale. Dacă va fi alăptat chiar atunci când îi este foame se va liniști imediat, dacă va fi schimbat când este necesar va înceta să plângă și așa mai departe. Va avea tot felul de manifestări psihice, motorii, care vor predomina mai ales în perioadele de veghe. Va explora lumea din jur mai întâi prin miros, mici atingeri cu mâinile și prin intermediul auzului și privirii.
Este foarte important pentru bebeluș să aibă tot timpul pielea uscată, acest lucru îl va face să se simtă bine și să aibă pielea sănătoasă. Urina copilului este acidă, are amoniac care provoacă o senzație de usturime, care îl va face să se simtă rău și să plângă continuu. Specialiștii spun că sugarul comunică cu lumea nouă din jurul său și prin piele (prin simțul tactil care se dezvoltă mai repede ca alte simțuri).
Mama comunică cu el prin mângâieri și alintări și astfel dacă pielea nou-născutului va fi foarte bine îngrijită și sănătoasă, el va primi mesajele de la mamă și se va liniști. Un alt lucru important este faptul că sugarul are pielea foarte delicată, acesta este un motiv în plus ca igiena acestuia să fie cu atenție realizată pentru ca el să fie liniștit. În prezent sunt scutece care au un strat de protecție foarte bun pentru a absorbi umezeala, astfel lichidul este reținut și ținut la distanță de pielea fină a micuțului, chiar și atunci când el se lasă cu toată greutatea pe scutec.
Dacă nu se cumpără scutece de bună calitate apare riscul ca acestea să nu aibă o capacitate bună de absorbție a urinei de pe pielea bebelușul și senzația de usturime să se producă de fiecare dată și să-l facă să plângă și să fie nefericit. În general cam acestea sunt motivele pentru care mulți sugari fac iritații sau dermatită de scutec, pielea lor delicată este sensibilă la umezeala provocată de urină.
De fiecare dată când se schimbă scutecul copilului, trebuie verificată foarte bine pielea acestuia, să nu fie roșie, să nu prezinte iritații, de obicei trebuie să fie rozie și sănătoasă. Dacă apar zone roșii este posibil ca bebelușul să aibă nevoie de îngrijiri speciale. Rănile în zona șezutului sau din zona organelor genitale trebuie la timp depistate și tratate după indicațiile unui medic și cu produse de îngrijire speciale pentru bebeluși.
În cazul materiilor fecale trebuie ștearsă murdăria de pe piele cu un colț al scutecului, apoi popoul acestuia se spală cu apă și săpun, se șterge cu un prosop moale și se unge cu un strat de cremă cu efect calmant. După un astfel de tratament, se lasă puțin bebelușul cu pielea goală, să se miște, să dea din picioare, astfel prin ventilație pielea acestuia se va usca natural și va fi sănătoasă. După ceva timp se va pune un scutec nou și apoi sugarul se va înfășa sau se va îmbrăca. Schimbarea scutecelor la sugar se face cam după fiecare masă a acestuia, de obicei de 5 ori pe zi.
Fiind alimentat corespunzător va crește în lungime dar și în greutate, lucru destul de mult vizibil mai ales în primele 3 luni de viață. Acum este momentul când părinții trebuie să îi facă și botezul, pentru care au nevoie de un trusou botez personalizat. Acest lucru are o importanță deosebită din punct de vedere religios și pentru părinți, se spune că botezul trebuie să se facă cât mai repede, chiar după 40 de zile de la naștere, după perioada de lăuzie a mamei, pentru că astfel sugarul se va liniști. Această practică este redată în Sfânta Scriptură și reprezintă o taină a bisericii, alături de împărtășanie, mirungere, pocăință, hirotonie, nuntă și maslu.
Botezul reprezintă intrarea unui om în viața creștină și curățirea de păcatul moștenit de la Adam și Eva. La botez copilul ar trebui să poarte un nume de sfânt, care de obicei este ales de nași și nu neapărat de părinți. Se spune că sfântul ales va purta acestui copil de grijă toată viața sa, chiar și atunci când el va fi adult, până la sfârșitul vieții. Sugarul va face cu fiecare zi ce trece mici pași, mici progrese, mici cuceriri, îi va impresiona astfel mereu pe părinți.