Părinți și copiiO întrebare bună: “mami, de ce aduce iepurașul ouă colorate și dulciuri...

O întrebare bună: “mami, de ce aduce iepurașul ouă colorate și dulciuri de Paște?”

Iepurașul de Paște a devenit un personaj îndrăgit de copii, la fel cum este Moș Crăciun. Totuși, când copiii te vor întreba ce legătură are răstignirea și învierea lui Iisus cu un iepure, ce le spui??

Tradiția vopsirii ouălor roșii este mai ușor de explicat (ouă = început, viață, regenerare, roșu = moarte și înviere). Există și legenda ouălor aduse de Fecioară la crucea lui Iisus, ouă ce s-au înroșit de la picăturile de sânge căzute pe ele. Ouăle roșii pot fi explicate în contextul sărbătorii, simbolizând moartea și învierea.

Dar ce este cu Iepurașul de Paște? Închipuie-ți următoarea discuție:

  • Mami, de Paște, Iisus a murit ca să ia asupra sa păcatele noastre, ca să fim noi iertați, nu?
  • Da, așa este.
  • Și mami, apoi Iisus a înviat pentru că era Fiul lui Dumnezeu și ca să ne arate că noi toți vom trăi și după ce murim, nu?
  • Da, ai înțeles, ne-a dăruit viață veșnică.
  • Și iepurașul ce făcea? L-a ajutat pe Iisus???

Într-adevăr, ce făcea Iepurașul?

Adevărul este că simbolul iepurelui alb este unul anterior creștinismului. În timp, a fost alipit tradițiilor pascale, pentru a oferi copiilor o bucurie. La popoarele nordice exista o zeiță păgână pe nume Eastre, zeiță a primăverii, a vieții și fertilității. Animalul ce simboliza acea zeiță a vieții și fertilității era iepurele.

În multe religii păgâne existau sărbători în perioada în care creștinii sărbătoresc Paștele, iar unele tradiții și simboluri au fost adoptate în religia creștină. În această perioadă, se celebra începutul unui nou sezon, fertilitatea, învierea naturii.

Iepurele a fost în diverse religii un simbol al fertilității (datorită ritmului de reproducere), al primăverii (datorită faptului că se reproduc în acest sezon), al purității (iepurele alb), al inocenței (e un animal blând), chiar al sacralității (în unele culturi, acest animal poseda puteri magice, ascunse sub înfățișarea blândă). Chiar în cadrul creștinismului, a fost utilizat iepurele ca simbol de puritate și inocență, ca reprezentare a unui personaj pur.

Povestea cu Iepurașul de Paște care aduce ouă poate fi regăsită în Germania de prin secolul al XVI-lea. Iepurașul aducea ouă colorate, dulciuri, chiar și jucării copiilor buni în noaptea de dinaintea Paștelui, similar cu un alt personaj îndrăgit, Moș Crăciun. De la imigranții germani povestea s-a răspândit în America, iar azi este un simbol universal acceptat.

Nu vei găsi nici un iepuraș în Biblie, de aceea unii creștini spun că spiritul întregii sărbători este distrus de acest personaj pufos, care reprezintă de fapt spiritul comercial.

Însă Iepurașul de Paște este îndrăgit, aduce bucurie și nu face nici un rău! Părinții pot, dacă doresc, împăca adevărata semnificație spirituală a Paștelui cu povestea iepurașului ce dăruiește ouă și dulciuri. De ce să nu aducem bucurie copiilor noștri?

https://www.youtube.com/watch?v=PYwHUbD422A

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.