Părinți și copiiIluzii optice bazate pe adaptarea culorilor

Iluzii optice bazate pe adaptarea culorilor

Culorile pot reprezenta iluzii optice foarte puternice, vezi mai jos cele mai interesante poze bazate pe nuanțe.

Ușa deformată

La prima vedere, veti spune ca usa din imaginea de mai jos este deformata, lovita in unele puncte, dar in realitate ea este perfect dreapta, intacta, iar acest efect de iluzie optica este dat doar de patratele colorate in care este desenata. Avem de-a face cu o iluzia bazata pe adaptarea culorilor.

Ușa deformată

Cercul care dispare

Imaginea de mai jos este banal de simpla, dar produce un efect de disparitie destul de interesant. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa priviti timp de 20-30 secunde in punctul negru din centrul imaginii si veti observa cum, treptat, cercul care il inconjoara va disparea de tot.

Cercul care dispare

Vaca și musca

maginea de mai jos este impartita in 2: partea din stanga, care prezinta capul unei vaci, pe fundal albastru si galben, iar in mijlocul sau o musca si partea din dreapta care reprezinta un dreptunghi, impartit in albastru si galben, iar in centru sau aceeasi musca. Priviti timp de 1 minut la musca din partea dreapta a imaginii, apoi mutati privirea pe musca din partea stanga a imaginii. Veti putea observa vaca in culorile ei naturale, fara nuantele de albastru si galben initiale.

Vaca și musca

Pasărea din copac

Fotografia de mai jos surprinde crengile unor copaci si frunzele acestora in anotimpul de toamna. Totusi, in acest copac, camuflata foarte bine, se afla o pasare pe care trebuie sa o identificati. Aceasta iluzie optica se bazeaza pe adaptarea culorilor si poate fi incadrata in categoria iluziilor in aer liber.

Pasărea din copac

Efecte multiple

Imaginea de mai jos, desi este una simpla, produce efecte multiple, in functie de imaginatia si perceptia privitorului. Astfel, unii oameni sunt de parere ca este o imagine obositoare, altii observa cercuri sfere, fiind o iluzie cu intelesuri multiple bazata pe adaptarea culorilor.

Efecte multiple

Petele de pe sacou dispar

Fotografia de mai jos a fost folosita si intr-o reclama Ariel, celebrul detergent folosit pentru spalarea rufelor. Observam destul de clar un barbat imbracat intr-un sacou negru, dar care s-a patat. Concentrati-va timp de 10 secunde pe punctul indicat si veti observa cum sacoul devine impecabil. In realitate insa, este o simpla iluzie optica, dar care este foarte potrivita pentru a face reclama unei firme de detergent.

Petele de pe sacou dispar

Cercuri perfecte

Imaginea de mai jos reprezinta o iluzie optica, intrucat cercurile par strambe si daca nu uitam cu atentie vom observa si faptul ca ele par ca formeaza o spirala. In realitate insa, cercurile sunt perfect rotunde si concentrice, in sensul ca niciunul nu este atins de altul. Aceasta iluzie optica se formeaza din cauza modelului in care sunt colorate.

Cercuri perfecte

Pe aceeași idee imaginea de mai jos este formata din mai multe cercuri concentrice, care, la randul lor, sunt formate din patrate albe si negre. Cu toate acestea insa, se creeaza iluzia optica a unei spirale, deoarece culorile imaginii ne fac sa credem ca cercurile sunt continue, insa daca le luam pe fiecare in parte vom demonstra contrariul.

Cercuri sau spirală?

Efect de dispariție

Mai jos aveti prezentata o iluzie extrem de bine realizata ce va va surprinde placut. Uitati-va insistent la punctul rosu din mijlocul patratului din stanga. Dupa un minut, mutati-va privirea pe patratul din dreapta. Ar trebui sa observati ceva anormal: patratul din dreapta incepe sa isi piarda din culoare si sa inceapa sa se miste.

Efect de dispariție

Cerc spirală cu multiple efecte de iluzii optice

Imaginea de mai jos, pe cat este de simpla, pe atat de „buna” este in ceea ce priveste iluziile optice. Astfel, daca mutati pagina sus-jos repede, folosindu-va de scroll, veti observa un paianjan. A doua iluzie se poate observa daca va concentrati timp de 15-20 secunde pe imaginea de mai jos, iar apoi mutati privirea pe o suprafata alba, clipind de cateva ori. Aceasta imagine este o iluzie optica cu intelesuri multiple.

Imaginea de mai jos, pe cat este de simpla, pe atat de „buna” este in ceea ce priveste iluziile optice. Astfel, daca mutati pagina sus-jos repede, folosindu-va de scroll, veti observa un paianjan. A doua iluzie se poate observa daca va concentrati timp de 15-20 secunde pe imaginea de mai jos, iar apoi mutati privirea pe o suprafata alba, clipind de cateva ori. Aceasta imagine este o iluzie optica cu intelesuri multiple.

Dispariția culorilor

Imaginea de mai jos este una simpla, dar se produce un efect de disparitie destul de intersant. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa priviti in punctul negru timp de 1 minut si veti observa cum culorile din imagine dispar, aceasta fiind defapt o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor.

Dispariția culorilor

Cercul care plutește

In contextul dat, cercul din centrul imaginii pare ca pluteste, daca ne uitam cu atentie la el. In realitate insa nu este posibil asa ceva, iar efectul de plutire este dat de fundalul din spate, aceasta fiind doar o iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Cercul care plutește

Schimbarea culorilor

Imaginea de mai jos, dupa cum observati, este una viu colorata, insa, datorita unei iluzii bazata pe adaptarea culorilor creierul uman o poate percepe doar ca pe niste nuante de gri. Tot ceea ce trebuie sa faceti pentru observarea acestei iluzii optice este sa va indepartati de monitor si sa va concentrati pe imagine pentru a vedea schimbarea culorilor.

Schimbarea culorilor

Hidroplanul

Iluzia optica pe care o veti putea observa mai jos va este cunoscuta din posturile anterioare, dar totusi sa va explic ce trebuie sa faceti. Puteti observa, in partea de sus a imaginii, 2 patrate de culoare albastru si galben, care acopera mai jos fotografia acelui hidroplan. Daca veti privi timp de 30 de secunde in punctul negru din prima imagine si apoi veti muta privirea pe hidroplan, il veti vedea in culorile lui naturale, aceasta fiind o iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Hidroplanul

Dispariția suprafețelor

Un exemplu foarte simplu de disparitie a unor suprafete. Incercati sa priviti fix in jur de 30 de secunde punctul negru, si veti observa ca dupa un timp ambele dreptunghiuri vor disparea. Asta se intampla pentru ca punctul negru este cel de maxim intereses pentru creierul uman, acesta neglijand celelalte elemente.

Dispariția suprafețelor

Cercurile și fundalul

Incercati sa va uitati la prima imagine unde veti observa 4 cercuri , fiecare din ele avand cate un sfert din suprafata sa colorat in albastru. Daca va uitati mai atent veti observa acea culoare albastra de nuanta neonului si intre cele 4 cercuri, desi fundalul este categoric alb. Pentru a va castiga increderea uitati-va acum la cea de-a doua imagine unde au fost plasate niste mici cercuri de aceeasi culoare si puteti observa ca fundalul dintre cercurile mari este de aceasta data alb.

Cercurile și fundalul

Câte culori observați în imagine?

Un truc vechi dar care bineinteles isi face efectul. Incercati sa numarati cate culori observati in imagine. Unii vor spune ca doua apoi vor incerca sa numere din nou, altii ca 4. Ei bine raspunsul corect e 3. Ca sa intelegeti mai bine ce va spun trageti o privire pe a doua imagine . Ne arata cam cum ar arata imaginea daca reusim sa indepartam acele culori rozii de pe fundal.

iluzie-optica-numarati-culorile1

Câte culori observați în imagine? Bebelușul

Puteti observa mai jos 2 imagini: prima este reprezentata de 2 dreptunghiuri colorate diferit, in albastru deschis si galben, iar a doua surprinde o fotografie cu un bebelus, care insa a suferit un mic efect de modificare, putand observa cele doua culori (albastru deschis si galben) pe cate o jumatate de imagine. Uitati-va timp de 30 de secunde in centrul primei imagini, iar apoi mutati privirea pe nasul bebelusului si veti vedea fotografia in culorile ei naturale, aceasta fiind o iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Bebelușul

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.