Fie că e vorba despre o sărbătoare de sezon, o nuntă, o aniversare sau de cina de duminică, întrunirile de familie, la care se adună copii, părinţi, bunici, fraţi, unchi şi mătuşi etc. au un potenţial trist de a se transforma în dezastre. Atâtea persoane, unite prin legături de sânge sau alianţă, dar totuşi atât de diferite, cu un trecut bogat împreună, pot stârni furtuna!
Probabil oricine a simţit că întrunirile cu întreaga familie încep să se asemene cu un mic iad personal; cineva se plânge că nu ar fi vrut să fie acolo, dar că a venit din obligaţie, cineva critică mâncarea; altcineva exagerează cu vinul; se stârneşte o veche dispută de demult sau se iscă una nouă; unii cască de plictiseală; copiii se agită…
Întrunirile de familie pot fi un dezastru în principal pentru că, deşi dintr-o perspectivă, totul ţi se pare la fel, membrii familiei ţi se par neschimbaţi, pe de altă parte lucrurile se schimbă, oamenii şi relaţiile dintre aceştia. Este familiar, dar parcă şi altfel. Ne regăsim cu oamenii lângă care am crescut, dar atât noi, cât şi ei suntem alţii.
În plus, când se reunesc mai multe familii (familia ta de origine, familia partenerului de viaţă, familia voastră construită împreună şi eventual familiile fraţilor, unchilor etc.), ocazia îţi poate da bătăi de cap groaznice şi idei ucigaşe.
Ideea acestor întruniri de familie este acea de a petrece timp plăcut împreună, de a apropia membrii familiei, de a sărbători un eveniment. Ar trebui să fie ocazii de veselie şi de întărire a legăturilor indistructibile de sânge şi a celor de alianţă. Dar…de atâtea dăţi nu este aşa!
Putem păstra pacea la întrunirile de familie?
Ei bine, putem măcar încerca să evităm dezastrul, iar cu puţin noroc – şi cooperarea celor mai înţelegători – putem să petrecem momente de destindere şi glumă. Dar nu putem uita că în fiecare familie există neînţelegeri, conflicte vechi şi noi şi diferenţe între persoane. Şi în mod clasic, în fiecare familie există măcar o rudă recalcitrantă, care parcă de abia aşteaptă să se plângă de ceva şi să-i jignească pe alţii, o rudă extravagantă, care stârneşte dezaprobare, o rudă jenantă, care are obiceiuri nu tocmai potrivite la o masă de familie etc..
Câteva căi de a păstra pacea în familie la reuniuni:
Încearcă să nu cazi în vechile tiparuri de interacţiune şi să îi ajuţi pe alţii să nu o facă. Da, părinţii tăi sunt tot părinţii tăi, dar tu nu mai eşti un copil răzgâiat sau neajutorat cu care să se comporte ca şi cu un ţânc; da, fratele sau sora ta încă îţi e frate sau soră, dar acum sunteţi adulţi şi nu ar trebui să vă mai purtaţi ca doi rivali. Problema cu aceste întruniri este că fiecare tinde să îşi reia vechiul rol şi să se comporte conform vechilor obişnuinţe: critic, moralist, obraznic, ruşinat şi aşa mai departe.
Dar voi toţi aţi evoluat şi poţi încerca să recreezi modurile de interacţiune. În nici un caz nu permite să fii tratat ca pe vremea când erai copil, oricât de înclinat eşti să o faci instinctiv. Fereşte-te de a răspunde la mesajele rudelor aşa cum făceai demult. Reaminteşte-le şi celorlalţi că acum lucrurile sunt altfel.
Dacă există o rudă care pare că stârneşte întotdeauna cearta sau tensiunea la întrunirile de familie, discută cu ceilalţi membri despre situaţie şi decideţi: fie evitaţi să o mai invitaţi, fie purtaţi o discuţie cu aceasta, explicându-i că este factorul agresiv. Pare mai uşor de spus decât de făcut, mai ales când e vorba de un părinte, dar nimeni nu trebuie să suporte din nou şi din nou abuzurile din partea unei persoane acre. În cel mai rău caz, decide împreună cu membrii care sunt de acord cu tine să îi ignoraţi încercările de a stârni certuri.
Încearcă să fii empatic
Si să te porţi astfel – este important să înţelegi că nu îi poţi schimba pe ceilalţi; dar poţi în schimb să îi priveşti empatic, realizând că ceea ce te scoate din sărite la ei poate are o cauză şi că poate în întregul lor nu sunt chiar atât de răi; încearcă să îţi păstrezi calmul, dând celorlalţi un exemplu; şi când eşti pe cale să explodezi, ieşi rapid până în altă cameră sau afară, lăsând tensiunea să se disipeze.
Evită conversaţiile bombă!
Vechi nemulţumiri, vechi conflicte – o întrunire de familie care ar trebui să fie veselă nu este momentul pentru acestea, aşadar încearcă să schimbi subiectul făcându-i şi pe ceilalţi conştienţi că există un timp potrivit pentru fiecare lucru; de asemenea, subiecte precum religia, politica etc.. ar trebui pe cât se poate evitate; discută cu membrii cu care te înţelegi şi creaţi un pact să îi faceţi pe restul să evite astfel de conversaţii. În schimb, puteţi vorbi despre vechi poveşti vesele de familie, care vă reamintesc de ce sunteţi împreună.
Creează o atmosferă plăcută
Dacă tu organizezi masa, încearcă să ai în vedere preferinţele culinare ale fiecăruia; evită să te arăţi afectat dacă vreo rudă critică face remarci cam nepotrivite – e problema sa dacă nu-i convine ceva. Muzica clasică în surdină va relaxa atmosfera. De asemenea, poate că este preferabil să aranjezi o măsuţă separată pentru copii, oferindu-le şi jocuri pentru după masă. Şi adulţii se pot relaxa cu un joc de cărţi – aceasta dacă nu e cineva extrem de competitiv; chiar şi un film (ales după un „sondaj”) e de preferat după masă, decât o conversaţie periculoasă. Dacă există o activitate comună relaxantă, e mai greu să săriţi unul la gâtul celuilalt…
Dacă parcă nu trece nici o reuniune de familie fără o ceartă, poţi încerca să inviţi nişte prieteni apropiaţi împreună cu copiii lor cu voi la masă; sunt mai puţine şanse să înceapă o conversaţie acidă intimă de faţă cu alte persoane.
De ce sunt atât de frecvente certurile în familie? Din cauză că un număr de persoane diferite sunt totuşi atât de apropiate; de aceea, poate că un sfat bun este să vă asiguraţi că luaţi aer şi că nu staţi prea mult timp lipiţi unul de altul; întrunirile de familie, dacă devin prea dese, se transformă adesea într-o obligaţie mai degrabă neplăcută.
Poate crezi că nu ai ce face, că lucrurile sunt aşa cum sunt. Dar nu uita că în fiecare familie există astfel de probleme, chiar dacă din exterior par a nu exista. Şi poţi încerca mereu să îmbunătăţeşti modul de relaţionare între membrii familiei; e adevărat că nu îi poţi schimba, dar e adevărat şi că tu poţi schimba modul în care îi vezi şi în care reacţionezi la atitudinea lor.
(Următorul video e strict pentru amuzament!)