DiverseCare este cel mai bun ulei pentru prăjit? Tu ce folosești?

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit? Tu ce folosești?

Nu știu alții cum gătesc, dar eu m-am întrebat mult timp care este cel mai bun ulei pentru prăjit. După cel clasic, de floarea soarelui, l-am încercat pe cel de palmier. Și i-am rămas fidel.

Avem de unde alege cel mai bun ulei pentru prăjit

În prezent, pe piață, se găsesc o multitudine de uleiuri. Putem cumpăra unei de floare soarelui, de măsline, de palmier, de germeni de porumb, de cocos. Putem alege între uleiuri rafinate, presate, extrase, nerafinate…

Clar, toate sunt comestibile. Dar care este oare cel mai bun ulei pentru prăjit?

M-am documentat puțin și am aflat că pentru prăjeli, este important să alegem un ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat. De ce? Pentru că punctul de ardere este temperatura la care ulei încis devine toxic. Iar noi, cu ochiul liber, nu avem cum să observăm asta…Nu are gust sau miros de ars. Deci, putem cădea în capcană.

Vă prezint informații despre câteva tipuri de ulei, pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă.

Uleiul de floarea sorelui

Temperatura de ardere:

227°C rafinat

107°C nerafinat

Avantaje:

Conține o cantitate mare de vitamina E

90% grăsimi nesaturate sănătoasă

Este un ulei mult mai stabil decât altele în formă nerafinată

Dezavantaje:

În forma nerafinată, temperatură de ardere scăzută.

Raport dezechilibrat Omega 3 la Omega 6 – 1:148

De obicei foarte procesat, conține adesea reziduuri de chimicale și grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate.

Uleiul de măsline

Temperatura de ardere:

216°C virgin

160°C extravirgin

Avantaje:

Raport foarte bun Omega 6 la Omega 3 – 9:1.

74% acizi grași mononesaturați.

Conține vitamina E și vitamina K.

Poate fi utilizat pentru gătit la temperaturi scăzute (dar își pierde din calități).

Dezavantaje:

Prin prăjire, uleiul de măsline își pierde din calități.

Este unul dintre cele mai contrafăcute uleiuri, motiv pentru care vă recomandăm să îl cumpărați doar BIO.

Atenţie, uleiul de măsline pur poate conține și ulei rafinat, procesat chimic. Aveţi grijă la surse.

Uleiul de germeni de porumb

Temperatura de ardere:

232°C rafinat

160°C nerafinat

Avantaje:

Are un punct de ardere destul de ridicat în formă nerafinată.

Este de 2 ori mai bogat în vitaminele A, D și E decât alte uleiuri.

Continuțul de lecitină poate preveni ateroscleroza și poate proteja sistemul cardiovascular.

Dezavantaje:

Este produs adesea din porumb modificat genetic.

Rafinat, poate conține reziduuri de chimicale toxice.

Conține cantități destul de mari de Omega 6 (raport Omega 6 la Omega 3  – 83:1).

Uleiul de palmier

Temperatura de ardere:

232°C rafinat

Avantaje:

Rezistent la temperaturi ridicate.

Culoare și gust neutru.

Este sănătos în forma sa nerafinată, nehidrogenată.

Dezavantaje:

Producția de ulei de palmier afectează mediul.

Se comercializează de obicei în formă oxidată, periculoasă pentru sănătate.

Conține la fel de multe grăsimi saturate ca și untul.

Voi care credeți că este cel mai bun ulei pentru prăjit? Ce folosiți și de ce?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.