Nu știu alții cum gătesc, dar eu m-am întrebat mult timp care este cel mai bun ulei pentru prăjit. După cel clasic, de floarea soarelui, l-am încercat pe cel de palmier. Și i-am rămas fidel.
Avem de unde alege cel mai bun ulei pentru prăjit
În prezent, pe piață, se găsesc o multitudine de uleiuri. Putem cumpăra unei de floare soarelui, de măsline, de palmier, de germeni de porumb, de cocos. Putem alege între uleiuri rafinate, presate, extrase, nerafinate…
Clar, toate sunt comestibile. Dar care este oare cel mai bun ulei pentru prăjit?
M-am documentat puțin și am aflat că pentru prăjeli, este important să alegem un ulei cu un punct de ardere cât mai ridicat. De ce? Pentru că punctul de ardere este temperatura la care ulei încis devine toxic. Iar noi, cu ochiul liber, nu avem cum să observăm asta…Nu are gust sau miros de ars. Deci, putem cădea în capcană.
Vă prezint informații despre câteva tipuri de ulei, pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă.
Uleiul de floarea sorelui
Temperatura de ardere:
227°C rafinat
107°C nerafinat
Avantaje:
Conține o cantitate mare de vitamina E
90% grăsimi nesaturate sănătoasă
Este un ulei mult mai stabil decât altele în formă nerafinată
Dezavantaje:
În forma nerafinată, temperatură de ardere scăzută.
Raport dezechilibrat Omega 3 la Omega 6 – 1:148
De obicei foarte procesat, conține adesea reziduuri de chimicale și grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate.
Uleiul de măsline
Temperatura de ardere:
216°C virgin
160°C extravirgin
Avantaje:
Raport foarte bun Omega 6 la Omega 3 – 9:1.
74% acizi grași mononesaturați.
Conține vitamina E și vitamina K.
Poate fi utilizat pentru gătit la temperaturi scăzute (dar își pierde din calități).
Dezavantaje:
Prin prăjire, uleiul de măsline își pierde din calități.
Este unul dintre cele mai contrafăcute uleiuri, motiv pentru care vă recomandăm să îl cumpărați doar BIO.
Atenţie, uleiul de măsline pur poate conține și ulei rafinat, procesat chimic. Aveţi grijă la surse.
Uleiul de germeni de porumb
Temperatura de ardere:
232°C rafinat
160°C nerafinat
Avantaje:
Are un punct de ardere destul de ridicat în formă nerafinată.
Este de 2 ori mai bogat în vitaminele A, D și E decât alte uleiuri.
Continuțul de lecitină poate preveni ateroscleroza și poate proteja sistemul cardiovascular.
Dezavantaje:
Este produs adesea din porumb modificat genetic.
Rafinat, poate conține reziduuri de chimicale toxice.
Conține cantități destul de mari de Omega 6 (raport Omega 6 la Omega 3 – 83:1).
Uleiul de palmier
Temperatura de ardere:
232°C rafinat
Avantaje:
Rezistent la temperaturi ridicate.
Culoare și gust neutru.
Este sănătos în forma sa nerafinată, nehidrogenată.
Dezavantaje:
Producția de ulei de palmier afectează mediul.
Se comercializează de obicei în formă oxidată, periculoasă pentru sănătate.
Conține la fel de multe grăsimi saturate ca și untul.
Voi care credeți că este cel mai bun ulei pentru prăjit? Ce folosiți și de ce?