Casă și grădinăCum puteți crește plante aromatice exotice în propria grădină și cum trebuie...

Cum puteți crește plante aromatice exotice în propria grădină și cum trebuie acestea îngrijite?

Le folosim frecvent in preparate culinare delicioase insa nu ne putem bucura intotdeauna de prospetimea lor. Este vorba despre plantele aromatice exotice pe care le gasim in comert insa ne este teama sa le cultivam in propria gradina, fie ea chiar si gradina de balcon. De aceea, in randurile care vor urma va vom prezenta cum puteti creste plante aromatice exotice in gradina personala.

Patrunjelul, busuiocul si cimbrul sunt deja plante aromatice clasice, al caror gust nu ii mai satisface pe deplin pe cei care doresc sa isi rasfete papilele gustative cu arome electrizante. Asa se face ca, din dorinta de a incerca arome si preparate noi, din ce in ce mai multe persoane abordeaza bucataria exotica. Si pentru ca preparatele sa fie complete, este necesara folosirea unor plante aromatice pe masura.

Se crede ca plantele aromatice exotice nu pot fi crescute in orice gradina din cauza conditiilor de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta. Este adevarat ca unele plante exotice nu pot fi cultivate in gradina, insa orice planta poate fi crescuta intr-un mic ghiveci. Important este sa gasiti sursa potrivita pentru a o procura.

Oregano

oregano

Oregano este o planta exotica deosebita atat din punctul de vedere al gustului, cat si din punctul de vedere al proprietatilor pe care aceasta le are asupra corpului, stimuland apetitul si digestia. Oregano este una dintre plantele aromatice specifice bucatariei italiene insa secretul preparatelor ce contin oregano consta in folosirea plantei verzi, nicidecum a celei uscate, deoarece aroma este complet diferita. Asa ca, daca pana acum ati folosit oregano uscat, nu ezitati sa cultivati aceasta planta exotica in gradina dumneavoastra sau chiar intr-un mic ghiveci.

Tot ce trebuie sa faceti este sa va procurati semintele de oregano de cea mai buna calitate si imediat ce primavara a sosit sa treceti la treaba si sa saditi micile minuni exotice. Alegeti un loc insorit din gradina si un sol nisipos pentru ca planta sa se dezvolte corespunzator. Oregano nu este o planta pretentioasa din punctul de vedere al apei, insa este indicat ca solul sa fie udat usor in fiecare zi pana cand planta va rasari dupa care udarea se va face o data pe saptamana. Imediat ce frunzele au inceput sa isi faca aparitia, le puteti rupe si va puteti bucura de aroma lor. In acest fel, planta se va dezvolta din ce in ce mai mult.

Ghimbir

Ghimbir

Una dintre cele mai indragite plante exotice din lume este ghimbirul, aceasta fiind folosita atat in domeniul culinar, cat si in domeniul medicinei homeopate. Ghimbirul se prezinta sub forma unor rizomi prin care aceasta planta poate fi inmultita. Ghimbirul se dezvolta foarte bine intr-un sol foarte bine drenat, cu o consistenta lutoasa si prefera zonele calduroase ale gradinii. Inainte de plantarea rizomului, acesta va fi tinut o zi in apa la temperatura camerei.

Alegeti rizomi bine dezvoltati si sanatosi pentru a va bucura si dumneavoastra de o cultura la fel de sanatoasa si bogata. Udati ghimbirul frecvent si nu lasati solul sa se usuce. Planta va ajunge la maturitate la aproximativ opt luni de plantare, moment in care va putea fi folosita ca atare pentru preparatele culinare, sau poate fi conservata. Ghimbirul poate fi plantat si intr-un ghiveci, insa fiecare rizom are nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta, chiar si in gradina.

Curcuma

curcuma

Curcuma este o planta exotica aromatica celebra in bucataria asiatica. Cunoscuta si sub denumirea de turmeric, aceasta planta este inrudita cu ghimbirul, si este originara din Sudul Asiei. Este o planta aromatica exotica perena ce poate fi cultivata cu succes in gradina dumneavoastra. Insa, spre deosebire de plantele prezentate anterior, curcuma are nevoie de conditii mai speciale pentru a se dezvolta.

Ea are nevoie de multa caldura, lumina si apa. Se cultiva pe la jumatatea primaverii. Curcuma nu este pretentioasa in privinta solului, insa are nevoie de multa apa asa ca aceasta planta va fi udata zilnic, in special in perioadele caniculare ale verii. Curcuma are si un aspect foarte interesant ce o face o ideala planta decorativa pentru gradina. Rizomii acestei plante sunt fierti, uscati si macinati, pudra rezultata fiind un condiment nelipsit din delicioasa bucatarie asiatica.

Galangalul

galangal

O alta planta aromatica exotica este galangalul si ea asemanatoare ghimbirului si originara din Asia. Are o aroma puternica, usor intepatoare ca a citricelor. Rizomii de galangal se cultiva la inceput de primavara in locurile semiumbroase din gradina. Solul pe care aceasta planta il prefera trebuie sa fie gras, iar apa din abundenta. Nu are nevoie de un spatiu atat de mare pentru a se dezvolta, asa ca aceasta planta poate fi crescuta si in ghiveci.

Lemongrass

lemongrass

Incheiem articolul dedicat plantelor aromatice exotice ce pot fi crescute in gradina prin a va prezenta lemongrass-ul si cum puteti cultiva aceasta planta cu un aspect interesant si cu un gust fascinant, folosita cu precadere in preparatele culinare specifice Asiei. Dupa cum insusi numele sugereaza, lemongrass este un tip de iarba, ale carei fire se dezvolta pe suprafete destul de intinse asa ca daca veti alege sa cultivati aceasta planta exotica in gradina dumneavoastra trebuie sa ii oferiti suficient spatiu.

Pentru a cultiva lemongrass aveti nevoie de seminte de buna calitate ce se sadesc primavara intr-un sol imbogatit cu compost. Solul trebuie sa fie udat frecvent insa nu in exces. Semintele vor germina in aproximativ 25 de zile. Aceata planta trebuie ferita de inghet pe timp de iarna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.