Copii & adolescențiDespre sindromul post-avort la adolescente (SPA) - ce efecte lasă acesta în...

Despre sindromul post-avort la adolescente (SPA) – ce efecte lasă acesta în urmă

Numarul de avorturi in randul adolescentelor (termenul de avort provenind, ca o curiozitate, din cuvantul latin aborior – a dispare, a muri prematur) este alarmant de crescut de ceva vreme (din anii 1990, cand avortul a devenit din nou legal, tara noastra a ajuns rapid in topul celor cu procentele cele mai crescute de intreruperi de sarcina). Psihologii si psihiatrii ne vorbesc despre sindromul post-avort, ce isi face aparitia preponderent la adolescentele care trec prin experienta unei intreruperi de sarcina.

Avortul, intreruperea voluntara a unei sarcini (din diferite motivatii) este o decizie dificila pentru orice femeie, cu implicatii morale si emotionale, cu urmari ce pot afecta viata femeii – aceasta este cu atat mai adevarat in cazul unei adolescente speriate care ia aceasta decizie in lipsa altor optiuni si cai de a actiona.

Cum se ajunge ca o adolescenta sa faca avort? Lipsa de informatii adecvate asupra vietii si sanatatii sexuale, asupra metodelor de contraceptie, lipsa informatiilor despre accesul la aceste metode de contraceptie, presiunea de a intretine relatii fara folosirea prezervativului (din pacate, exista ideea in randul tinerilor ca prezervativul ar impiedica placerea), utilizarea unor metode contraceptive ce dau gres (fie deoarece nu sunt respectate recomandarile, fie deoarece metodele in sine nu garanteaza protectie sigura – precum cea a calendarului), inconstienta, insa si lipsa educatiei sexuale (care trebuie inceputa in primul rand in familie) – toate acestea fac adolescentele predispuse sarcinilor nedorite. Iar solutia – avortul, caci purtarea sarcinii si nasterea unui copil sunt aproape de neconeput la varsta adolescentei pentru multe dintre aceste fete.

Avortul, insa, nu este o simpla procedura medicala – acesta implica intreruperea sarcinii si deci distrugerea unei vieti potentiale. Nu exista avort fara urmari – desi o femeie matura, echilibrata si sprijinita poate trece cu bine peste aceasta experienta urata. Dar o adolescenta speriata, confuza, furioasa, care nici nu are deseori sprijin, care este impinsa deseori chiar de catre partener la avort? Ce efecte va avea asupra sa intreruperea sarcinii? Unele tinere reusesc sa isi revina mai usor, justificand optiunea lor prin lipsa altei alternative; altele, insa sufera in tacere ani intregi dupa un avort, fara a sti cum si de la cine sa ceara alinare si sprijin (fetele ascund de lume aceasta experienta, uneori trecand absolut singure prin aceasta).

Despre sindromul post-avort la adolescente (SPA)

Psihiatrii vorbesc despre sindromul post-avort (SPA), un complex de simptome ce urmeaza unui avort ce afecteaza in numar mare adolescentele care trec prin intreruperea de sarcina (insa ce poate afecta si femei mature, ce nu si-au dorit sa ia aceasta decizie grea, insa au fost presate de diverse circumstante). Acest sindrom post-avort se manifesta fie imediat dupa intreruperea de sarcina, fie la o anumita perioada de timp dupa aceasta – ideea este ca apar diverse simptome psihice si acestea se dezvolta in timp. Vindecarea nu este posibila decat tot cu timpul si decat daca adolescenta isi realizeaza suferinta si cauta sprijin emotional.

Adolescentele sunt mai predispuse la sindromul post-avort, echilibrul lor psihic si emotional fiind oricum mai fragil, vulnerabilitatea lor mai mare si capacitatea lor de a lua decizii adecvate mai scazuta. Acest sindrom implica aproape intotdeauna o stare depresiva, o stare constanta de tristete si de lipsa de energie si interes, careia i se adauga nu rareori ganduri suicidale sau obiceiuri nocive (abuz de substante – adolescenta incearca sa se retraga din fata problemelor consumand alcool, tutun, alte substante).

De fapt, diferitele tendinte de a isi provoca rau siesi sunt cele mai frecvente urmari ale unui avort (vinovatia de a fi recurs la avort face tanara sa se autopedepseasca, constient sau nu). Ideea de baza este cea ca o intrerupere voluntara de sarcina, in special in cazul unei adolescente, poate avea urmarile cele mai grave, distrugand echilibrul interior si asa fragil al unei tinere in formare. In cazuri grave, cand adolescenta suferea inca dinainte de avort de anumite tulburari emotionale, experienta poate duce chiar pana la paranoia si psihoza (agresivitate si o suspiciune constanta fata de ceilalti).

Sindromul post-avort la adolescente (SPA) se refera, asadar, la simptomele ce isi pot face aparitia in urma acestei experiente (in general, imediat dupa sau la cateva luni dupa). Cele mai frecvente astfel de simptome sunt starile depresive – adolescenta se schimba vizibil, isi pierde energia si interesul pentru activitatile inainte placute, pare apatica si trista fara motive evidente. Dupa cum s-a mentionat, starile depresive pot conduce chiar pana la ganduri de suicid si la comportamente autoagresive. Starea de apatie, de mahnire, de tristete poate fi coplesitoare, in special daca adolescenta nu intelege de ce se simte asa si daca nu are la cine sa apeleze pentru putina intelegere si sprijin.

spa

Furia este un alt simptom ce decurge din experienta avortului: furia ca i s-a intamplat fix ei („altele de ce nu patesc asta?”), furia ca nu a avut o alta optiune, furia pe partenerul care nu a fost precaut si care, poate, nici nu a sustinut-o, furia pe ea insasi. Aceasta furie intensa poate fi deturnata asupra altora: adolescenta simte nevoia sa se descarce si poate deveni agresiva cu cei din jurul ei. Si dupa cum s-a mentionat deja, adolescenta isi poate descarca furia si asupra sa, facandu-si singura rau (ea poate sa isi piarda increderea in sine, poate incepe sa simta repulsie fata de sine).

Vinovatia este un alt simptom ce face parte din sindromul post-avort la adolescente; tanara se simte vinovata atat pentru raportul sexual, pentru faptul ca nu a reusit sa se protejeze, cat si pentru decizia de a intrerupe sarcina. Adolescenta va incerca, in mod tipic, sa isi nege si ignore sentimentele sale fata de ceea ce a facut, insa nu poate scapa atat de usor de acestea. Iar daca ea incearca sa se protejeze si sa se justifice, sa isi nege vinovatia, va arunca in general vina pe altii: de obicei, pe partenerul cu care a intretinut relatii. Chiar si fetele care nu sunt religioase si care nu privesc avortul ca fiind pacat, justificand alegerea lor, se pot trezi cuprinse de aceasta vinovatie.

Frica este inca un simptom ce face parte din sindromul post-avort (desi nu atat de frecvent precum cele anterioare) – adolescenta se poate confrunta cu teama ca se va afla ceea ce a facut si ca va fi distrusa imaginea ei in fata celorlalti; se poate confrunta cu teama ca intr-o zi va fi pedepsita pentru ce a facut (de societate, de parinti, chiar de divinitate – exista teama ca in viitor nu va putea avea copii sau ca nu va putea fi o mama buna). Apare si teama fata de activitatea sexuala – „daca mi se intampla din nou?”… De aceea, unele adolescente vor refuza dupa un avort activitati sexuale, din frica ca experienta sa nu se repete (dar si dintr-o repulsie ce apare fata de aceste activitati).

Toate aceste urmari interioare vor duce la aparitia unor indicii exterioare ale suferintei adolescentei (mai mult, se poate ajunge la tulburari de personalitate de durata). Ea poate sa se confrunte cu probleme de somn – in special cosmaruri urate; multe tinere spun ca in urma intreruperii de sarcina au avut mult timp cosmaruri in care auzeau tipete de bebelus sau vedeau bebelusi morti.

Atat problemele de somn, cat si starea depresiva, vinovatia, teama, duc la probleme de concentrare, la stari de dispozitie fluctuante (fata poate izbucni fara motive aparente in plans), la tulburari de alimentatie (bulimia si anorexia care oricum le pandesc pe adolescentele de astazi), la consum de substante (in general, de alcool) in incercarea de a uita. In cazuri rare, cand sentimentele negative sunt intense, apar si urmari in plan fizic: dureri ce nu au o cauza concreta, tulburari gastro-intestinale, probleme cardiace.

Se considera ca o adolescenta nu poate sa ramana complet neafectata de experienta intreruperii de sarcina. Cat de intens se manifesta insa sindromul post-avort depinde de multe aspecte: sensibilitatea fetei; echilibrul ei psihic si emotional anterior; justificarea avortului; sprijinul de care ea se bucura sau nu (fetele ce trec singure prin experienta vor suferi intreit); religiozitate.

S-ar parea ca, din trei fete, doua vor trece printr-o perioada grea in urma intreruperii de sarcina, perioada peste care nu pot trece cu bine decat daca au pe cineva alaturi si daca accepta intr-un sfarsit ceea ce au facut si isi accepta trairile. Psihiatrii ne spun chiar ca o femeie ce sufera nu trece cu bine peste experienta avortului decat in momentul in care isi permite sa jeleasca pierderea sa.

De ce este important ca orice parinte sa cunoasca realitatea sindromului post-avort si a frecventei acestuia in randul adolescentelor? Deoarece, vreti sau nu, stiti sau nu, adolescenta devine activa sexual, chiar inainte ca voi, ca parinti, sa fiti pregatiti sa acceptati asta. Si deoarece nici scoala si nici campaniile de informare si de constientizare promovate in randul adolescentilor pentru a ii face constienti de riscuri nu sunt cele mai eficiente. Ce este cel mai important pentru o adolescenta? Educatia sexuala de acasa si cunoasterea faptului ca parintii sai ii vor raspunde la orice intrebari si o vor ajuta in situatii grele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.