Avortul la adolescente este un fenomen din pacate des intalnit si este totodata o incercare extrem de dificila prin care ele sunt nevoite sa treaca. In special pentru ca tinerele nu au de obicei pe nimeni adult cu care sa vorbeasca, parintii fiind de cele mai multe ori nestiutori in astfel de situatii. In cazul unui avort, adolescenta nu-l va avea decat pe partener – in caz ca este prezent – si pe prietenii de aceeasi varsta ca sustinere morala.
Relatia de cuplu are o importanta deosebita in cazul unui avort la adolescente. Comportamentul partenerului in gestionarea unei situatii–criza precum cea a unei sarcini nedorite influenteaza atat evolutia posterioara a relatiei, cat si atitudinea tinerei fata de situatia in sine: sprijinul partenerului este principalul factor in gestionarea situatiei de avort si in evitarea depresiilor.
Insa nu de fiecare data partenerul este prezent, de obicei el insusi este doar un copil speriat care va fugi de responsabilitati. Daca el va fi alaturi de fata, sunt sanse ca relatia sa nu aiba de suferit consecinte majore in urma operatiei de avort, partenerii contiunandu-si viata cotidiana in mod normal. Sprijinul partenerului este deosebit de important in trecerea peste depresie. Decizia de a apela la avort este in aceste cazuri luata de comun acord, nici unul dintre parteneri nefiind constrans la a face compromisuri.
Avortul la adolescente are consecinte grave ce duc la depresii si stari negative acute. Daca partenerul fuge de responsabilitate si lasa tanara sa se descurce singura, relatia se deterioreaza dupa avort, dar nu operatia in sine determina aceasta, ci comportamentul de respingere si lipsa de comunicare a partenerului. Astfel, fata ramane singura in situatia sa, fara sprijinul emotional cel mai necesar.
In ceea ce priveste familia de origine, membrii acesteia de multe ori nu vor afla ce s-a intamplat, pentru ca ar fi privit practica avortului la adolescente ca pe un comportament deviant, astfel ajungandu-se la conflicte. De cele mai multe ori, fata nici nu isi pune problema sa apeleze la sprijinul financiar sau emotional al familiei (parintilor), din teama de a fi respinsa, considerata imorala si iresponsabila.
Din pacate, de multe ori, tinerele aflate in aceasta situatie nu apeleaza nici macar la prieteni pentru sprijin afectiv, dorind sa ascunda intreaga experienta din teama de a fi etichetate in mod negativ, ori din sentimentul ca acestia nu ar putea schimba cu nimic situatia. Dar chiar daca au un prieten aproape, a gasi in prieteni inlocuitori pentru partener nu este insa eficient, ajutorul acordat de catre acestia fiind putin semnificativ in evitarea depresiei post-avort.
Avortul la adolescente le afecteaza intreaga lor dezvoltare ulterioara, caci daca trec prin aceasta intr-un moment nesigur al vietii lor – nesigur in ceea ce priveste latura afectiva, vor fi influentate mult timp negativ de aceasta: sentimente de vinovatie si de nesiguranta, in sensul de dubii in legatura cu trasaturile lor ca viitori parinti, nesiguranta in ceea ce priveste calitatile lor in rolul de mama, resentimente legate de faptul ca au trebuit sa treaca singure – sau aproape singure – prin aceasta situatie.
Gestionarea situatiei si efectele pe termen lung ale avortului la adolescente difera in mod semnificativ de varsta la care se consuma aceasta experienta. Traseul cel mai anevoios il urmeaza tinerele cu varsta cea mai mica in momentul experientei avortului (14-16 ani), urmand ca, pe masura ce varsta si experienta cresc, efetele negative sa isi diminueze din intensitate (16-19 ani).
Aceasta depinde si de contextul global in care se desfasoara experienta: mediul social, principiile de viata, personalitatea, relatii, modul de raportare la viata in general, valorile, stilurile de viata.
Daca se incearca sa se traseze un grafic care sa urmareasca structura specifica a perioadei de dinainte de operatie, a celei din timpul experientei, si a celei de dupa aproximativ cateva luni, graficul ar avea forma de „U”, in sensul ca se porneste de la o situatie normala, favorabila de viata (linie constanta), urmeaza o cadere odata cu aflarea vestii sarcinii nedorite si o cadere si mai brusca odata cu operatia, (curba descendenta) dupa care se intra intr-un proces lent de ridicare – revenire la normal (linie ascendenta).
Fetele care sunt cele mai predispuse la traume indelungate sunt la varste fragede; adeseori lumea unei adolescente o impiedica pe tanara femeie sa cerceteze in profunzime semnificatia unui avort si impactul pe care acesta il va avea asupra viitorului ei.
Avortul la adolescente duce si la grave efecte fizice, multe enumerate in lucrari de specialitate, printre care infectiile postabortive, care pot conduce la instalarea, in timp, a sterilitatii sau pot provoca nasteri premature ori sarcini ectopice.
Un alt pericol major in cazul avortului il constituie uterul perforat sau alte complicatii: pierderea regularitatii ciclului menstrual, cresterea mortalitatii prenatale, hepatita, leziunea colului uterin, perforatia uterului, hemoragii, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale, inflamatia uterului, a trompelor, a pelvisului si a intregii cavitati abdominale, starea septica („otravirea sangelui”), tromboembolia (cheaguri de sange care blocheaza vasele sanguine), obturarea trompelor uterine, hemoragii uterine neregulate, cresterea frecventei sarcinilor extrauterine, ingustarea colului uterin.
Dar cel mai important este ca avortul la adolescente, in special daca ele sunt nevoite sa treaca prin aceasta groaznica experienta fara sprijinul partenerului, poate duce la grave probleme psiho-sociale si la tulburari de comportament specifice: comportamente deviante, cum ar fi consumul de alcool, de droguri, fumatul, apelul la antidepresive, dezechilibrarea alimentatiei.
avortul nu e bun la adolecență.dacă suntețiii adolecente si nu păstrații copiul avortațil este mai bine