Dragoste și relațiiSarutul - cel mai frumos mod de a comunica iubire

Sarutul – cel mai frumos mod de a comunica iubire

Sarutul este una dintre cele mai frumoase si expresive modalitati de comunicare prin intermediul limbajului non-verbal, care, datorita diferitelor forme pe care le poate imbraca si a nenumaratelor sensuri in care poate fi impartasit, oferit, sau doar dorit, poate fi impartit in mai multe tipuri de sarut, reprezentand subiectul central al acestui articol.

In comparatie cu alte forme ale limbajului non-verbal, al caror sens sau forma difera in functie de culturi, tipurile de sarut sunt aceleasi in orice parte a lumii, pastrandu-si sensul si forma. Astfel, prin diferitele tipuri de saruturi, buzele au rolul de a transmite celeleilalte persoane emotii, trairi, ce nu pot fi mereu exprimate prin intermediul cuvintelor. In functie de emotiile ce doresc a fi transmise, tipurile de sarut se impart in: sarut pasional, sarut prietenesc, sarut familial, sarut politicos, sarut formal.

Asadar, sarutul pasional este specific persoanelor aflate intr-o relatie de dragoste si are rolul de a transmite dorinta, placerea, dragostea pasionala, in comparatie cu cel prietenesc sau cel familial, ce inlocuiesc sentimente precum apreciere, loialitate, sprijin. De asemenea, sarutul politicos este insotit de sentimente precum respect si admiratie, in timp ce sarutul formal denota o atitudine insipida, rece, printr-un act realizat cu o oarecare doza de obligativitate.

Tipurile de sarut mai pot fi categorisite si in functie de partea corpului pe care sunt aplicate, existand in acest sens sarutul pe buze, sarutul pe obraji, sarutul pe nas, sarutul pe ochi, sarutul pe frunte, pe cap, pe mana, pe gat, etc. Sarutul pe buze este realizat pentru a transmite puternice emotii afective si pentru a arata gradul de apropiere dintre doua persoane, spre exemplu indragostitii, sau mama si copilul.

sarutul pe frunte

Sarutul oferit pe frunte poarta semnificatia unui gest protector, putand fi realizat atat intr-o relatie de dragoste, cat si intr-una de prietenie, sau familiala. Sarutul pe nas are un caracter ludic, iar sarutatul mainii este un gest politicos, respectuos ce denota admiratie si apreciere.

De asemenea, intensitatea si forma sub care acesta se prezinta, pot ajusta alte tipuri de sarut, care au rolul de a transmite, pe langa emotiile persoanei, caracterul acesteia, modul in care isi doreste sa fie privita si inteleasa de catre ceilalti. Astfel, aceste tipuri de sarut pot cuprinde “french kiss”-ul, un sarut pasional, specific indragostitilor, care necesita atat buzele cat si utilizarea limbii; masura in care persoanele isi folosesc limba in cadrul acestui sarut le poate defini ca dominante sau subordonate, iar modalitatea in care si-o folosesc denota nivelul pe care se situeaza pe axa extravert-intrvovert, precum si pasiunea acestora.

Pe langa “french-kiss”, sarutul mai poate fi apasat sau usor, fapt ce poate transmite informatii despre entuziasmul, impulsivitatea, timiditatea, stima de sine a celeilalte persoane. Astfel, persoanele timide, sau cele cu o stima de sine scazuta, sau cele calculate, sau cele fragile au tendinta de a-si presa usor buzele, obrazul, mana celeilalte persoane, in timp ce persoanele puternice, extravertite, impulsive au tendinta de a saruta apasat, pentru a se asigura ca cealalta persoana le simte si le intelege gestul.

Sarutul, indiferent de intensitatea sa, de cine este oferit, pe ce parte a corpului, sau in ce context, ramane un simbol al dragostei, al aprecierii, al respectului, pe care ceilalti ni le poarta si de care avem nevoie pentru a le putea spune ce simtim si noi, la randul nostru, atunci cand cuvintele nu sunt de ajuns.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.