Varsta la care femeile decid sa devina mame este astazi mai inaintata, multe considerandu-se pregatite sa aiba un bebelus de abia dupa pragul de 30 de ani – se pune astfel intrebarea care sunt beneficiile si riscurile unei sarcini dupa varsta de 35 de ani? Majoritatea articolelor si studiilor ofera pragul de 35 de ani ca fiind varsta la care cresc semnificativ anumite riscuri legate de sarcina.
Insa varsta la care o femeie este pregatita sa ramana insarcinata si sa fie mama nu trebuie calculata doar matematic, avand in vedere cresterea unor riscuri practice. O femeie sanatoasa, echilibrata si fericita de 35 de ani poate trai o sarcina mai sanatoasa decat o femeie de 20 de ani care are probleme medicale, care traieste dezordonat sau care nu se simte pregatita pentru sarcina. Nu trebuie ignorata realitatea cresterii anumitor riscuri – insa aceasta realitate nu ar trebui sa opreasca o femeie sa isi implineasca visul sau de a deveni mama unui copil. Auzim peste tot doar de cazuri nefericite – sunt cele care trezesc un anume interes si frica; cum ramane insa cu majoritatea dintre cazurile de sarcini purtate fara probleme de catre femei aflate la „varste mai inaintate”?
Care sunt beneficiile de a purta sarcina dupa varsta de 35 de ani?
Experienta de viata a femeii. Poate ca nu ati crede ca exista o diferenta marcanta intre o femeie de 29 de ani si una de 35 – ambele sunt considerate femei adulte. Maturitatea, modul de percepe si de a gandi insa, toate acestea se schimba semnificativ. Cu fiecare an in plus, femeia dobandeste o viziune mai echilibrata si matura asupra lumii si a vietii sale. Iar a fi o femeie echilibrata este un plus pentru o viitoare mama. De asemenea, tocmai dat fiind faptul ca o sarcina la peste 35 de ani prezinta anumite riscuri, femeia se va ingriji cu mai multa precautie.
O viata stabila. Pana la 30 de ani, majoritatea tinerelor nu pot spune ca duc o viata stabila, ordonata si linistita. Odata cu 35-40 de ani insa, viata si-a intrat deja intr-o rutina confortabila, iar femeia simte nevoia sa traiasca mai organizat. O viata stabila si o rutina ordonata sunt esentiale pentru a trai o sarcina sanatoasa si a fi mama unui bebelus. In plus, stilul de viata devine mai „cuminte”, excesele tineretii fiind deja limitate (mult mai putine femei de peste 35 de ani fac excese si au obiceiuri de consum riscante).
O situatie financiara stabila. A avea un bebelus presupune a avea resursele sa il cresti si ingrijesti, fiind o cheltuiala majora. Cate femei de 20 de ani au aceste resurse? O anumita situatie financiara stabila este o conditie de a trai fara griji si probleme sarcina.
Sacrificii mai mici legate de cariera. O sarcina la 35-40 de ani nu va presupune ca femeia sa renunte la scopurile sale in cariera – ea deja a ajuns intr-un stadiu de dezvoltare profesionala ce nu ii cere sa renunte la visele sale. In schimb, o sarcina la 20 de ani constituie deseori o cauza de intrerupere a studiilor sau de oprire brusca a dezvoltarii profesionale (revenirea in campul de munca este mult mai dificila pentru tinerele care nu au acumulat destula experienta de lucru).
Femeia se simte in masura sa faca fata noilor provocari. O sarcina nu pare la fel de infricosatoare pentru o femeie care a trecut deja prin diverse experiente de viata. Sigur, este o schimbare majora, insa o femeie mai matura ia situatia in mod practic si echilibrat. La fel si partenerul ei – un tanar de 25 de ani se poate speria de ideea de a fi tata, insa un barbat de 35 de ani este mai pregatit pentru aceasta schimbare.
Care sunt riscurile de a purta sarcina dupa varsta de 35 de ani?
Oboseala accentuata – chiar daca o femeie de 35-40 de ani nu este in nici un caz o femeie „batrana”, sarcina naste o epuizare crescuta, la fel si a fi mama unui bebelus. O tanara de 20 de ani oboseste mai greu, avand o cantitate mare de energie – anii in plus si provocarile vietii dau nastere la o stare crescuta de oboseala cotidiana, stare ce va fi mult intensificata de catre sarcina si apoi de rolul de mama a unui bebelus.
Starea de sanatate a femeii. Odata cu varsta este mai probabil ca o femeie sa dezvolte diverse afectiuni si conditii medicale. Acesta este de fapt esentialul cand discutam despre riscul sarcinii dupa 35 de ani: daca femeia si-a pastrat o stare de sanatate buna, acest risc este unul scazut; in caz contrar, va fi necesara precautia suplimentara in supravegherea sarcinii. Asadar, inainte de a incerca sa ramana insarcinata, un control medical complet este obligatoriu, control care sa evidentieze ce pericole pot exista.
Stresul de a fi mama la peste 35 de ani. Din pacate, tocmai articolele ce doresc sa faca femeile precaute si sa le atentioneze cat de importanta este ingrijirea pe perioada sarcinii, tocmai aceste articole sunt in masura sa streseze prea mult o viitoare mama. Citind si auzind doar despre riscuri si pericole dupa 35 de ani, va trai sarcina intr-o teama si anxietate care nu-i face nici ei, nici bebelusului prea mult bine (un nivel crescut de stres sau un stres constant influenteaza si fatul).
Necesitatea unor vizite medicale mai frecvente si a unor interventii medicale. O femeie sanatoasa nu va fi nevoita sa mearga la mai multe controale – insa pentru ca dupa 35 de ani, sarcina poate cauza mai des anumite conditii (diabetul gestational si preeclampsia sunt mult mai frecvente dupa 35 de ani), medicul ii poate cere sa vina mai frecvent la control.
De asemenea, anumite interventii sunt recomandate mai des – printre acestea, amniocenteza, interventie cu risc de avort spontan (aceasta este recomandata deoarece dupa 35 de ani creste riscul de anomalii genetice la fat). De asemenea, femeilor de 35 de ani li se fac mai des interventii la nastere, precum inducerea artificiala a travaliului si operatia de cezariana.
Anumite riscuri sunt intr-adevar mai ridicate pentru femeile insarcinate de peste 35 de ani. Printre acestea, anomaliile genetice si cromozomiale ale fatului (sindromul Down este mult mai intalnit) si pierderea sarcinii in timpul primului trimestru (cauzata de aceste anomalii). Alte riscuri se refera la sarcina ectopica, nastere prematura, greutate scazuta a bebelusului la nastere.
Atat timp cat femeia se bucura de o sanatate buna (de aceea un control medical prenatal complet este necesar) si atat timp cat tine cont de ingrijirea in timpul sarcinii, ea va avea o sarcina sanatoasa in cele mai multe cazuri.