Dezvoltarea inteligentei copilului – inteligenta persoanei este innascuta, fiecare mostenind capacitatea intelectuala, insa fara a fi stimulata si fara exercitiu, aceasta nu isi atinge potentialul. In alte cuvinte, atat mostenirea, cat si modul in care este incurajata dezvoltarea ulterioara joaca roluri decisive in cazul inteligentei copilului.
Discutand despre inteligenta, este necesar sa cunoastem faptul ca exista diferite tipuri de inteligenta: emotionala (despre care se va discuta intr-un alt articol), relationala (interpersonala), rationala – matematica (logica), spatiala (vizual), verbala (auditiv), artistica (creativitate). O persoana isi va dezvolta toate aceste tipuri de inteligenta, insa in general un anumit tip va domina – un copil creativ nu va excela deseori si la logica sau invers.
Dezvoltarea inteligentei copilului, a capacitatii sale innascute, este calea prin care acesta isi poate atinge adevaratul potential, caci in lipsa stimularii si a unui mediu care sa ii permita exersarea aptitudinilor sale, el va ramane intr-un blocaj. Simplu spus, un copil cu o capacitate superioara care nu dispune insa de conditiile necesare exersarii sale va fi intrecut de catre un copil ce are o mostenire modesta, insa care a avut parte de stimuli puternici.
Dezvoltarea inteligentei copilului – ce stimuleaza inteligenta
Sarcina sanatoasa – pe perioada sarcinii, mama trebuie sa tina un regim alimentar echilibrat si sa se fereasca de factori de risc (substante nocive). In plus, se pare ca, in afara de vitaminele prenatale, exista suplimente de acid docosahexaenoic, un acid gras ce stimuleaza formarea si dezvoltarea creierului fatului.
Atasamentul timpuriu fata de parinti este practic o conditie esentiala pentru dezvoltarea inteligentei copilului, dar si pentru dezvoltarea sa generala (psiho-sociala). Copilul ce primeste ingrijire, siguranta, atentie, afectiune inca din primele zile se va dezvolta in voie. Contactul propriu-zis: atingerile si contactul ochi-in-ochi sunt esentiale pentru copil, ce are nevoie sa simta apropierea si caldura (se pune accent pe rolul afectiv al mamei, insa si tatal este foarte important in atasamentul timpuriu). Si alaptarea este legata de dezvoltare: nu numai prin substantele nutritive (desi si acestea sunt importante, intarind sistemul imunitar), ci mai ales prin acest contact intim ce ii ofera bebelusului siguranta.
Sanatatea si sistemul imunitar – bebelusii care sufera timpuriu de o infectie oarecare pot avea intarzieri in dezvoltarea intelectuala (infectia consuma energia din organism, creierul fiind slabit). De aceea alaptarea in primele luni este importanta – intarind sistemul imunitar al micutului.
Explorarea – a permite copilului mic sa descopere lumea din jur, a-i vorbi simplu despre ceea ce vede,a-i oferi noi senzatii: noi peisaje, noi sunete, noi mirosuri – toate contribuie la dezvoltarea inteligentei sale.
Vorbit. A vorbi cu copilul il ajuta sa se simta in siguranta – atunci cand va aude vocea, insa ii stimuleaza si dezvoltarea vocabularului. A-i vorbi prin cuvinte simple, a-i citi povesti seara de seara, a-i raspunde la intrebari atunci cand copilul ajunge in faza descoperirilor si a intrebarilor…
Jocurile stimulante – in functie de varsta, veti gasi diferite jocuri stimulante; jucariile si jocurile nu au doar rol de amuzament – copilul, se stie, invata in primul rand prin joaca! De la seturi cu cifre si litere, la jocuri de constructie, la jocuri in doi sau in echipa la jocuri de logica sau de imaginatie – oferiti-i copilului o baza pentru exersarea aptitudinilor sale!
Siguranta – un mediu familial echilibrat, rutinier, cald si sigur este important pe parcursul intregii copilarii. Cand copilul traieste in nesiguranta sau in teama, el nu este liber sa isi exerseze capacitatile, fiind blocat.
Autonomia. Invatati copilul sa se descurce timpuriu singur cu unele sarcini simple, de rutina si incurajati-l sa faca singur din ce in ce mai multe! Laudati-l cand reuseste si ajutati-l doar cand chiar are nevoie! A interveni constant si a-l ajuta pe copil cu orice ii ingreuneaza dezvoltarea. Copilul are nevoie de provocari peste care sa treaca, de aceea nu il cocolositi si nu ii oferiti mereu totul pe tava…
Miscarea fizica. Inca de la 2 ani, orice pediatru va va recomanda ca micutul sa faca miscare fizica o ora zilnic! O minte sanatoasa si un echilibru psihic depind de sanatatea trupului. Miscarea fizica intareste capacitatile intelectuale ale copilului – ati simtit vreodata ca ganditi mai limpede dupa ce faceti putin efort fizic?
Alimentatia echilibrata isi joaca rolul important si cand discutam despre dezvoltarea inteligentei copilului (in special legume si fructe).
Incurajarea si aprecierea din partea persoanelor importante din viata copilului – prin laude si incurajari, copilul dobandeste increderea sa incerce, increderea ca poate reusi, dorinta de a face. In schimb, prin critica, el isi pierde increderea in sine si elanul; unii pot considera ca si o critica blanda – de tipul „nu e bine, mai incearca pana sa fii destul de bun” – poate stimula copilul, insa aceste critici sau cele mai severe, de tipul etichetarilor, pun de fapt piedica in avantul copilului. Aprecierea insa ii ofera un stimulent pozitiv minunat…
Noutatea. In ultima instanta, un copil isi dezvolta capacitatile intelectuale prin exersarea acestora; si are nevoie de noi provocari, noi activitati, noi probleme de rezolvat. Cu cat activitatile, jocurile, cartile, dar si discutiile purtate cu copilul sunt mai diverse si cu cat copilul descopera aspecte noi, cu atat dezvoltarea sa ia avant.