Ce apreciem la un partener de cuplu – ce calitati cautam de la partenerul nostru de cuplu, ce ne face la inceput sa il dorim si sa ne indragostim? Iubirea nu este haotica – de fapt, cand alegem un partener de cuplu, intra in ecuatie anumite calitati pe care le percepem si le valorizam la celalalt. Este util sa realizam ce anume ne atrage pe noi si ce apreciem la un partener de cuplu, in special pentru a evalua aceste trasaturi si raportandu-ne la noi insine – daca cerem ceva de la partener, oare nu ar trebui sa avem si noi ce oferi?
Ce apreciem la un partener de cuplu
Atractivitatea fizica. De cele mai multe ori, viitorul partener de cuplu ne atrage initial atentia prin modul in care arata! Stimulii care nasc atractia sunt initial cei exteriori, printre care aspectul fizic joaca un rol important (pe langa miros si atingeri). Insa nu este vorba de standardul frumusetii ideale: din contra, de cele mai multe ori, suntem atrasi de persoanele care au un grad de atractivitate fizica apropiat de cel personal!
Asadar, de cele mai multe ori, apreciem un partener care nu este nici frumos de pica (ne-ar pune in lumina proasta), nici excesiv de urat (ne-ar pune de asemenea intr-o lumina proasta, deoarece suntem judecati in functie de partenerul ales). Toate studiile psiho-sociale arata ca, in functie de cat de atractivi ne consideram pe noi insine, preferam si alegem un partener care se incadreaza in aceeasi categorie cu noi!
Carisma. Insa atractia nu se naste doar din gradul de atractivitate fizica: exista ceva mai subtil, mai impresionant si mai cuceritor decat frumusetea: carisma. Desi nu putem spune exact de ce unii sunt carismatici si de ce altii nu, o persoana cu acel je ne sais quoi ne atrage inevitabil. Carisma tine de siguranta de sine, de o anumita detasare relaxata, de farmecul personal si de felul in care o persoana stie sa se prezinte si sa comunice. O persoana carismatica va ghici imediat cum sa ne abordeze si cum sa se poarte cu noi, cucerindu-ne imediat…
Inteligenta. Ce apreciem la un partener de cuplu? Istetimea si cunostintele sale: a putea vorbi despre diverse lucruri, a avea cunostinte variate, a sti sa mentii o conversatie interesanta, a sti cum sa iti prezinti punctul de vedere, a fi deschis si nu incuiat, a avea argumente credibile… Majoritatea nu ne dorim un mic geniu – ne-ar face sa ne simtim inadecvat, banali – insa ne dorim o persoana care sa poata purta conversatii interesante, care sa ne poata spuna lucruri noi, de la care avem ce invata, care sa ne stimuleze si pe noi.
Cand descoperi ca persoana care te-a atras nu este in stare sa sustina o conversatie decat asupra unor aspecte superficiale sau fara interes, cand descoperi ca nici macar nu aveti interese comune si mai ales cand descoperi ca persoana nu prea este in stare sa inteleaga mare lucru, tot elanul tau este taiat de la radacina!
Simtul umorului. Apreciem si admiram simtul umorului la un partener – cand cineva ne poate face sa radem din suflet, cand cineva ne poate inveseli cu usurinta, cand cineva poate prezenta pana si o situatie neplacuta intr-o maniera umoristica – ne cucereste! Admiram in special persoana care poate sa rada cu lejeritate si sinceritate despre el insasi – caci o persoana care se ia prea in serios, care se crede prea importanta si care nu suporta cate o replica ironica la adresa sa nu este prea atragatoare… Un partener de cuplu pe care il apreciem este in stare si sa ne faca sa zambim cand avem o zi grea, sa aduca putina veselie atunci cand ne simtim doborati.
Similaritatile. Multe povesti de dragoste se nasc din descoperirea unei asemanari, a unui teren in comun intre doua persoane. Esti imediat cucerit de o persoana atunci cand incepi o propozitie…si celalalt o termina, intelegand exact ceea ce vrei sa spui! La fel, descoperirea subita ca iubiti acelasi fel de mancare, ca preferati aceeasi formatie, aceeasi carte, aceeasi activitate, va atrage unul spre altul si va ofera o baza de a continua relatia.
O asemanare, de la cele mici la cele mai importante (valori, perspective) este cea care ne atrage spre cineva si care ofera o baza pentru inceputul cuplului. Apreciem ca partenerul de cuplu sa ne impartaseasca interesele, preferintele, ideile. Mai mult, studiile psiho-sociale arata ca majoritatea ne gasim un partener stabil care are un statut social similar.
Succesul social si profesional. O persoana sigura pe sine, care are deja succes, care stie ce vrea de la viata, care stie si cum sa obtina ceea ce vrea – iata ce ne atrage si apreciem. A fi la randul nostru admirati de catre o astfel de persoana de succes ne mangaie orgoliul si ne face sa ne simtim mai valorosi. O persoana puternica si sigura pe sine, o persoana independenta si descurcareata, o persoana care deja a pornit pe propriul sau drum in viata, o astfel de persoana ne cucereste si impresioneaza.
Nevoia de a fi ingrijit/ instinctul de a avea grija. Cand incepi o relatie, ceea ce cauti si apreciezi este aceasta compatibilitate intre nevoile fiecaruia: unii sunt de felul lor protectori, cei care doresc sa aiba grija de un partener; iar altii sunt protejati, cei care au nevoie de cineva mai puternic alaturi pe care sa se bazeze. Aceste nevoi nu au legatura cu sexul: exista barbati protectori si protejati – la fel si femei. Insa ce cautam si valorizam este compatibilitatea intre aceste nevoi: nu vom fi atrasi deloc de o persoana care vrea sa fie ingrijita, care are nevoie de sprijin, daca aceasta cautam si noi – vom cauta o persoana puternica care poate sa ne sprijine!
Iubirea sa. Ce apreciem la un partener de cuplu mai mult ca orice altceva? Faptul ca ne iubeste! A ne simti iubiti, doriti, admirati, valorizati este ceea ce cautam si vrem cu totii. Un partener de cuplu care ne iubeste cu adevarat si care nu uita sa ne arate iubirea si dorinta sa, prin gesturi si vorbe, este in final ceea ce cautam…