Foosball-ul sau fotbalul de masa este o activitate care incepe sa prinda din ce in mai mult contur si pe teritoriul romanesc. Este o activitate de poate fi practicata atat de catre cei mari, cat si de catre cei mici, cele mai multe mese pentru foosball fiind amplsate in locurile destinate socializarii, in pub-uri, pe terase sau in salile pentru jocuri. Insa, oricine isi poate lua o masa de foosball de care sa se poata bucura in serile petrecute alaturi de prieteni, transformand chiar si cea mai monotona seara intr-o adevarata competitie.
Chiar daca pe teritoriul romanesc fotbalul de masa a devenit popular abia in ultimii ani, istoria sa este una indelungata si cat se poate de interesanta. Se spune ca primele variante ale fotbalului de masa au aparut in jurul anului 1890, insa jocul propriu-zis si termenul de fotbal de masa au fost patentate in anul 1923, asta dupa ce Harold Searles Thomton a inventat o varianta a jocului de fotbal de poate fi jucata acasa, nu pe un teren in aer liber. Si chiar a reusit, prima varianta a jocului de foosball fiind un real succes.
Treptat, foosball-ul a devenit una dintre principalele activitati de timp liber si s-a transformat de la un simplu hobby la un sport in adevaratul sens al cuvantului, numarul campionatelor la nivelul local si chiar international fiind in continua crestere.
Foosball-ul este un joc deosebit care imbina tehnicile fotbalului cu cele ale unui joc pe plansa. Poate fi jucat atat de catre cei mici, cat si de catre cei mari, pentru intreaga familie si pentru momentele petrecute alaturi de prieteni, regulile sale fiind destul de simple.
Regulile jocului de foosball
Inainte de a va prezenta regulile jocului trebuie sa mentionam faptul ca, in general, tabla de fotbal prezinta opt bare de control pe care jucatorii trebuie sa le miste in asa fel incat sa poata inscrie un gol, ca si in cazul unui meci de fotbal obisnuit. Insa, exista mai multe tipuri de mese de foosball. Acest joc poate fi jucat in doi sau uneori in patru jucatori, in echipe. De fiecare data, meciul va fi inceput de jumatatea mesei de foosball, in acest loc fiind amplasata mingea fara a o bloca.
La inceputul jocului, jucatorii sau echipele vor alege fie sa arunce mingea, fie isi vor alege terenul. In privinta terenului, regula spune ca la fiecare set acesta se schimba intre jucatori.
Atunci cand un jucator incepe jocul trebuie sa isi anunte adversarul rostind ready. De asemenea, adversarul trebuie sa anunte in urmatoarele secunde ca este gata de joc.
Cel care ataca va misca mingea de la randul 5 catre cel de al treilea rand. In cazul in care mingea ramane blocata, atunci ea trebuie sa fie atinsa de un jucator. Asadar, pozitia de incepere este randul cu numarul 5. Este foarte important pentru ca golul sa fie valabil sa paraseasca acest rand. Gol este considerat momentul in care mingea ajunge in poarta.
Ca si in cazul jocului obisnuit de fotbal, o minge iesita in afara terenului este considerata out. In acest moment, mingea este repusa in pozitie initiala, jocul fiind inceput de echipa care a pierdut ultimul set. Exista si situatia in care mingea nu poate fi atinsa de jucatori. In acest moment mingea este declarata inactiva sau statica. Nu este indicat sa se miste masa de foosball, ci mingea va fi asezata langa cel de al doilea sir.
In acest fel va veti putea petrece timpul liber intr-un mod inedit alaturi de prieteni si de intreaga familie.