Orice eveniment de amploare trebuie sa aiba la baza si o organizare pe masura iar in viata oamenilor, cel mai de amploare eveniment probabil ca este nunta si din moment ce te-ai hotarat sa o iei din loc, trebuie sa te bati cu capul de tot ce prinzi sa faci o lista a invitatilor la nunta, asa incat sa nu ofensezi pe nimeni, dar sa-ti fie si tie bine. Asta pentru ca nu exista nunta fara invitati. Chiar daca nunta ta se vrea a fi un eveniment foarte retrans, chiar daca poate nu vrei sa afle nimeni de ea, macar o lista mica cu persoanele cele mai importante trebuie facuta.
Atunci cand stabilesti data nuntii cu aproximatie si ai dat de veste ca urmeaza fericitul eveniment, atunci trebuie sa te ocupi de lucrurile cu adevarat grele si anume sa te gandesti cine vine, cine nu, pe cine te bazezi si asa mai departe. Dar inainte de a face lista invitatilor pentru nunta trebuie sa stii exact care este scopul tau si al partenerului, trebuie sa stii exact locul de care dispuneti si locatia pe care mizati, iar daca vreti ca nunta sa fie restransa, nu trebuie decat sa anuntati ca vreti o ceremonie de familie, care doar sa oficieze legatura dintre voi doi si nimic mai mult.
Puteti face apoi o petrecere cat de cat pentru restul cunoscutilor, pentru a face o cinste in favoarea nuntii. Asa nici nu mai suparati pe nimeni si in plus nici nu va mai simtiti vinovati. Daca apropiatii stiu de la inceput ca e posibil sa nu fie invitati datorita modestiei ce va caracteriza nunta, atunci nu se vor supara.
Cum faci lista invitatilor fara necazuri
Atunci cand faceti lista cu persoanele pe care doriti sa le aveti la nunta, trebuie sa va ganditi clar ca nu o puteti face singura, ci doar alaturi de parinti. Inainte de toate, parintii au si ei obligatia de a va ajuta si mai ales in cazul in care tinerii logoditi nu prea au prieteni, parintii sunt cei care pot aduce nuntasii ca sa le faca cinste copiilor lor, ca doar poate si ei au facut cinste altora la randul lor.
Indiferent de cine este persoana care va plati intreaga nunta sau va avea o contributie mai mare, numarul invitatilor trebuie sa fie egal din ambele parti. Asta inseamna ca daca parintii baiatului platesc nunta integral, oaspetii trebuie sa fie din ambele parti in mod egal, spre exemplu daca totatul invitatilor este de 200 si 100 sunt numai rude, trebuie sa invitati 50 din partea fetei si 50 din partea baiatului, ca sa nu se supere nimeni. Dupa ce v-ati consultat si cu parintii si ati observat ca poate intr-o parte sunt mai multi oameni de invitat, pentru ca spre exemplu familia mirelui este mai numeroasa, atunci trebuie sa va ganditi sa redistribuiti invitatiile si sa faceti sa fie bine.
In cazul in care parintii incearca sa se impuna, atat din partea mirelui cat si din partea miresei, tinerii trebuie insa sa fie mai pe pozitii si sa spuna clar pe cine doresc si ei sa aiba la nunta, pentru ca la urma urmei un eveniment asa de important poate sa fie petrecut alaturi de oameni care chiar daca nu va sunt asa de apropiati, macar i-ati vazut odata in viata.
Celebrarea unui moment asa de intim cateodata poate sa fie o adevarata probleme si o chestiune de discutie sau chiar de cearta intre familiile tinerilor, asa ca asigurati-va ca voi sunteti cei care puneti pe lista invitatilor numele si tot voi sunteti cei care tineti fraiele intregii situatii. Chiar daca poate parintii unuia dintre tineri s-au oferit sa plateasca pentru intreaga nunta, totusi nu ei se casatoresc, asa ca deciziile apartin tot mirilor.
Incercati sa tineti mereu carnetelul cu pregatirile si toate notitele pentru nunta alaturi de voi, in poseta in buzunar sau in masina, pentru ca nu se stie niciodata pe cine mai puteti taia sau trece pe lista invitatilor la nunta. In legatura cu colegii de munca, trebuie sa te gandesti clar ca acestia traiesc pe principiul „munca in echipa nu strica” iar daca te gandesti sa il inviti pe unul, va trebui sa intregesti lista cu toti.
Deci „totul sau nimic”. Asta inseamna ca, fie nu inviti pe nimeni de la locul de munca, fie ii inviti pe toti, ori chemi doar seful. La urma urmei lista invitatilor la nunta este alegerea voastra. Si dupa ce v-ati asigurat ca stiti in mare numarul de invitati, locatia si data exacta a evenimentului, atunci va puteti pune pe alesul modelului de invitatii, care probabil va una dintre cele mai grele situatii in care puteti fi pusi sau cele mai simple. Aici e bine sa va opriti asupra propriilor gusturi si sa nu va lasati influentati de parinti, la urma urmei invitatiile pentru nunta trebuie sa va reprezinte pe voi si nu pe parinti.