Atunci cand un cuplu decide sa-si uneasca destinele pe vecie, pot aparea probleme destul de mari daca nu sunt din aceeasi categorie sociala, insa Slava Domnului ca exista contractul prenuptial sau acordul prenuptial, cum mai este numit. Adica o simpla hartie prin care te obligi la ceva inainte de nunta. Lucrurile nu stau totusi asa de simplu, deoarece, se pare ca acordul prenuptial ridica mai multe pretentii, dar si mai multe probleme.
Motivele pentru care se semneaza de regula un astfel de act sunt: existenta copiilor dintr-o casnicie anterioara, pe care unul dintre parteneri au promis sa-i intretina, unul dintre cei ce vor sa se casatoreasca are o avere substantiala si vrea sa o protejeze sau bunurile sale sunt comune cu cele ale fratilor sau parintilor si astfel nu trebuie sa treaca granita familiei respective.
Ce contine un acord prenuptial
Acordul prenuptial nu trebuie sa constituie o jignire in cazul celui caruia i se propune, deoarece in secolul modernitatii, trebui sa fim realisti si constienti ca un divort se poate intampla oricand. Dar punand probleme asa din capul locului, s-ar gandi unii, atunci „de ce sa ne mai casatorim?”. Ca sa fiti cu acte in regula. In cazul in care divortati si aveti copii pe perioada casniciei, acordul prenuptial poate sa stabileasca si viitorul acestora, astfel incat ei sa nu ramana pe drumuri. Deci poate fi inclusa si pensia alimentara si anumite reglementari care vor usura divortul.
In acelasi timp, acordul prenuptial poate sa contina si aspecte care privesc modul de viata pe care doresc sa-l aiba cei ce se vor casatori, iar aici exemple sunt foarte multe. Putem, ca exemplu semnificativ sa oferim felul in care vor fi distribuite indatoririle in familie: daca cuplul va avea copii, mama se obliga sa stea acasa cu ei sa ii ingrijeasca cum se cuvine, tatal se obliga sa ii duca la scoala dupa ce se fac mai mari, mama se obliga la diverse treburi casnice si multe altele, pe care cei doi doresc sa le stabileasca de la bun inceput insa nu le pot stabili prin intermediul tribunalului, deci recurg la alte mijloace. Desi in aparenta poate sa para chiar o idiotenie, acest acord prenuptial se pare ca multi apeleaza la el, insa la inceputurile sale cuprindea lucruri mult mai concrete.
Important de retinut este faptul ca acordurile prenuptiale care nu sunt corespunzatoare legilor si sunt semnate doar cu intentia de a da divort ulterior, pentru ca ambele parti sa iasa in castig sau doar o parte, atunci acestea nu vor fi luate in considerare la tribunal. Acordul prenuptial trebuie realizat in prezenta unui avocat, trebuie sa fie scris dupa anumite legi si cu o documentatie in prealabil si trebuie sa fie facut de comun acord, iar acest lucru implica si prezenta a doi avocati care sa-i sustina pe fiecare in parte si in cele din urma sa-i si verifice pe fiecare in parte.
Din fericire sau din pacate insa, in sfera Romaniei prea putini practica acest tip de acord, deoarece atunci cand jura in fata lui Dumnezeu credinta si iubire vesnica si alte lucruri sfinte, tinerii nu se gandesc nici o clipa la divort, numai in cazul in care casatoria este facuta din interes. Dar cum majoritatea oamenilor de pe tinuturile mioritice au o situatie financiara modesta, nu prea se intampla lucruri de genul, iar daca se ajunge la divort, multi nici nu au ce sa mai imparta, dar de unde sa le mai si treaca pe hartie.
Aici vorbim despre oamenii normali si nu despre cei care sunt plini sau pline de tot si toate. Se stie clar ca si acordul prenupial este valabil doar in anumite situatii. Printre acelea se numara si intentia sigura ca cei doi urmeaza sa-si uneasca destinele, deoarece in caz contrar, nemaiexistand campul muncii, nu vor mai fi nici uneltele de munca.
Daca ati hotarat doar sa locuiti impreuna, fara acte, atunci nu prea se aplica prea multe legi. Inainte de a semna un acord prenuptial trebuie sa va informati in legatura cu codurile civile, sa va informati in legatura cu legislatia in vigoare si tot ce poate insemna juridic, legat de familie. Iar daca acordul prenuptial este realizat de cei doi care se vor casatori, atunci el trebuie realizat cu acordul unui notar public si semnat in fata lui.
Acordul prenuptial a aparut ca o alternativa a divortului. Se stie ca pe vremuri nu existau acestea si ca singura modalitate de a intrerupe o casnicie era moartea. Iar acesta este un alt subiect inclus in acordul prenuptial, care merita insa un capitol mult mai vast. Iar odata cu legalizarea, divorturilor oamenii s-au gandit ca pot elibera un alt act care sa includa si asigurarea unui trai decent chiar si dupa terminarea unei casnicii mai mult sau mai putin fericite.