Locuiești la bloc dar îți dorești cu ardoare un animal de companie? Un câine, o pisică, sau poate vrei un papagal. Ca să faci o alegere bună trebuie să ții cont de o serie de lucruri. Noul tău prieten o să aibă nevoie de spațiu, timp, resurse financiare și multă afecțiune! Știu asta pentru că atunci când stăteam la apartament mereu mă bătea gândul să iau un câine. Cu cât citeam mai mult, parcă ideea nu mai suna așa bine.
Copii vecinei au venit cu un câine acasă. Ce scandal mare a fost, apoi ca să vezi, a iubit câinele mai ceva ca pe copiii ei. Se aplică vorba aia, nu spune hop până ce nu sari. Totuși, nici acum că stau la casă nu mi-am găsit timpul necesar pentru un câine. Vreau să dezbatem subiectul : Câine vs pisică în apartament.
Contează și temperamentul animăluțului dacă ții musai să vă completați, documentează-te bine înainte să faci alegerea!
Dar haideți să vedem ce ar trebui să știm despre prietenul nostru blănos!
Câinii au nevoie să le aloci mai mult timp față de pisici. Trebuie scoși afară de cel puțin două ori pe zi , iar timpul alocat pentru plimbare e bine să fie de minim o oră. Dacă ai un job care te solicită mult, câinele nu este o alegere tocmai fericită. Acesta fiind unul dintre impedimente pentru mine.
Dacă e să vorbim și de resursele materiale alocate întreținerii animăluțului, acestea sunt destul de mari. În primul an de viață câinii au o serie de vaccinuri obligatoriu de făcut, deparazitare externă în fiecare lună și deparazitare internă o dată la trei luni. Dacă îți dorești mult un câine, partea financiară nu va mai fi o problemă, vei fi dispus să faci sacrificii, nu?
La toate astea se adaugă vitaminele de care are nevoie în procesul de creștere, hrana care trebuie să fie de calitate dar și alte lucruri de care prietenul tău blănos poate avea nevoie. Sau faci ca mulți alții, îl îndopi cu tot ce îți rămâne ție? Unii au impresia că aceste animale de companie trăiesc doar cu aer.
La fel de importantă este igiena. Întreținerea câinelui presupune spălare, pieptănare, toaletarea urechilor și a ochilor dar și tuns acolo unde este cazul. Pentru toate astea ai nevoie de produse de igienă special concepute pentru patrupedul tău. Cine are copil știe deja că nu este ușor să faci totul ca la carte.
În general la bloc se adaptează mult mai ușor câinii de talie mică sau medie. Aceștia se mulțumesc cu un spațiu mai puțin generos . Dar nu este singurul criteriu. Trebuie să mai ții cont și de nivelul de docilitate și energie al animalului. Rase de câini recomandate în acest caz sunt: Bichon Frise, Yorkshire Terrier, Bulldog englez, Shih Tzu, Cavaler King Charles Spaniel, Boston Terrier. Chiar și Chihuahua. Acesta din urmă fiind un câine extrem de gălăgios dar poate fi temperat prin dresaj.
Ce trebuie să ști dacă vrei să-ți iei o pisică, animal de companie?
Pisicile sunt ideale pentru persoanele ocupate, care lipsesc multe ore de acasă. Pufoșenia doarme în medie 15-18 ore pe zi, așa că nu o să-ți simtă foarte tare lipsa. Dacă primește hrană, apă proaspătă și un așternut curat, fii sigur că este fericită! Pisicile preferă să mănânce puțin și des, așa că este bine să primească hrana uscată la discreție. La capitolul întreținere, pisica se toaletează singură. Așa că nu te strădui să faci ceva ce ea face oricum foarte bine! Nu trebuie spălată decât în cazuri speciale. De altfel nici nu este o mare iubitoare de apă. În schimb, fiind un animal cu blană e bine să fie pieptănat zilnic dacă are blana lungă și săptămânal dacă are blana scurtă.
Dacă pisicuța ta stă în casă nu are nevoie de deparazitare externă, în schimb ,o dată la trei luni ,trebuie să-i faci deparazitarea internă. E bine să te documentezi din timp și despre efectele sterilizării. Cel mai des întâlnit efect secundar după sterilizare este legat de îngrășarea pisicuței. Aceasta tinde să mănânce mai mult, să bea puțină apă și să facă puțină mișcare. Cunoscând aceste lucruri trebuie să umblăm la alimentație. În comerț există hrană concepută special pentru această categorie de animale. Dacă pisica primește hrană adecvată, nu va avea probleme legate de greutate. Rase de pisici care se adaptează ușor în apartament sunt : British Shorthair, Pisica Persană, Pisica Albastru de Rusia, Rasa javaneză, Ragdoll, Somali.
Deci, câine sau pisică?
Iar acum când ai înțeles cum stă treaba, poți cântări bine lucrurile și să alegi responsabil! Sau poți să ne spui ce ai ales, dacă ai deja un animal de companie.
Ce trebuie să ții minte este că, dacă ai luat un prieten cu blană, câine sau pisică, trebuie să-l îngrijești, să-l iubești, să-i dai din timpul tău! Și el îți va dărui în egală măsură multă afecțiune, prietenie și devotament!