Luna mai reprezinta ultima luna a primaverii, iar lucrarile care vor fi efectuate in gradina in aceasta luna vor fi numeroase. Conform calendarului oricarui gradinar, iata ce trebuie sa facem in gradina in luna mai.
Gradina de mai deja abunda de culori, miresme si zumzete iar gradinarul nu mai pridideste cu treburile pe care trebuie sa le realizeze.
Mutati ghivecele cu plante de interior in balcon sau in gradina. In luna mai soarele este deja destul de puternic, iar lumina este suficienta pentru ca plantele de apartament sa isi reia procesul de crestere. Scoateti ghivecele cu flori in gradini sau in balcoane si asezati-le in zonele cele mai insorite.
In aceasta luna, gradina incepe sa prinda contur. La inceputul lunii este momentul sa incepeti sa cultivati rasadurile pe care le-ati pregatit inca de la inceputul primaverii. Inainte de a planta rasadurile, pregatiti foarte bine solul in functie de nevoile fiecarei plante in parte. Scoateti salata, ridichile, ceapa, usturoiul si restul plantelor din cultura trecuta si sapati bine solul. Folositi substante nutritive si cultivati rasadurile de rosii, ardei si vinete in zone insorite.
Tot in luna mai este momentul sa cultivati castravetii. Pe la jumatatea lunii, cand solul este bine incalzit, puteti semana semintele de castravete in locurile incalzite. Dupa ce ati semanat castravetii, timp de aproximativ doua saptamani cat va dura pana cand acestia vor germina, puteti acoperi solul cu o folie. De asemenea, este important ca solul sa fie in permanenta umed.
Dovleceii vor fi si ei cultivati in aceasta luna. Este foarte important ca spatiul pe care il alegeti pentru plantarea dovleceilor sa fie foarte generos deoarece nu este indicat ca aceste plante sa fie foarte inghesuite. Dovleceii sunt un adevarat deliciu al primaverii si daca se vor respecta regulile de ingrijire va veti bucura de o recolta bogata si foarte gustoasa.
Tot in luna mai va fi cultivata si fasolea.
Luna mai este cea mai potrivita pentru transplantarea puietilor de arbusti si pomi fructiferi.
De asemenea, arbustii si copacii batrani vor fi tunsi. Chiar daca deja au inflorit sau inumugurit, vremea calda va reprezenta mediul propice pentru taierea crengilor fara a exista riscul aparitiei anumitor probleme.
Sapati solul din jurul arborilor din gradina si adaugati compost sau gunoi de grajd.
Tot in luna mai va veti bucura de primele fructe din gradina asa ca nu ezitati sa culegeti fructele pline de vitamine si savoare.
Ingrijiti atent gradina in luna mai deoarece vremea calda va duce la dezvoltarea mai rapida a buruienilor, dar si la raspandirea daunatorilor. Studiati cu atentie toate plantele, atat pomii fructiferi, cat si legumele recent cultivate pentru a nu avea neplaceri. Daca observati modificari in structura plantelor va trebui sa luati masuri cat mai repede cu putinta pentru ca daunele sa nu se extinda.
Nu trebuie sa uitam ca luna mai este luna florilor, iar feeria de culori care va cuprinde gradina in aceasta perioada va va umple de energie si de optism in fiecare zi. Printre cele mai apreciate flori ale lunii mai care nu ar trebui sa lipseasca din gradina dumneavoastra se numara: panselutele, carciumaresele, rhododendronul, trandafirul, crinul, irisul, nu-ma-uita, liliacul si petuniile. Pentru a va bucura mai mult timp de frumusetea acestora, oferiti-le conditiile optime adica apa suficienta si substante nutritive.
Armonia de culori si miresme este imbogatita de parfumul cald al florilor de salcam.
De asemenea, in luna mai vor fi plantate florile pentru vara printre care se numara begonia, scabiosa, coreopsis si fuchsia.
Nu uitati nici de gazon care are nevoie de foarte multa apa in aceasta luna pentru a se dezvolta corespunzator.
Si dupa ce toate aceste lucrari au fost puse la punct, este timpul sa va ocupati si de spatiul de socializare. Stergeti mobilierul, vopsiti-l si lacuiti-l pentru ca zilele lungi din vara care nu se lasa asteptata vor fi mult mai placute daca vor fi petrecute in sanul naturii, in gradina proprie.