DiverseSfaturi inedite pentru întreținerea mașinii

Sfaturi inedite pentru întreținerea mașinii

Dacă vrei să-ţi păstrezi maşina într-o stare perfectă sunt câteva sfaturi de care este bine să ţii cont. Eu am un Audi A6 din 2012, motor de 3, 245 CP, o bijuterie de mașină. Vă spun sincer, nu mă pricep prea bine la mașini, dar încerc pe cât posibil să o întrețin. Merg la service la fiecare 15.000 km sau maxim la un an de zile. Am grijă să pun motorină de calitate, dacă o fi, că despre fiecare benzinărie auzi câte ceva.

Vorbeam ieri cu un prieten și am deviat discuția spre aria auto. A început să-mi spună mai multe lucruri interesante despre niște moduri inedite de a-ți îngriji mașina. Nu e nici el vreun expert, o fi citit pe net, dar mi s-a părut un subiect bun de discutat. Am să vă transmit toate sfaturile lui și cum fac eu. Pe urmă, vă invit să comentați și voi cu trucurile pe care le cunoașteți.

Nu trebuie să stai toată ziua la spălătorie, să  consumi resurse gen timp şi bani.  Sunt soluţii practice pe care le poţi prepara în confortul casei tale, pentru întreținerea mașinii:

Curăţă tapițeria cu soluţie de covoare

Cel mai bine tapițeria se curăţă cu soluţie de covoare. Amestecă soluţia cu apa până devine spumă . La preparare ţine cont de  proporţiile enunţate pe ambalaj. Foloseşte la curăţat  o bucată de perdea, este ideală întrucât nu reţine apa. După încheierea procedurii, ţine uşile maşinii deschise preţ de câteva ore – asta dacă nu e parcata in fața blocului..  Această modalitate de curățare este pretabilă în zilele însorite, altfel riști să apară un miros neplăcut  în interiorul maşinii.

Eu folosesc totuși, mai des, niște șervețele speciale pentru tapițerie din piele, iar când doresc o întreținere mai serioasă am o soluție specială. Să știți că și acum simt uneori mirosul de piele, parcă ar fi nouă mașina.

Bicarbonat de sodiu şi oţet pentru pete

Dacă obişnuieşti să mănânci în maşină, această soluție este ideală pentru scoaterea petelor lăsate pe tapițerie de la mâncare.  Amestecă oţet alb şi bicarbonat până obţii o pastă, aplică în zonele cu probleme folosind o periuţă de dinţi. Lasă soluţia să acţioneze câteva ore apoi aspiră locul.

Nu am mai apucat să îl întreb dacă și la piele merge, căci mi se pare riscant dacă nu e material. La cele din piele, de obicei dacă se păta cu ceva, deși nu prea avea cu ce, foloseam aceleași șervețele de întreținere. A încercat cineva această soluție cu bicarbonat?

Cum scapi de părul de câine din maşină

Umezește bine tapițeria cu apă, apoi curăţă părul folosind o racletă.

Nu am câine, deci nu am treabă cu părul din mașină. Dar știu că există ceva dispozitive speciale care îți preiau părul pe ele inclusiv de pe canapea. În cel mai rău caz îmi vine acum în minte acele perii cu lipici pentru scamele de pe haine.

Polish pentru bord cu ulei de măsline

Aplică pe bord ulei de măsline, apoi şterge cu o cârpă curată din bumbac. Pare o soluție bio, dar nu știu cât este de viabilă.

Pe exterior nu am întreținut mașina niciodată în mod deosebit. Încercam să o duc la spălătorii unde o mai ștergeau extra cu ceva soluții de întreținere. Acum cum mă gândesc, parcă mă bate gândul să văd ceva soluții și de exterior, căci mașina e un vișiniu perlat. Necesită puțină atenție să arate mereu bine.

Odorizant de mașină

Amestecă bicarbonat de sodiu cu ulei esenţial, pune într-un borcan şi găureşte capacul.

De la Mol de unde alimentez iau de obicei câte un odorizant. Nu îmi plac mirosurile dulci, de obicei iau new car, sport, mentă, etc. Mirosuri cât mai fresh. De obicei iau odorizant simplu, dar mai luam și sticluțe cu capac de lemn. Prima dată uitasem să dau jos capacul de plastic, nu știam de ce nu miroase. M-am prins în final.

Folosește periuţa de dinţi pentru locurile greu accesibile

Pentru locurile înguste, foloseşte periuţa de dinţi. Perii vor reuşi să scoată  firimiturile intrate în locurile greu accesibile ale maşinii.

Oh, da. Cum mergem la drum lung, mereu mănâncă copilul în mașină, de la sendviș, biscuiți, fructe. Vrei nu vrei se adună firimituri și resturi minuscule printre zonele greu accesibile. De obicei rezolv cu un aspirator de mașină, nu prea am avut probleme să nu iasă din locurile mai greu accesibile.

Geamuri fără urme

 Dacă vrei geamuri fără urme, aplică oţet şi apoi curăţă cu un ziar.

Clin nu mia e la modă? De obicei foloseam clin dacă vroiam să fie mai curate. Ce-i drept oțetul e mai bio, dar ziarul? Poate o lavetă.

 Spală caroseria cu săpun

Amestecă săpun de casă cu apă şi udă bine maşina, aplică pe suprafaţa caroseriei. Vei obține efectele unei spălări organice.

Săpunul de casă conține sodă caustică, știu asta de când eram copil la mama acasă și făcea săpun. Nu stârnește o reacție negativă cu vopseaua? Este acesta un sfat bun? Eu o duc la spălătorie, nu știu ce soluții au, dar arată bine când o iau de acolo.

Curăță roțile cu bicarbonat

Prepară o pastă din apă şi bicarbonat de sodiu, acoperă  complet roţile, lasă câteva minute să acţioneze apoi clăteşte.

Poate fi o soluție bună, mai ales când stropesc pe jos iarna să nu înghețe și toate roțile se  murdăresc de pe carosabil cu ceva greu de spălat. Din nou, dusă mai des la spălătorie, mi se rezolva problema.

Jante strălucitoare

Dacă vrei ca jantele tale să arate ca noi, foloseşte soluţia cu oţet. Pune părţi egale de apă şi oţet într-o sticlă cu pulverizator şi aplică pe zona cromată.

Apropo de jante, eu mi le-am vopsit negru lucios. Aveam chedere argintii și le-am schimbat cu negru ca sticla. fața iar era nu argintiu, dar la un mic incident a trebuit să schimb partea cu logo și am pus totul negru.

Nota: folosește cu atenție sfaturile de mai sus, totul depinde de produse și concentrația lor. Aplica mai întâi pe o suprafață mică pentru a testa. EU NU LE-AM TESTAT!

Ai și tu alte soluții la îndemână pentru întreținerea mașinii? Nu uita: sharing is carring.

Vă aștept cu păreri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.