Animale de companieCum decorăm un acvariu și ce fel de plante sau materiale putem...

Cum decorăm un acvariu și ce fel de plante sau materiale putem pune?

Cum decoram un acvariu? – Exista cateva lucruri care trebuie avute in vedere in decorarea unui acvariu, totul trebuie gandit in cele mai mici detalii, insa pana la urma intreaga operatie depinde de gustul fiecarui acvarist in parte dar si de ce tip de pesti vor fi adapostiti in apa respectiva. Acvariul va trebui sa imite un mic colt al lumii subacvatice in casa celui care il detine.

Unii prefera sa puna in acvarii cufere cu comori, bucati de marmura ce reprezinta ruinele unui oras scufundat, corpuri de nave si alte elemente decorative care pot fi deosebit de atractive insa se poate intampla sa distraga atentia celui care admira acvariul de la ceea ce este cel mai important si anume pestii din apa. Astfel de grote, nave scufundate sau ruine de castele sunt realizate in special din plastic sau ceramica si deci nu degaja nici un fel de substante toxice in apa pentru a dauna pestilor.

Cei care se gandesc sa folosesca pietre naturale trebuie sa tina cont de faptul ca acestea ar putea afecta compozitia apei. De aceea in dorinta de a realiza un tarm stancos este bine sa se foloseasca granit – care nu degaja substante nocive in apa din acvariu. Una din pietrele naturale care este cea mai indicata pentru acvariu este limestone – o piatra de constructie universala, ce poate avea culori diferite si este calcaroasa. Din ea se pot crea diferite pietre pe fundul acvariului.

In timp piatra se dizolva incet, de asemenea ea creste si duritatea apei cu 2-5º – aspecte de care trebuie tinut cont, pentru ca sunt foarte importante. Rocile din marmura sunt foarte frumoase, insa sunt mai rare. Ele au un colorit ce variaza de la alb la gri si galben. Foarte decorativa si in acelasi timp practica este piatra de lava (provenita din lava vulcanica) din care se pot face interesante pesteri, cu aspectul poros si culori diverse. Aceasta nu schimba apa (este neutra in apa) insa este destul de costisitoare si se gaseste mai greu. Indiferent de ce pietre se aleg, ele in prealabil trebuie curatate si fierte in apa pentru a fi dezinfectate.

Pentru decorarea acvariului se folosesc bucati de lemn de mahon – care este negru, mai greu decat apa si se poate aseza mai usor in partea de jos a acvariului. Acest lemn nu necesita tratament special pentru ca el nu elibereaza substante nocive in apa. Unii acvaristi folosesc si alte tipuri de lemn mai accesibile cum este de exemplu cel de mesteacan sau de stejar, lemnul de plop, arin sau salcie. Acestea trebuie supuse unui tratament inainte de a fi introduse in acvariu, se fierb in apa cu sare de mai multe ori, timp de 3 ore si apoi se tin mai multe zile sau chiar saptamani in apa, pana ce aceasta ramane limpede.

La un litru de apa se pun 30 g de sare. Lemnul de mesteacan si cel de stejar este mai rezistent poate dura in acvariu pana la 10 ani, celelalte tipuri rezista cam 3 sau 4 ani, dupa aceea incep sa putrezeasca. Foarte buna este cheresteaua care se fierbe doar 40 de minute in apa cu sare, apoi se tine in apa limpede si este gata de utilizare. Lemnul de bambus este potrivit pentru acvariu, arata frumos si ofera locuri de refugiu pentru pestii timizi din apa.

Bucatile de lemn de rasinoase nu sunt indicate pentru acvariu tocmai datorita rasinei. La fel si coaja de nuca de cocos trebuie fiarta inainte de a fi pusa in acvariu. Ea se plaseaza pe fundul acvariului si va deveni astfel o grota foarte apreciata de pestii care au tendinta sa se ascunda sau chiar de cei care o vor vedea ca pe un adapost in care sa se reproduca. Coaja de nuca de cocos trebuie in prealabil fiarta timp de 40 de minute in apa cu sare apoi tinuta in apa limpede, ea nu putrezeste, insa in timp poate scadea pH-ul apei, acesta devenind mai acid.

Partea de jos a acvariului poate fi decorata cu pietricele naturale, colorate, netede si foarte luminoase, insa trebuie atentie si la compozitia lor. De exemplu o piatra rosie-inchisa sau portocalie poate indica saturatia de fier si deci nu ar fi deloc indicata sa fie plasata in apa. Inainte de a introduce pietrele in acvariu ele trebuie dezinfectate si in acest sens este bine sa fie curatate cu ajutorul unei perii sub jet de apa, apoi lasate sa stea o perioada de timp in apa limpede si uscate in cuptor timp de 10 minute.

acvariu

Acvaristii obisnuiesc sa isi decoreze partea de jos a acvariului cu diferite scoici, insa inainte ele trebuie fierte putin si apoi clatite cu apa rece. Acestea insa sunt mai putin recomandate deoarece in timp se dizolva incet sau se rup si elimina calciu in apa. Atentie insa, nu se pun scoici naturale de mare intr-un acvariu cu pesti de apa dulce. Scoicile care au dimensiuni mici se pot dizolva in 3 ani. Daca se decide folosirea scoicilor trebuie asociate si cu plantele vii de acvariu care au capacitatea de a absorbi calciul.

Plantele vii arata natural insa pot creste peste obiectele din acvariu, se pot imbolnavi sau mor si afecta in mod negativ apa. De asemenea curatarea acvariului si a lor va fi mai dificila, de asemenea in mod constant ele trebuie inlocuite. Plantele artificiale nu arata ca si cele vii, ci mai putin natural, insa nu afecteaza in nici un fel calitatea apei. Desigur fiecare acvarist poate alege ce i se pare mai atractiv, este o chestiune de gust, el va decide ce fel de plante are nevoie pentru acvariul sau.

Un acvariu de apa sarata presupune o intretinere mai costisitoare ceea ce nu este la indemana oricui. Un astfel de acvariu ar trebui sa aiba corali de plastic frumos colorati, lumini de acvariu ce sa creeze efectul de mare albastra, etc. Nu sunt indicati coralii naturali pentru ca structura lor poroasa se curata destul de greu si nici plantele vii care ridica si ele costul de achizitie prin inlocuirea lor dupa o perioada scurta de timp, in continuu.

Nisipul din acvariu trebuie cu atentie ales astfel incat pestii si alti ,,locuitori” din acvariu care isi petrec timpul pe fundul vasului sa se simta bine. De asemenea nisipul este foarte frumos pentru completarea decorului. Un lucru e sigur pietrisul nu creeaza un efect estetic deci trebuie evitat, in comparatie cu acesta nisipul are un aspect de catifelare. Nisipul este insa de mai multe feluri, cel mai fin are particule de 1 mm. Cel mai bine este sa se amestece nisipul fin cu unul mai grosier pentru a avea si capacitatea de a consolida radacina plantelor din acvariu si a permite in acelasi timp circulatia buna a apei.

Nisipul este important si pentru pestii din acvariu – multi dintre ei obisnuiesc sa sape, sa-si caute hrana in el sau sa-si depuna icrele. De aceea cel mai bine este ca nisipul sa aiba particule de 1-1,5 mm dar si de 2-4 mm. Daca este cumparat se poate introduce direct in acvariu, in caz contrar cand nu provine de la magazinele speciale si este natural trebuie fiert inainte pentru a fi distruse toate materiile organice, toti germenii sau alte substante care pot cauza infectii grave la pesti.

In magazinele de specialitate se gasesc tot felul de decoratiuni care imita pe cele naturale – amfore, coloane, vase, pietre artificiale, pesteri din materiale plastice, corali artificiali, cranii, cufere, etc. Acestea sunt durabile si pot fi curatate foarte usor. De asemenea produsele din ceramica sunt foarte indicate, ele sunt frumoase, durabile si accesibile ca pret. Atentie insa – ceramica trebuie sa fie de calitate deoarece daca este facuta prost va deveni o sursa de substante chimice complet neindicate in apa. Indiferent de ce fel de decoratiuni se folosesc – naturale sau artificiale – acestea nu trebuie sa aiba margini ascutite deoarece pestii se pot rani atunci cand inoata speriati sau se grabesc sa se ascunda.

Decorarea unui acvariu ofera un adapost placut pentru pesti dar este si un mijloc de divertisment. Indiferent de optiuni cert este ca fiecare acvariu va fi unic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.