Animale de companieSpecii de șopârle gecko bibron potrivite pentru viața într-un terariu - Pachydactylus...

Specii de șopârle gecko bibron potrivite pentru viața într-un terariu – Pachydactylus bibroni

In regiunile din sudul Africii traiesc interesante specii de soparle Gecko bibron din care specia Pachydactylus bibroni are dimensiunea mare, poate ajunge la lungimea corpului de 18 cm. In mediul sau natural aceasta specie isi petrece cea mai mare parte a timpului in copaci, este foarte sociabila, are obiceiul de a trai alaturi de alte exemplare asemanatoare formand grupuri de cate 20 de reptile. In conditii de captivitate soparlele nu mai sunt atat de prietenoase, din contra masculii devin teritoriali, agresivi si se ataca reciproc pentru spatiul din interiorul terariului, in care sunt adapostiti.

Cei care doresc sa achizitioneza astfel de specii de soparle Gecko bibron au nevoie de un terariu cat mai mare (de aroximativ 80 de litri) in care sa tina o pereche de astfel de reptile – mascul si femela – si nu mai multe exemplare, pentru a evita conflictele dintre ele. Mai mult decat atat trebuie sa fie atenti ca astfel de soparle pot manifesta agresiune si fata de ei, ii pot musca atunci cand nu sunt atenti si tin mana in apropierea lor. De fiecare data dupa ce s-a manipulat o astfel de soparla sau lucrurile la care ea are acces este obligatoriu ca mainile sa fie bine spalate cu apa si sapun.

De asemenea si terariul soparlei este bine sa fie curatat o data pe saptamana, pentru a se combate bacteriile ce se pot dezvolta in timp. Terariul trebuie sa fie acoperit cu un capac care sa aiba orificii pentru aerisire pentru ca soparla sa nu iasa afara, iar in interior sa fie decorat cu crengi de copac, plante naturale sau artificiale care sa imite oarecum mediul natural din care provine si sa fie suficient de rezistente astfel incat sa-i ofere posibilitatea de a se catara pe ele.

Avand in vedere faptul ca specia Pachydactylus bibroni nu este o soparla nocturna si ca prefera in timpul zilei sa fie activa, sa-si caute hrana sau sa se incalzeasca la razele soarelui, proprietarul trebuie sa pozitioneze terariul aproape de fereastra pentru a-i oferi cat mai multa lumina naturala pe parcursul zilei. De asemenea trebuie sa i se asigure o temperatura corespunzatoare mediului din care provine, in Africa temperaturile ajung la 43ºC.

Pachydactylus bibroni
Pachydactylus bibroni

Astfel in terariu temperatura este bine sa fie de 35-43ºC si minim de 23-29ºC. Pe timp de noapte temperatura poate varia intre 18-24ºC. Lampa cu lumina ultravioleta poate ajuta pentru incalzirea terariului. De asemenea foarte importanta este hrana si apa fara de care soparla nu ar putea supravietui. Umiditatea este bine sa fie de 65%, aceasta se poate realiza prin pulverizarea cu apa a peretilor in interiorul terariului.

In mediul ei natural soparla Pachydactylus bibroni se hraneste cu diferite insecte, ea fiind o specie insectivora, de aceea si in conditii de captivitate trebuie sa beneficieze de o astfel de dieta formata din greieri, viermi si alte insecte. De asemenea de 3 ori pe saptamana alimentatia sa va fi completata cu multivitamine si suplimente de calciu pulbere.

Nu trebuie sa-i lipsesca niciodata un recipient cu apa proaspata unde sa isi astampere setea de cate ori simte nevoia. La soparlele tinere este necesar sa se administreze hrana de 2 ori pe zi (formata din greieri mici), in rest o singura data. Soparlele-pui au la nastere 5 cm si trebuie separate de parinti pentru a nu fi agresate de acestia.

Soparla Pachydactylus bibroni are corpul in nuante maronii si un mod de viata foarte interesant – ceea ce face sa fie frecvent achizitionata si crescuta in conditii de captivitate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.