Sarcină & BebeCare sunt cauzele febrei la bebeluși și cum le puteți trata acasă

Care sunt cauzele febrei la bebeluși și cum le puteți trata acasă

Febra la bebelusi – cum va dati seama ca micutul are temperatura crescuta, ce masuri adecvate puteti sa luati si cand sunati medicul pediatru? Majoritatea bebelusilor adusi de catre mamici la spital au febra – si intr-adevar, febra micutului, mai ales in primele luni de viata, este un motiv de ingrijorare.

Cand vorbim despre febra la bebelusi

Un bebelus sanatos are o temperatura corporala situata intre 36 si 38 de grade Celsius. Daca temperatura este de 38 grade Celsius sau peste, masurata rectal, atunci vorbim de febra bebelusului; insa intrebati medicul, deoarece unii considera ca o temperatura de 37.8 grade la un bebe sub 3 luni este febra. Puteti verifica aceasta – masurati temperatura rectal de cateva ori cand bebe pare sanatos si nu are nici un simptom si vedeti intre ce cifre se incadreaza.

Retineti ca dupa-amiaza tarziu si seara devreme, temperatura corporala creste cu putin (0.5 – 1 grad) in mod natural, deci daca e mai crescuta decat de obicei, insa nu este de 38 de grade Celsius sau mai mult, nu vorbim despre febra. In general, o temperatura intre 37.8 (sau 38) si 38.5 este febra usoara, intre 38.6 si 40 grade este febra inalta si peste 40 grade este considerata o urgenta la bebelus.

Febra la bebelusi nu este in sine o boala – ci un simptom ca organismul se lupta cu o infectie (virala, bacteriana). Temperatura crescuta la bebelusii mici, sub 3-4 luni, este motiv de ingrijorare deoarece sistemul lor imunitar nu este inca intarit, asadar poate ca nu se descurca cu lupta impotriva infectiei ce a cauzat febra – in plus, deshidratarea este periculoasa.

Cauzele febrei la bebelusi

In majoritatea cazurilor, febra micutului este cauzata de o infectie a organismului. Sistemul imunitar depisteaza infectia cu un virus sau bacterie si astfel creste temperatura corporala. Temperatura crescuta de fapt ajuta corpul sa se lupte cu infectia, deoarece mediul incalzit este nefavorabil pentru virusi si bacterii.

In cazuri mai rare, febra poate fi cauzata de supraincalzirea unui bebelus – infofolirea sa in multe hainute si paturi si supraincalzirea camerei. Alteori, deshidratarea cauzeaza febra, desi in general se intampla invers (febra duce la deshidratare).

Cum sa stabiliti adecvat temperatura lui bebe

Desi va puteti da seama deseori ca bebe are febra printr-o simpla atingere a fruntii sau printr-un sarut pe fruntea sa, doar termometrul va putea indica exact temperatura lui bebe. Pentru bebelusii mai marisori ii puteti lua temperatura si la subrat, insa medicii pediatri recomanda masurarea rectala ca fiind cea mai exacta, in special in primii doi ani de viata. Folositi un termometru electronic. Nu luati temperatura imediat dupa o baie sau dupa alaptare.

Varsta lui bebe

Oricand un bebelus are sub 3 luni de viata, o febra indica o infectie ce necesita ingrijire medicala imediata – mergeti la spital. Chiar pana la varsta de 6 luni, daca depistati o temperatura crescuta, de 38.3 grade Celsius sau peste, nu ezitati sa va sunati medicul pediatru si sa ii cereti un sfat.

Pentru un bebe de peste 6 luni, e recomandat sa sunati medicul atunci cand temperatura este de 39.4 grade Celsius sau peste (sau cand exista alte simptome – vedeti mai jos). Vorbind despre temperatura, trebuie sa stiti ca si atunci cand temperatura este mai joasa – sub 36 grade, este un semn de ingrijorare si trebuie sa sunati medicul.

Alte simptome

Important este sa urmariti starea generala a micutului, nu doar evolutia temperaturii corporale. Bebelusul pare ca se simte rau? Plange mult, este mai iritat decat de obicei, mai activ sau, dimpotriva, inactiv si letargic? Suge ca de obicei? Respira cu dificultati (ascultati la gura si la piept) sau respira mai rapid decat in mod normal? Tuseste? Are vreo eruptie cutanata? Vomita sau are diaree?

Poate inghiti si saliveaza cumva in exces? Daca observati aceste simptome, sunati medicul chiar daca febra este mica. Daca, insa, bebe nu prezinta alte semne ingrijoratoare, arata, suge/mananca si se poarta ca de obicei, febra este sub 39 grade si bebe are peste 3-4 luni, puteti adopta cateva masuri eficiente acasa (insa nu ezitati niciodata sa apelati la medic daca instinctul, intuitia va spune astfel).

Persistenta

bebe bolnavior

Daca bebe are peste 5 luni de viata, insa febra sa persista peste 24 de ore fara ameliorare si este de 39 grade sau peste, sunati medicul, chiar in lipsa altor simptome. Cel mai bine este sa ii cereti chiar medicului sfaturi cand sa sunati si cand nu.

Deshidratare

Daca observati o posibila deshidratare, sunati medicul sau chiar megeti la spital daca semnele arata sigur aceasta: paloarea fetei, udarea a mai putine scutece, buze uscate, plans fara lacrimi.

Tratamentul febrei la bebelusi

Cand bebe are sub 3-4 luni, trebuie examinat de catre medicul pediatru – acesta va va sfatui sa nu ii oferiti nici un tip de medicatie (nu se ofera ibuprofen micutilor sub 6 luni si acetaminofen celor sub 1 an). Medicul va examina posibila cauza a febrei si va va recomanda masuri adecvate.

Cand bebe are peste 3 luni, iar febra nu este mare si micutul este activ, suge bine, nu e deshidratat, nu este nevoie de consult. Medicul va va recomanda doar masuri acasa si va astepta sa vada evolutia temperaturii. Daca febra va creste sau va persista peste 1-2 zile, va fi necesara examinarea.

Cand bebe are peste 6 luni si febra il impiedica sa fie confortabil (sa suga, sa doarma, sa se joace), medicul va poate recomanda una dintre aceste medicatii: ibuprofen sau acetaminofen – insa cu instructiuni precise.

Indiferent de varsta, cand exista alte simptome, doar medicul poate decide tratamentul. Uneori, cand se suspecteaza o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice.

Masuri pentru a-l face pe bebe confortabil – cum tratati acasa febra la bebelusi

Cand nu este nevoie de consult medical si cand nu sunt recomandate medicatiile, puteti totusi sa adoptati cateva masuri acasa pentru a-l face pe micut sa se simta mai bine.

Nu il supraincalziti prin infofolire sau prin cresterea temperaturii in camera – imbracati-l ca de obicei si mentineti o temperatura normala in camera (22 grade Celsius), o umiditate adecvata si circulatia aerului (aerisiti). Inveliti-l cu grija doar cand are frisoane.

Asigurati liniste si luminozitate scazuta, asa incat sa se poate odihni.

O baie calduta il poate face sa se simta mai bine (nu rece!)

O compresa rece pe frunte ii poate reduce temperatura – insa aveti grija sa nu i se faca frig, sa nu inceapa sa tremure.

Incercati sa ii oferiti lapte mai mult decat de obicei si chiar apa.

Nu folositi niciodata comprese cu alcool sau bai in alcool!

Retineti ca febra la bebelusi, ca si la adulti, este un simptom si nu o afectiune, un semn al unei infectii, de obicei. Asadar, medicamentele ajuta la ameliorarea simptomului si nu la tratarea infectiei, de aceea nu se recomanda decat cand febra prezinta risc si este mare. In rest, daca febra nu implica risc crescut, se prefera sa nu se ofere nici o medicatie, lasand organismul sa se lupte cu infectia. Medicatiile clasice pentru febra scad temperatura corporala temporar, dar nu au efect asupra virusului sau bacteriei, asadar pana ce infectia nu este eliminata din organism, febra lui bebe va reveni – dureaza uneori 2 zile, alteori 7 zile pana ce infectia este combatuta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.