Cei mai multi dintre dumneavoastra, cand aud de insectele din gradina, se gandesc cum sa scape mai repede de acestea pentru a nu le pune culturile in pericol. Insa, mare atentie, deoarece nu toate insectele din gradina sunt si daunatoare plantelor ci din contra, exista numeroase insecte benefice pentru gradina. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta principalele insecte care pot fi de un real ajutor oricarui gradinar.
Top 10 insecte benefice gradinaritului
In orice gradina, fie ca vorbim despre o gradina de legume, o gradina de flori sau o gradina mixta, exista o intreaga colonie de insecte ce e drept, multe dintre acestea fiind pe lista principalilor daunatori ai plantelor. Cu toate acestea, exista anumite insecte care pot fi de ajutor oricarui gradinar si fara de care plantele s-ar afla intr-un real pericol. De aceea, este bine ca toti gradinarii sa stie care sunt inamicii si care sunt adevaratii prieteni ai gradinii si sa foloseasca cu foarte mare atentie insecticidele pentru ca insectele benefice pentru gradina sa nu fie afectate.
Cum ne pot ajuta insectele in gradina? Aceasta este o intrebare pe care poate multi gradinari si-o pun atunci cand aud de insectele benefice. Ei bine, insectele benefice pot tine daunatorii la distanta si pot asigura polenizarea florilor.
Care sunt insectele de care nu trebuie sa va fie teama atunci cand vine vorba de gradinarit veti putea afla in randurile care urmeaza.
Gargarita
Una dintre cele mai indragite insecte si un prieten de nadejde al gradinarilor este gargarita sau buburuza (Coccinellidae). Mica insecta rosie cu buline negre ne surprinde pe toti cu gingasia sa, insa nu multe persoane stiu ca buburuza este o insecta benefica pentru gradina. Cum ne ajuta buburuza in gradina? Ei bine, buburuza adulta, dar si larvele, se hranesc cu alte insecte mici si daunatoare gradinii, cele mai populare fiind afidele, dar si cu musculite si alte insecte care pot da adevarate batai de cap gradinarilor si care pot distruge plantele, ouale acestora. Mai mult decat atat, prin substanta urat mirositoare pe care micile gargarite o elimina din picioare, insectele daunatoare sunt tinute la distanta. Asa ca, daca sunteti un gradinar incepator, este bine sa stiti ca micile gargarite nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra.
Albina
Albina (Apis mellifera) este si ea o insecta deosebita cu un rol foarte important pentru orice gradina. Albinele se numara printre cele mai raspandite insecte de pe tot globul, fiind inca din timpuri stravechi un adevarat ajutor al oamenilor. Albinele vor fi mereu intalnite in gradinile de flori, sau in gradinile de legume in momentul in care plantele se afla in perioada de inflorire. Albina este o insecta renumita care asigura polenizarea. Daca aveti o gradina de legume, pentru a atrage insectele, puteti planta cateva flori cum ar fi levantica, floarea soarelui si albastrelele.
Libelula
Libelula (Anisoptera) este si ea o insecta deosebita pe care o intalnim zburand vioaie prin gradina. Aceasta insecta curata este un adevarat sanitar al gradinii, deoarece o curata de tantari, de muste si afide. Libelula poate fi atrasa in gradina prin amplasarea unui recipient cu apa, sau prin intermediul unor plante de apa cum ar fi chimenul sau feniculul.
Chrysopa
Chrysopa este o insecta frecvent intalnita in gradina insa nu este de foarte multe ori luata in considerare. Larvele insectelor care fac parte din aceasta familie sunt foarte utile pentru orice gradina deoarece se hranesc cu puricii si paduchii care pot ataca plantele, cu molii si cu omizi de mici dimensiuni. Insectele care fac parte din familia Chrysopidae pot fi atrase prin plante precum coriandru, floarea soarelui, coada soricelului, chimen si papadie.
Cantarida
Cantarida este una dintre insectele cele mai benefice pentru gradina deoarece se hraneste cu daunatorii acesteia, indiferent de stadiul de dezvoltare al acestora. Cantarida se va hrani cu acarieni, afide, fluturi verzi daunatori, lacuste si chiar cu gandaci de Colorado care afecteaza culturile de cartof. Pentru a o atrage in gradina dumneavoastra, nu trebuie decat sa optati pentru cateva plante din familia Asteraceae (hortensie, Echinacea, etc.)
Viespea
Viespea pare o insecta infricosatoare, deoarece muscatura ei este destul de dureroasa si periculoasa insa viespea parazit este de un real ajutor pentru gradinari. Aceasta se hraneste cu insectele care pot pune in pericol pomii fructiferi (viermele fructelor de mar, paduchii) precum si cu omide, larve ale porumubului si musculite albe. Viespea parazit este atrasa in gradina de plante precum mararul, coriandrul, coada soricelului si patrunjel.
Paianjen
Paianjenul este si el o insecta foarte benefica pentru gradina deoarece se hraneste cu alte insecte daunatoare. Atentie insa pentru ca paianjenii rosii de gradina sunt foarte daunatori spre deosebire de cei albi care, dupa cum am mentionat si anterior, se hranesc cu diverse insecte daunatoare din gradina. De obicei, paianjenii isi tes panza in zone unde se afla flori perene sau in stratul de mulci.
Syrphida
Syrphida este o alta insecta benefica si in acelasi timp foarte “utila” gradinarilor. Insecta arata ca o mica albina, avand abdomenul negru brazdat de dungi galbene. Cu siguranta vi s-a intamplat sa observati o mica insecta plutind deasupra florilor si crezand ca este o albina. Nu, nu este vorba de albina este vorba de syrphida care poate fi recunoscuta prin faptul ca pluteste deasupra plantelor in cautarea de polen si nectar. Pe langa faptul ca sunt polenizatoare, aceste insecte se hranesc cu larve ale insectelor daunatoare si cu afide. Nu ar trebui sa lipseasca din gradina dumneavoastra daca aveti plantate capsuni.
Tachinidae
Mustele care fac parte din familia Tachinidae, tachinidele, sunt de un real ajutor in gradina. Sunt asemanatoare mustelor de casa, insa ochii sunt mult mai mari si mai rosii. Acestea se hranesc cu omizi, dar si cu viermele care poate ataca varza. Pentru a-l atrage este suficient sa plantati in gradina flori cu mult polen si nectar.
Carabide
Nu putem incheia topul insectelor benefice pentru orice gradina fara a aminti de carabide. Acestea sunt coleoptere si au dimenisuni relative, ceea ce inseamna ca nu pot trece neobservate. Sunt maro sau negre-albastrui si in timpul zilei se ascund de cele mai multe ori. Sunt ideale pentru culturile de cartof, avand in vedere ca se hranesc atat cu larvele gandacilor de Colorado, cat si cu alte larve si omizi. Avand in vedere ca sunt insecte timide, pentru a le atrage puteti aseza cateva pietre.