Casă și grădină10 cele mai frumoase grădini botanice din lume, pradis al naturii

10 cele mai frumoase grădini botanice din lume, pradis al naturii

Gradinile botanice reprezinta un paradis al naturii, o armonie de culori si o simfonie a sunetelor, avand in vedere ca acolo unde se gasesc plantele, cu siguranta insectele si pasarile vor insufleti intreaga atmosfera. Unele gradini botanice au o anumita tematica, iar altele nu, fiind utilizate chiar si in scopuri stiintifice. Istoria gradinilor botanice este una foarte interesanta, primele gradini de acest gen fiind infiintate la jumatatea secolului al XVI-lea in Italia. Pe teritoriul romanesc, prima gradina botanica a fost infiintata in anul 1856.

In randurile care urmeaza va vom prezenta un top 10 al celor mai frumoase gradini botanice din intreaga lume.

 

Top 10 cele mai frumoase gradini botanice din lume

1. Una dintre cele mai impresionante gradini botanice din lumea intreaga este frumoasa Gradina Botanica din Berlin. Pe o suprafata de aproximativ 43 de hectare, Gradina Botanica din Berlin gazduieste un numar impresionanat de plante (aproximativ 22000 de specii). Gradina a fost infiintata intre anii 1897 – 1910 sub atenta indrumare a arhitectului Adolf Engler, cu scopul de a expune unele dintre cele mai impresionante plante exotice. In prezent, gradina botanica apartine Universitatii din Berlin, aceasta gazduind si un minunat muzeu botanic, precum si una dintre cele mai mari sere din lume, aceasta fiind folosita in scopuri stiintifice.

 

2. Gradina Botanica Keukenkof din Olanda se incadreaza, de asemenea, in topul celor mai frumoase gradini botanice din lume. Datorita aspectului sau deosebit, acesta gradina botanica mai poarta si numele de Gradina Botanica a Europei. Gradina Botanica din Olanda este cea mai impresionanta gradina de flori din intreaga lume. Gradina are o istorie cat se poate de interesanta: dupa cum insusi numele sugereaza (pentru bucatarie), la inceput de secol XV parcul Keukenhof apartinea domeniului Castelului Teylingen, fiind gradina de legume.

In jurul anului 1949, parcul s-a transformat intr-o veritabila expozitie de flori, in special de lalele care, dupa cum probabil bine stiti, au o simbolistica foarte puternica pentru Olanda. Si in prezent, Gradina Botanica Keukenhof gazduieste peste 4,5 milioane de lalele fiind considerata atractia de vara a intregii tari. Alaturi de lalele, gradina botanica gazduieste numeroase alte specii de plante, iar evenimentele organizate in cadrul acestei gradini botanice nu sunt deloc putine la numar.

 

3. Gradina Botanica Jevremovac din Belgrad este o gradina botancia deosebita, insa in acelasi timp diferita fata de alte gradini botanice intalnite in lumea intreaga. Gradina botanica este coordonata de catre Universitatea din Belgrad si a fost infiintata in anul 1874 printr-un decret al Ministerului Educatiei. Faimosul botanist Josif Pančić a avut un rol decisiv in privinta infiintarii si coordonarii acestei gradini botanice, devenind managerul acestuia in primii ani. In anul 1898, regele Milan Obrenović a facut o importanta donatie pentru dezvoltarea gradinii, conditia fiind ca numele acesteia sa devina “Jevremovac” (in traducere “gradina lui Jevrem, Jevrem fiind numele bunicului regelui).

Gradina Botanica Jevremovac gazduieste, pe o suprafata de peste 50000 de metri patrati, peste 250 de specii de arbori, atat de pe teritoriul European, cat si de pe alte meleaguri, numarul total al plantelor ajungand la 500. Sera folosita in scopuri stiintifice este una dintre cele mai frumoase din Europa, iar ierbarul curpinde peste 300 000 de specii de plante, toate uscate. Pe langa acestea, Gradina Botanica Jevremovac, pune la dispozitia vizitatorilor si a studentilor, o impresionanta biblioteca unde doritorii se pot documenta pentru a afla lucruri interesante despre plante.

 

4. Gradina Botanica Nationala din Belgia este, de asemenea, una dintre cele mai frumoase gradini de acest gen din intreaga lume, fiind considerata un adevarat muzeu al naturii. Pe o suprafata de 92 de hectare, gradina gazduieste 18000 de specii de plante, iar ierbarul este unul dintre cele mai mari din intreaga lume, fiind compus din aproximativ 3 milioane de specii de plante uscate. Plantele sunt grupate in jurul Castelului Bouchout si in jurul lacului de pe domeniul Bouchout.

 

5. Gradina Botanica Nationala Montana Qinling din China este o gradina botanica senzationala, fiind una dintre cele mai mari din intreaga lume. Aflata in sanul naturii, gradina botanica se intinde pe o suprafata de 458 de km patrati iar altitudinea sa oscileaza intre 450 si 3000 de metri, trecand prin toate formele de relief in asa fel incat gradina prezinta un interesant ecosistem. Rolul gradinii botanice montane este acela de a proteja cele aproximativ 6100 de specii de plante. Pe langa faptul ca gradina este folosita in scop stiintific, peisajul este unul de-a dreptul divin, avand in vedere minunatele vai care pot fi explorate, raurile si micile cascade care strabat intreaga regiune. Gradina Botanica Nationala Montana este supranumita si “casa ursilor Panda”, avand in vedere ca gazduieste una dintre speciile de animale pe cale de disparitie.

 

6. Gradinile Botanice din Queensland, Australia, pot concura cu gradina botanica prezentanta in randurile anterioare. Se intind pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare si au fost infiintate in anul 1828, gazduind unii dintre cei mai vechi copaci plantati vreodata in Australia. Pe langa numeroasele specii de plante din intreaga lume gazduite de faimoasa gradina botanica, ierbarul cuprinde si el o interesanta istorie a florei. Se spune ca in anul 1860, Charles Darwin a donat gradinilor o broasca testoasa din Insulele Galapagos. Broasca a murit in anul 2006.

 

7. Se afla pe teritoriul romanesc si este una dintre cele mai frumoase gradini botanice din lumea intreaga; este vorba despre Gradina Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi. Gradina a luat fiinta in anul 1856 sub indrumarea celui care i-a dat si numele, Anastasie Fatu, un cunoscut medic si botanist. Se intinde de o suprafata de 5 hectare si este impartita in 12 sectoare care gazduiesc peste 2000 de specii de plante de pe teritoriul romanesc si din intreaga lume.

 

8. Una dintre cele mai impresionante gradini ecologice din lume si de pe teritoriul Marii Britanii este gazduita de Proiectul Eden. Proiectul Eden a fost conceput de catre omul de afaceri Tim Smit si construit de catre arhitectul Nicholas Grimshaw, fiind deschis pentru publicul larg in anul 2001. Proiectul Eden prezinta un minunat colt de natura, avand un mare impact asupra culturii si societatii care trebuie sa fie educata din punct de vedere ecologic. Spatiul este impartit in 4 sectoare dupa cum urmeaza: Biomul Padurii Tropicale, Biomul Mediteranean, Miezul si Biomul Gradinilor.

 

9. Gradina Botanica din San Francisco se incadreaza si ea in topul celor mai frumoase gradini botanice din lume. Se intinde pe o suprafata de aproximativ 22 de hectare si cuprinde peste 50000 de specii de plante, dintre care 8000 sunt foarte rare sau aflate pe cale de disparitie. Gradina a fost infiintata in anul 1890 de catre John McLaren, insa plantarea acerba a inceput in anul 1937, pentru ca parcul dendrologic sa fie deschis vizitatorilor incepand cu anul 1940. Peisajul pe care gradina botanica il ofera este unul de-a dreptul deosebit, pe langa faptul ca gradina este folosita si in scopul stiintific.

 

10. Gradinile Botanice Regale Tasmaniene se numara printre cele mai importante atractii ale Australiei. Se intind pe o suprafata de aproximativ 14 hectare si au fost infiintate in anul 1818. Gradinile gazduiesc numeroase plante importante, exotice si cu o mare importanta istorica, copacii plantati la inceputul secolului al XIX-lea fiind una dintre atractiile gradinilor. Gradinile au o mare importanta din punct de vedere cultural si social, avand in vedere ca sunt un mijloc interesant de a educa populatia in prinvinta problemelor care afecteaza natura si oamenii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.